Fűszerolajok- és ecetek készítése

2019.12.12. 05:00 - kkm.furdancs

0_2.jpg

Sajnos még nem írhatunk ízlelhető - szagolható blogot, így a gasztroblogok sajnálatára (vagy szerencséjére) az élelmiszerek fotója alapján, Kedves Olvasó fantáziájára hagyatkozva becsülheti élvezeti értéküket. Fűszerek esetében is így van ez, elégedjenek meg a szerző állításával: valóban illatos és markáns ízű fűszerolajok készítésének igen egyszer módját mutatjuk be alábbiakban. Illusztráció a saját próbálkozás nem túlbonyolított naplójának képei, hiszen csak üvegbe kell tölteni a növényeket és felönteni olajjal vagy ecettel.

5_8.jpg

 A fűszerek tartósításának kiváló módja, ha olajban vagy ecetben tesszük el őket, a hatóanyagaik így a tartósító folyadékba kerülnek át. Végeredményként nemcsak rendkívül gazdag aromájú olajat és finom ecetet kapunk, hanem egészséges konyhai alapanyagokat is. 

3_11.jpg

image5_44.jpg

A fűszerecet alapjául jó minőségű alma-, fehérbor- vagy vörösborecetet válasszunk. Egy-egy üvegnyi ecethez 2 ek fűszernövény szükséges. Ha lehet, inkább szárított fűszert használjunk, mert előfordulhat, hogy a frisstől megromlik az ecet. Helyezzük a fűszernövényeket az ecetesüvegbe, és ügyeljünk arra, hogy minden kis részüket teljes egészében ellepje a folyadék. Ezután 6 héten át árnyékos helyen tároljuk az üveget, közben többször rázogassuk meg. Így a fűszerek egyenletesen oszlanak el, az ecet pedig jól át tudja járni őket. Ha letelt a 6 hét, az ecet készen áll a felhasználásra. Ha szeretnénk, most már akár ki is szűrhetjük belőle a fűszereket.

1_19.jpg

A fűszerecetek remekül használhatók saláták, szószok és pácok ízesítésére. Hogy milyenre készítjük az ecetet, az csak a fantáziánkon és az ízlésvilágunkon múlik, a lehetőségek végtelenek. Aki szívesen hangolná gyümölcsösre az összeállítását, használjon citromfüvet és mentát, aki pedig markánsabb ízekre gondolt, az szurokfűvel (oregánó), rozmaringgal, zsályával és kakukkfűvel ízesítheti az ecetet. Bármit felhasználhatunk, ami tetszik: saslikpálcikára sorakoztatott fokhagymagerezdeket, babérlevelet, borókabogyót, vegyszermentes citromhéjat, de erős fűszereket, akár csilipaprikát is. A magokat – ánizst, édesköményt stb. – először roppantsuk meg mozsárban, hogy kissé felrepedjenek. A levendula a fehérborecetet szép lilára színezi, de egy-egy üvegbe legfeljebb késhegynyit tegyünk csak belőle, mert az íze elnyomja a többi fűszerét.

image2_70.jpg

0101.jpg

A fűszerolajok alapanyagát csak a legjobb minőségű, hidegen sajtolt olívaolajokból válasszuk, vagy dolgozzunk azzal egyenértékű más növényolajjal. Tegyünk friss zöldfűszereket – például egy csokor bazsalikomot – egy széles üvegbe, és öntsük le az olajjal. Takarjuk le, és tartsuk 14 napig meleg, napos helyen, hogy kioldódhassanak a hatóanyagok. Közben naponta rázogassuk meg, a végén pedig szűrjük át. Olajokhoz is bármilyen fűszert felhasználhatunk, ami csak tetszik és ízlik.

image4_34.jpg

Még több érdekességet és tudnivalót találnak gyógy- és fűszernövényekről, feldolgozásukról a forrásul szolgáló Nagyanyáink házi patikája című kötetben.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

 

Szólj hozzá! Címkék: tartósítás fűszernövény ecet fűszerolaj

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása