Minek nevezzelek, faeper?

2018.06.19. 05:00 - kkm.furdancs

Időről-időre vita lángol fel közösségi oldalakon a különféle eprek pontos megnevezéséről. A magyar nyelv nem segít (de az angol sem) a változatos, elterjedt növény fajtáinak beazonosításában és úgy összemossa őket, mintha elfogytak volna a szavak elnevezésükkor. A helyzetet nehezíti a tájjelegű, szögesen ellentmondó becézés, ami egy nem túl nagy ország esetében érdekes jelenség.

szarvasbogar0000.jpg

Bizonyos helyeken szamócának vagy szedernek nevezik a fán termő fajtát, míg mások a földi epret értik alatta. Ne induljunk hosszú utazásra eperértelmező kéziszótár nélkül. Óvatosan egyensúlyozva tehát az érzékeny témában, a fán termő eper bemutatását olvashatják lentebb.

szarvasbogar10.jpg

Az epret ember, állat, madár, növény egyaránt kedveli íze és magas cukortartalma miatt. Illusztrációink némelyike egy torkos szarvasbogarat ábrázol, amint felfigyelt a kényelmes távolságba esett termésre. Becserkészi, majd felfalja. A talajt érett szőnyegként borító gyümölcsökre hasonló mohósággal vetik rá magukat a sertések is, melyek kifutóját eperfa köré húzták faluhelyen. Ez a legjobb módszer, mert az ól mellé ültetett fát csemete korában felzabálnák a türelmetlen disznók, nem túl előrelátó állatok. Hálából viszont trágyázzák a talajt és mindenki jól jár, leginkább a csúcsragadozó ember, aki megeszi mindkettőt. A vaddisznó sem veti meg termését, bizonyítja az alábbi videó:

Latin neve Morus és hálásak lehetünk, hogy van egy biztos pont azonosításukhoz, ezt adták nekünk a rómaiak (lásd Brian élete) többek közt. A Kapanyél tudásbázisában már hat éve fellelhető az eperfa természettudományos leírása. Ennyi bevezető után lássuk a faepret  gyakorlatias, hasznosítási megközelítésből. 

image7_2.jpg

Mint gyümölcsfa, jól tűri a szakszerűtlen beavatkozásokat is. A fotón saját eperfám látható. Hozzáértők szerint talán szörnyű formájú, metszetlen növény. Mikor két éve a kiszáradt, hatalmas ágai folyamatosan potyogni kezdtek, bátran és kímélet nélkül lemetszettem bő embermagasságban. Gond nélkül megjelentek a fiatal hajtások és a kihagyott gyérítés miatt bokorformára nőtt a lombozat. Hasznosítása, illetve hasznosításának hiánya miatt csak érési időszakban legelünk róla, megosztva a helyi rovarállománnyal, mást nem tervezünk vele. Ezért igyekszem minél alacsonyabban tartani termő ágait és nem hagyom felmagasodni.

image8_1.jpg

Pedig számos hasznosítási lehetőséget kínál. A gyümölcs felépítése (nem kell magozni) és cukortartalma miatt például finom pálinka főzhető belőle. Egy kissé erős kijelentéssel "1 kg eperhez 2 kg cukor kell és ebből lesz 1,5 liter pálinka" kezdődő párbeszéd szépen kiokosítja az eperpálinkára vágyókat. Fámon ránézésre mázsányi termés érik és hullik alá, s mivel 3.5 deciliter "Gyulai Báró Harruckern Faeper Pálinka" 7.200 Ft, ez elgondolkodtatja az embert fája értékéről. Még nem késő eperfát ültetni, kedves Olvasó!

image1_9.jpg

Málnához hasonló állaga sejteti, hogy lekvárként is megállná helyét, főleg a markánsabb, szedresebb ízű fekete fajta. Sajnos hozzá hasonlóan folyamatosan szedni kell, mert a teljes érést követően gyorsan megbarnul és hullik. Egységnyi eperlekvárhoz szükséges (fehér vagy fekete fajtából, mindegy) 2 kg faeper, 0,5 kg cukor, 1 db citrom leve, 0,5 mokkáskanál Na-benzoát vagy 1 csomag 3:1 Dzsemfix. Elkészítését ebből a receptből ismerhetik meg. Összegyűjtését elhúzhatjuk, ha a frissen leszedett termést ideiglenesen fagyasztóba tesszük. Lekvárfőzéshez még jól is jön, ha pépesre olvad kiengedéskor. Ez a módszer málnánál és földi epernél egyaránt bevált.

image4_10.jpg

Hosszú életének végén, ha már kidönteni kell, pálinkás hordó alapanyagnak ideális. Az alábbi videón is hasonló készül, s talán az eperpálinka népszerűsége teszi a hazai viszonylatban megdöbbentő nézettségét, illetve a világ minden tájáról érkező gratulációkat.

Ennyit az eperről, hasznosítási lehetőségeinek sokszínűségéről (és még a selyemhernyó-tenyésztés szóba sem került), így bátran ajánljuk csemeték beszerzését és telepítését a kert sarkában, a közlekedési útvonalakat szigorúan elkerülve.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

6 komment Címkék: eper eperfa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agika88 2018.06.19. 23:01:00

Hát ez az.. a selyemhernyó problema. A mi hatalmas eperfankon nyaranta annyi volt, h szabalyosan hallatszott, ahogy ragjak a leveleket... Haz kozelebe ezert nem tanacsosultetni.

Helikon1977 2018.06.20. 09:03:56

Sajnos legtöbbször rosszul használt elnevezés az eper, amiben nagy szerepe van az élelmiszeripar képviselőinek, akik már évtizedek óta cserélik fel a szamócát az eperrel.

Ugyanis: az eper fán terem és nem készül belőle szörp, nem ízesítenek vele joghurtot.

A szamóca az a gyümölcs, amely földközelben terem és őse az erdei szamóca (abból lett nemesítve), na belőle viszont sokat használ az élelmiszeripar.

A szeder bokron terem és bár hasonlít az eperhez külső megjelenésében, egy teljesen különálló nemzetség.

kkm.furdancs 2018.06.20. 10:56:37

@Helikon1977: Én is így tudom, Csongrád megyéből hoztam magammal a Dunántúlra ezt az osztályozást :)

domel 2018.06.20. 21:18:41

Nálunk Sopron környékén:
A fenti gyümölcs a szederfa.
Eper ami a földön terem 4-6 centiméteresre.
Szeder pedig a sima erdei szeder, azok a másfél centis izék..
Nagycenk külterületén rengeteg szederfa van, több-száz kiló rohad le minden évben, mert senki nem szedi. A szederfának van fekete verziója is, azok szerintem alapból édesebbek, és úgy megfogja az ember újját, hogy egy hétig le se lehet mosni

teddybear01 2018.06.20. 21:50:33

@kkm.furdancs: Ne foglalkozz vele! Sajnos érdemben nem tud hozzászólni, ezért nyelvtannáciskodik, de azt is rosszul.
Amióta a wikiben megjelent az a hibás cikk a szamócáról, a hozzá hasonlók fáklyával a kézben, lóhátról irtanák azokat, akik másként írnak a témában. Pedig csak egy panelparaszt a szerencsétlen, érteni nem ért hozzá. Na mindegy.

Szamóca: erdei gyümölcs, a közönséges, vagy kerti eper egyik őse. Vadon terem, bár eléggé ritka. Néha kertben is ültetik, de a termése kicsi és teli van maggal.

Eper: termesztett gyümölcsféle, nevezik kerti epernek, vagy közönséges epernek is. A mai fajták több, köztük egy dél-amerikai és több európai eperfajta keresztezéséből lettek kinemesítve.

Fekete faeper: Közép-ázsiai eredetű faféle. Gyümölcse sötétlila-fekete színű, hasonlít a szederére, de az egy kúszónövény, a málna rokona.
Egyes helyeken éppen ezért szederfának is nevezik.

Fehér faeper: Kínából csempészték ki, mert a selyemhernyó kizárólag ennek a levelén él, mást nem fogyaszt, még a fekete eper levele sem kell neki. Gyümölcse fehér, a málnáéhoz hasonló.

Világít a torony 2018.06.21. 15:35:41

Szabolcsban a népek szedernek nevezték. Nagyiék kertjében is állt egy hatalmas fa, melyet szederfának hívtak. Sötét volt a termése és nagyon finom. Gondolom, a szederfa megnevezést nem ők találták ki, hanem generációkon keresztül maradt így meg. Ne4m értem egfyesek miért ragaszkodnak mindenféle tudományos megformálású névhez a hétköznapi életben. Miért nem maradhatna meg ebben az esetben pl. a szedernek, a tájon kapott neve? A krumplinak is van pár neve tájonként változó, pedig az burgonya.
Különben is milyen hülye név ez, hogy faeper. Van fakerék, faszobor, de faszeder? /:)/
süti beállítások módosítása