Mezei cickány testközelből

2019.10.24. 05:00 - kkm.furdancs

cickany_06.jpg

Képzavar lenne egy macskával kapcsolatban humánumot vagy emberiességet emlegetni, de több példa nyomán állítom, hogy macskánk némi játszadozás után (ez a fogak közti cipelést is magában foglalja) futni hagyja a farkuk vesztett szerencsétlen gyíkokat és kis emlősöket. Legutóbb egy házi egér testű, vakondfejű állatot koboztunk el tőle. Láthatóan fiatalkorú, anyjától elszakadt példány.

cickany02.jpg

A netes keresés kiderítette, hogy mezei cickány találtunk és bár ezen a fotón halottnak tűnik, a fényképezés közben és után virgoncnak bizonyult. A szeme alatti kis sérüléstől eltekintve megúszta a macskakalandot. Mit érdemes tudnunk róla?

cickany_10.jpg
A mezei cickány a talajban és a talajfelszínen élő gerinctelenekkel táplálkozik. Étrendjét elsősorban földigiliszták, bársonylegyek lárvái, ikerszelvényesek, csigák és különféle rovarok alkotják. Más cickányokhoz hasonlóan rátámad a kisebb gerincesekre (békákra, gyíkokra, fiatal rágcsálókra) is. Növényi részeket szinte egyáltalán nem fogyaszt. Elhullott állatok maradványait is megeheti.

cickany_03.jpg

A cickányok anyagcseréje testméretükkel fordítottan arányos. Minél kisebb egy állat, testfelülete a tömegéhez képest annál nagyobb, és így hővesztesége is nagyobb, ezért állandó kalóriafelvételre van szüksége. A cickányok éjszaka és nappal is aktív állatok, hiszen naponta testsúlyuk kétszeresének megfelelő táplálékot kell felvenniük. Általában felszín alatti járataiban mozog, tápláléka egy részét is itt szedi össze. Nem alszik téli álmot, ilyenkor a hó alatti járataiban kutat élelem után.

cickany_07.jpg

Ha nem találnak elég táplálékot, sajátságos merev állapotba jutnak. Ez a merev állapot mesterségesen is előidézhető a takarmány megvonásával. Crocidura-fajok időnként kiöklendezik az elfogyasztott táplálékot, és mielőtt újra lenyelnék, ismételten megrágják. Ez a viselkedésforma vélhetően a nehezebben emészthető rovarok jobb hasznosítását teszi lehetővé. 

cickany_09.jpg

A magasabb régiókban élő populációk előszeretettel húzódnak az emberlakta területekre, amely sok esetben védelmet jelent a számukra. Talajfelszín alatti járatokban pihennek, illetve itt kutatják fel táplálékukat. A téli időszakban a hó alatti járatokban mozogva keresik táplálékukat. A nőstények úgy vezetik utódaikat, hogy az egyik beleharap anyja farktövébe, majd annak a farktövébe a következő kölyök és így tovább. Ily módon „vonatozva” kígyóznak a fűcsomók között.

Erdei cickány:

Eszmei értéke 25000 Ft és hasznos rovarpusztító, ezért igyekezzünk megmenteni macskák, gyerekek karmaiból vagy hagyjuk szabadon elvonulni, ha találkozunk vele kertünkben. Leírásának forrásai: Természetvédelem, Theater, WIKI

cickany_08.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

2 komment Címkék: cickány vadállat kerti állatok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.10.24. 17:41:11

De drága!! :D
Ilyen nálunk is megfordult már a kertben. :) :) :)

gabroca 2019.10.25. 18:05:27

@lyzX: Nálunk is megfordult, eléggé elhibázott dolog volt a részéről, a macska becserkészte
süti beállítások módosítása