Téli ötletek az ágyásból

2018.11.23. 05:00 - kkm.furdancs

q1.jpg

Számos előnyös tulajdonsággal bír a magaságyba telepített kert, több írásunkban is bemutattuk erényeit. Még tél elején is találunk benne zöldségfélét (ha elvetettük). Szemezgetve a magaságy technikát elejétől végéig tárgyaló kötetben, téli ötletekre bukkanhatunk fagyás elleni védelem, termények tárolása és akár a fahamu felhasználását ismertető bekezdésekben. Ezekből kötöttünk téli csokrot olvasónknak.

Így óvjuk a téli zöldségeket az ágyásban: A műanyag szálas fagyvédő fátyolfólia megvédi a fagytól és a jeges széltől az ágyás utolsó zöldségféléit. Így tovább szedhetünk még galambbegysalátát (madársalátát), téli porcsint és téli sarjadékhagymát. A fátyolfóliát közvetlenül is ráteríthetjük a növényekre, a sarkait pedig kövekkel rögzítjük, vagy leszúrunk három fémívet vagy mogyoróvesszőt, és a fóliát sátorként terítjük az ágyás fölé. Mindkét végét ruhacsipesszel rögzítjük.

A sütőtök helyes tárolása: Az érett sütőtök betakarítás után több hónapig is tárolható. Kezdetben kint hagyhatjuk szép őszi dekorációnak, pl. egy kosárban a ház bejárata mellett. Ami az első fagyok után még megmarad, legjobb, ha hűvös helyen, pl. fűtetlen pincében vagy télikertben tároljuk. 

Sütőtök-narancs csatni készítése: 750 g Hokkaido-tököt kis kockákra vágunk, 3 narancsot meghámozunk, a gerezdeket lehártyázzuk, közben a levét felfogjuk. Egy kis darab gyömbért (kb. 30 g) meghámozunk és finomra lereszelünk. A hozzávalókat összekeverjük 250 g nyerscukorral, 8 ek fehérborecettel, 1/2 tk sóval, 1-1 késhegynyi fahéjjal, szegfűborssal és csilivel, felforraljuk, majd még 15 percig kis lángon tovább főzzük. Közben többször megkeverjük. Még forrón befőttes- vagy csavaros üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

q2.jpg

Fűszeres ötletek
A zsályát, kakukkfüvet és levendulát ne vágjuk vissza, mert a hajtások megvédik a gyökérzónát a fagytól, és télen is szedhetünk a levelekből. A rozmaringot védjük a fagytól; esetleg ültessük át cserépbe és vigyük be a házba.

Fahamuból trágya: Aki kandallóval vagy más módon fával fűt, jó, ha összegyűjti a keletkezett hamut, mert nagyon értékes trágya. Fafajtától függően akár 10 % káliumot és magnéziumot, kb. 3 % foszfort, 20–30 % meszet és néhány nyomelemet tartalmaz. Fontos, hogy az eltüzelt fa mindenképpen kezeletlen legyen, vagyis nem lakkozott vagy nem telített. A hamut a magaságy feltöltésekor a félig lebomlott komposzt közé keverjük, vagy trágyalét is dúsíthatunk vele.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

2 komment Címkék: ötletek sütőtök fűszer magaságy

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.11.24. 23:27:33

De jók, köszi! :)
Pár megoldást én is igyekszem hasznosítani a kertben... :)

kkm.furdancs 2018.11.28. 16:58:42

@lyzX: Köszönöm, sok sikert!
süti beállítások módosítása