Egzotikum karnyújtásnyira

2020.01.02. 05:00 - kkm.furdancs

tesco.jpg

Régebben még a mediterrán térségben termő gyümölcsök is ritkaságnak számítottak a boltok polcain és pusztán téli ünnepeken bukkantak fel (mert a déli féltekén szüretelték őket). Azóta olyan hatékony logisztikai lánc épült ki, mely három napon belül szárazföldön eljuttatja a spanyol narancsot bárhová Európába. A légiszállításnak köszönhetően nincs olyan távoli tájéka a bolygónak, ahonnan minőségi veszteség nélkül ne tudnák boltokba szállítani az egzotikus terméseket. Az egyik nagyáruház katalógusából ollóztam ezt a fotót, melynek csoportképe túlterjeszkedik a szinte hétköznapinak számító friss ananász-mangó-kiwi-stb kínálaton. Néhány gyümölcs illusztrált leírását osztjuk meg egy linkgyűjteményben.

exotic-fruit.jpg

Sárga pitaja (Sárkánygyümölcs): A pitaja otthona Chile, Nikaragua, Mexikó, Izrael. A gyümölcs egy kaktusz termése, mely csak éjszaka virágzik. A kaktusz hatalmas virágait denevérek porozzák be. Termése feltűnő, főképpen a sötétrózsaszín, piros, szinte lila színárnyalatú pikkelyes héja és 20 centiméteres mérete miatt. Az egészséges pitaja pikkelyei rugalmasak és foltmentesek. A „sárkánytojás“, illetve „sárkánygyümölcs“ elnevezését is pikkelyeiről kapta. Kaktuszrajongóknak kötelező, a többieknek ajánlott a pitaja termesztése, mely nem ördöngösség!

dffg.jpg

Papaya: A dinnyefafélék családjába tartozó kétlaki növény mind a 22 faja a trópusi Amerikában őshonos. Sokféle használhatósága miatt is közkedvelt, ugyanis rendelkezik szervezettisztító és méregtelenítő hatással, s nem csupán megpuhítja a húst, de elősegíti annak tökéletesebb emésztését is. Ellipszis alakú dinnyére emlékeztet, akár 9 kilósra is megnő. Külseje sárgászöld, belseje narancssárga, sárga, vagy piros. Minél sárgább a papaya külseje, annál érettebb. Belsejében nagyon sok fekete, csípős ízű mag van, melyeket szárított formában fűszerként használhatunk. Gyümölcshúsának dinnyére emlékeztető íze van.

kumkvat-2.jpg

Kumkvat: A nemzetség fajai lassan fejlődő örökzöld cserjék vagy alacsony fák, amelyek a 2,5–4,5 méteres magasságot is elérhetik. Leveleik fényes zöldek. Virágaik – hasonlóan más citrusok virágaihoz – fehérek, magányosan vagy csoportosan fejlődnek a levélhónaljakban. Mérettől függően egy kumkvatfa gyümölcsök százait vagy akár ezreit képes minden évben teremni.  

71wlfw0vcll_sl1440.jpg

A mangosztán a mangosztánfa kicsi, savanyú trópusi gyümölcse, amit hagyományosan fűszerként használnak fel, illetve arra, hogy megakadályozzák bele a bélgázok termelődését és kiadását. A szárított gyümölcsök héját Malabar tamarindnak nevezik, amit már hagyományosan felhasználnak a reuma kezelésére és a gyomor-bélrendszeri panaszok gyógyítására. Élőhelye Ázsia délkeleti része, Brazília és Közép-Amerika. A termés a begyűjtése után már nem érik, hozzánk már érett állapotban szállítják, ezért íze éppen olyan, mint hazájában. Otthon minél hamarább fogyassza el, nehogy megpenészedjen a belseje.

A kékeslila termés első ránézésre egy nagy szilvára, vagy egy elszíneződött paradicsomra emlékeztet. Jellemzőek rá a termés tetején elhelyezkedő levelek. Vastag héja alatt 4-8 fehér, licsire emlékeztető, édesen savanykás holdacska rejtőzik. Ezek könnyen kivájhatók, a bab alakú magvakat azonban nehezebb kivenni. A mangosztán magjait főzve vagy pörkölve fogyasztják.

pikcs_5.jpg

A gránátalma mélybordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. Nagy bogyói a Földközi-tenger, India, az USA, Argentína, vagy Ázsia vidékeiről kerülnek hozzánk. A gránátalma érett, ha héja piros és enyhén száraz. Sötét és hűvös helyen sokáig eltartható.A kínai és az ajurvédikus gyógyászatban ezt a gyümölcsöt már évezredek óta használják.

A színek és formák, nagyra nőtt vagy épp apró magok és főleg a gyümölcs héja kihívások elé állíthatnak bennünket, ha nem ismerjük hámozásának, fogyasztásának módját. Erre nyújt segítséget több gyümölcs esetében a Mikor érett és hogyan együk? című ajánló.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2020.01.03. 20:19:46

Aki tényleg komolyan veszi a környzetvédelmet (nem olyan grétásan), az ilyet nem fogyaszt.

kkm.furdancs 2020.01.04. 10:16:50

@DFK: Igeeeen, de nyugodtan egy kalap alá vehetjük a spanyol paradicsommal és bármivel, ami nem terem meg decemberben szabadföldön :)
süti beállítások módosítása