Színt visz az ételedbe

2019.02.27. 05:00 - kkm.furdancs

18171.jpg

Megnézve egy szakácsversenyt vagy trendeknek hódoló éttermi menüt, az ételek íze mellett a látványra is koncentrált megalkotójuk. Egy pöttyentés ide, egy löttyentés oda a fehér tálon és kész a művészi értékkel bíró kompozíció. Ez igen, csettintünk a harsogó színeket és formákat látva (majd otthon kifosztjuk a hűtőt, hogy jóllakjunk). Eltekintve az ételkészítményekben használt színezőanyagoktól, a zöldség-gyümölcs nyersanyagok nemesítése is követte a keresletet. Piaci kínálatból ránk köszönő egyszerű és a már-már extrém színspektrum tárgya mai írásunknak.

2017-07-21-08-27-26-900x596.jpg

Az erős macskapiros és a kaliforniai paprika markánsan megkülönböztethető színekben vásárolható. Előbbi fajtaválogatással készül, a kaliforniai esetében más a helyzet. "A kaliforniai paprika tele van antioxidánssal, rostokkal és C-vitaminnal. De miért van belőle 3-4 féle színű? Mi a különbség a zöld, a sárga vagy piros között?" Megtudhatják a Dívány cikkéből. Rövid válasz lesz.

image2_18.jpg

A világ első vörös húsú almája, a Redlove, a genetikai módosításnak köszönhetően rózsás-vörös húsú. A Redlove  hibrid a vörös belsejű és varasodásnak ellenálló növények kereszt-beporzásából származik. A fajták közé tartozik a „Redlove Calypso”, a „Redlove Circe”, a „Redlove Era” és a „Redlove Odysso”. Némelyiknek magas antioxidáns tartalma 30–40%-kal több, mint egy átlagos almáé. A gyümölcsök kívülről és belülről pirosak, középen fehér vonallal.

figure-3.jpg

"Egészségesebb a génmódosított lime", és még levendulaszínű is, jellemzi az Index cikke a vörös szőlő és a vérnarancs génjeiből kevert gyümölcsöt. Az Origo lila paradicsomot mutat be, ami nem akkora kunszt, hiszen tele a kertem fekete és piros paradicsom keresztbeporzásából keletkezett lila paradicsomokkal, főleg amikor a méhek még egy kis sárga banánparadicsom színt is kevernek a virágpor egyvelegbe. Keresztbeporzásnak nevezik és nehéz tenni ellene.

image2_19.jpg

"Gyönyörű a rózsaszín ananász, de biztonságos megenni?" - kérdezi Vous. Ízlés kérdése, de szerintem nem gyönyörű. Színe - struktúrája nyers húsra emlékeztet, és ez felvet kérdéseket

 

Vigyázat, Photoshop!
A kékbe hajló spektrum - mint növényszín - kihívásként áll a genetikusok előtt, hiszen a növényekből hiányzik a kék szín előállításáért felelős speciális gén. Amikor szembetalálkozunk egy ilyen fotóval, biztosak lehetünk benne, hogy nem tudósok, inkább grafikusok eredményeit dicséri.

kek.jpg

"A szamóca eltarthatóságának meghosszabbítása érdekében a tudósok az Arctic Flounder Fish nevű halakból származó géneket adtak hozzá az epernövényekhez. Az északi-sarkvidéki halak olyan fagyálló anyagot termelnek, amely védelmet nyújt a fagyálló vizek ellen. Az eredmény egy eper volt, amely a fagyasztóba való behelyezés után nem lebomlott. Mindazonáltal nem volt szándékos vizuális hatás - a gyümölcs kék színűvé vált." - még ha ilyen tudományosan hangzó magyarázattal körítik is. Míg azonban a kék eper megjelenése késik, az eBay-en már vásárolható - főként Kínából - termékként hirdetik. Átverés!

További olvasnivalóként kék szirmú rózsáról, valamint csípős paradicsomról megjelent híreket ajánlunk.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez 

2 komment Címkék: genetika színek növények

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaktanár 2019.02.27. 12:43:32

"A kékbe hajló spektrum - mint növényszín - kihívásként áll a genetikusok előtt, hiszen a növényekből hiányzik a kék szín előállításáért felelős speciális gén."

szeder? szőlő? áfonya? oké, inkább lilás, mint kékes árnyalatúak, bár az utóbbit még az angol is "blueberry"-nek nevezi (nem összetévesztendő a "blackberry"-vel, amely fekete, és vannak rajta nyomógombok).

kkm.furdancs 2019.02.27. 21:35:44

@Szaktanár: Tanár úr, ez bizony elgondolkodtató.
Maradjunk az árnyalatnyi eltéréseknél, azaz a tökéletes kéknél. De mivel a hír is fake (halgénekből kivont kék szín), a szerkesztő bevezetője - figyelmeztetés után - is miért ne lehetne az... :)
süti beállítások módosítása