Zöldségek vízigénye és öntözése

2019.04.24. 05:00 - kkm.furdancs

shutterstock_421337974_1.jpg

Az öntözésnek is van tízparancsolata (olvashatják korábbi írásunkban), de ennek felemlegetése mellett szeretnénk  néhány tanáccsal is szolgálni az eddig aszályosnak bizonyult időjárást látva. A vetést követő időszak általában megköveteli a mesterséges öntözést, lássuk, hogy mire kell ügyelni közben. Az öntözővíz mennyisége és népszerű zöldségek igényei szerepelnek locsolásmenünkön.

image1_21.jpg

Az öntözővíz mennyisége
Az öntözővíz csak megfelelő időben és mennyiségben adagolva lehet hatékony. A növények zöme csak fejlődésének egy bizonyos szakaszában izé nyel nagyobb vízadagot, máskor árthat nekik a vízfelesleg. A néhány napos „böjtöt” követő hirtelen öntözés következtében megrepedezhet a termés, a gumók és a gyökerek. A talajnak nem szabad a kiszáradás állapotába jutnia, vagyis nedvességtartalma nem csökkenhet 8... 12 % alá. Öntözni akkor kell, ha a talaj víztartalma nem éri el a teljes térfogat 20 %-át.
A tartós nedvesség sem megfelelő állapot. A talajnak és a gyökérzetnek is szüksége van a levegőzés természetes bioritmusára, és a mikroorganizmusok szaporodásához megfelelő feltételekre. A régi kertészek tapasztalatait felhasználva meghatározhatjuk az adott növénynek megfelelő egyszeri öntözési adagot, tehát hogy négyzetméterenként hány liter víz szükséges az öntözött terület ellátásához. Ez a mennyiség a szóban forgó növény vízigényétől és átlagos gyökérmélységétől is függ. A legfontosabb értékek az alábbi táblázatban találhatók:
 tabla.jpg

Jó tanácsok: Ujjaink között összenyomva egy rögöt, megállapíthatjuk, hogy száraz vagy nedves-e a talaj (15...20 %-os nedvességtartalom): száraz rög szétesik, a megfelelő nedvességű talaj viszont kissé ragacsos, de nem nedvesíti be a kezet. Akkor öntözzünk, ha a növény mellett földbe dugott ujjunk két centiméter mélységig nem érez semmi nedvességet.

895963792-potager-arrosoir-plate-bande-salade.jpg

A zöldségek öntözése
A ültetés után legkésőbb két órával lágy permettel vagy finom esőztetéssel, 5 liter/m2 körüli vízadaggal megöntözzük a talajt. A vízadagot hetente növeljük, a nyár elejére akár 30 l/m2-re is. A túlzott víztakarékosság sekély gyökérrendszerrel bosszulja meg magát. Ha tócsák jelennek meg a talaj felszínén, addig szüneteltetjük az öntözést, míg a vizet a talaj be nem issza. A víz elszivárgását meggyorsíthatjuk, ha gereblyével vagy kiskapával fellazítjuk a talajt. Ha a növény virágozni kezd, a permetezésről áttérünk az esőztetésre. Tavasszal legalább 10 °C, nyáron, legalább 15 °C hőmérsékletű állott vizet használjunk.

image2_24.jpg

A leggyakrabban termesztett zöldségek ajánlott öntözési módja:
Hagyma és fokhagyma. A vegetációs időszak során adagolt vízmennyiséget a betakarítást megelőző utolsó hónapban csökkenteni kell. Karalábé. Fejlődése során mindvégig igényli a rendszeres öntözést, ellenkező esetben repedezett, fás lesz.
Karfiol. Folyamatosan nedves talajra van szüksége, vegetációs idejének felében pedig megnövelt vízadagra. Káposzta, kelkáposzta. Sok vizet igényel, elsősorban a fej növekedésének időszakában. Paradicsom. A termés fejlődésének ideje alatt rendszeresen öntözzük. Retek. Növekedése egész időszakában sok vizet igényel.
Saláta és spenót. Nem bírja a szárazságot; megnövelt vízadagot főleg a betakarítást megelőző 2-4 hétben igényel. Sárgarépa, petrezselyem. A legtöbb vízre elvetésük után és a gyökérképződés időszakában van szükségük; betakarítás előtt visszafogottabban öntözzük őket, különben megrepedhet a gyökér.
Uborka. Alaposabb öntözést az elvirágzás utáni 30...40 napban igényel; a túlöntözés árt a növénynek. Újburgonya. Június elején, a gumók fejlődésének idején igényel alapos öntözést. Zeller. Augusztusban és szeptemberben sok vízre van szüksége.

watering-the-garden.jpg

Jó tanácsok: A kora reggeli órákban bátran öntözhetjük a levélzetet is; egy esőztetővel vagy öntözőpisztollyal lágy, sűrű vízsugárral zuhanyozhatjuk a növényt. Este csak a gyökeret öntözzük mérsékelt vízsugárral ügy, hogy a leveleket ne érje nedvesség. A különösen nagy vízigényű növények (elsősorban a paradicsom) körül mélyítsünk ki kis öntözőárkokat, hogy minél több víz jusson a gyökerekhez. A különlegesen igényes növények gyökere mellé ültetőkaróval mély lyukat fúrunk, melyet az öntözés során a teljesen feltöltünk vízzel.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez 

5 komment Címkék: zöldségek öntözés locsolás

anonymouse. 2019.04.25. 16:19:59

Én csak most tévedtem ide, de jól sejtem a cikk Jan Tuma: Öntözőrendszerek c. könyvből van?!

_ng_ 2019.04.25. 16:58:01

@anonymouse.: Igen, onnan (szó szerint), ahogy az a forrásmegjelölésből is látszik. Illetve... várj csak...

kkm.furdancs 2019.04.25. 17:43:24

@_ng_: Na még egyszer, ha nem olvasnál kommentfalat. Ez a blog a Cser kiadó tulajdona. Jan Tuma: Öntözőrendszerek című könyvét szintén a Cser kiadó adta ki. Rendelkezik a részletekben való közlés jogával.
Köszönöm.

Pierr Kardán 2019.04.25. 19:47:08

@kkm.furdancs: Hol lehet kommentfalat olvasni?

kkm.furdancs 2019.04.25. 19:57:37

@Pierr Kardán: Jobboldalt a harmadik doboz, ha a hirdetéseket nem számoljuk.
Csak azért utaltam rá, mert igen kevés kommentünk között visszafelé a negyedik is ilyet kérdezett és megválaszoltam. Persze, az általános műveltséghez nem tartozik hozzá a Kapa kommentfal olvasása. :)

Tehát: ami itt (és a Furdancson) megjelenik, azok forrásmegjelölés nélkül is rendben vannak jogi tekintetben. De szerintem hagyjuk, téma az öntözés.
süti beállítások módosítása