Kora tavaszi teendők

2019.02.20. 05:00 - kkm.furdancs

image29.jpg

Sokan bizonyára már nagyon várják a tavaszt, hogy elkezdhessék a veteményezést és mozgást a friss levegőn. Nemsokára kezdődhet a korai növények vetése - szabad földön vagy magaságyban - és palántanevelés az ablakpárkányon. Ezután pedig nincs megállás, márciusban sok teendő vár a kertészekre. E két hónapra nyújtunk át néhány tanácsot és korábbi írásaink aktuális válogatását.

A veteménynek fény kell: Ilyenkor kezdődik a korai magvetés a lakásban, az ablakpárkányon. A bent előnevelt palánták megrövidítik az ágyásban a növények tenyészidejét, és a módszer alkalmazása nem csak az olyan melegigényes növényeknél éri meg, mint az articsóka, a paradicsom, a paprika, a cukkini és a padlizsán. Nagyobb hőmérsékleten (22–25 °C) a magok többnyire gyorsabban és egyenletesebben csíráznak. Viszont amint megjelennek a magoncok, fontos, hogy lehetőleg világos, kicsit hűvös (18 °C) helyet kapjanak. Különben könnyen felnyurgulnak, és később nem állnak meg rendesen. Ideális a keleti fekvésű tetőtéri ablak, ahol felülről jön a fény. 

indoor2_newsprepper_com_1.jpg

Fűszeres ötletek: Télen is szedhető a kakukkfű, a zsálya és a rozmaring. A mézes kakukkfűtea kiváló szer fertőző betegségek ellen. Bazsalikomot könnyen vethetünk magról otthon. Fényre csírázó növény, úgyhogy a magokat egyszerűen a földre szórjuk és kicsit lenyomkodjuk.

Mérjük a talajhőmérsékletet: Ha egy egyszerű talajhőmérőt kb. 6 cm mélyre ledugunk a földbe, gyorsan meggyőződhetünk róla, milyen meleg a talaj. A lóbab, a spenót vagy a retek már 5 °C-on csírázásnak indul, az ideális hőmérséklet általában 10 °C.image26.jpg

A bazsalikommagokat csak kicsit nyomjuk rá a földre / A talajhőmérő méri a föld hőmérsékletét

Márciusban kezdődik a tavasz: a naptár szerint március 21-től, a természetben pedig az aranycserje virágzásától számítjuk. Ez az igazi kerti szezon kezdete. Ha a talaj hőmérséklete eléri az 5 °C-ot, vethetjük is az első zöldségféléket. Fóliával vagy melegágytetővel borítva megvédjük a veteményt a hideg széltől vagy a fagytól.

Most vessük az ablakpárkányon:, padlizsán, csilipaprika, paprika, paradicsom, bazsalikom, kapor. Fátyolfólia alá vagy melegágyba, petrezselyem, lóbab, sárgarépa, tépősaláta, retek, rukkola (borsmustár), spenót, borsó, vöröshagyma (dughagymáról zöldhagymának).

image21.jpg

Helyesen vetni egyszerű
• Alaposan olvassuk át és kövessük a vetőmag csomagolásán található vetési útmutatót.
• Kezdőknek nagy segítség a vetőszalag, amelynél a magokat már előre felragasztották a megfelelő távolságra két papírszalag közé. Ez főleg az apró vetőmagoknál praktikus, mint a sárgarépa vagy a saláta. A vetőszalagot terítsük le és nedvesítsük be. Csak ezután takarjuk földdel, és még egyszer öntözzük meg.
• Minél apróbb a vetőmag, annál sekélyebben kell vetni. A vetés mélysége általában 1-2 cm, a lóbabot és más babféléket viszont 5 cm mélyre vessük. A fényen csírázó növényeket, pl. a bazsalikomot csak szórjuk a föld felszínére és kicsit nyomkodjuk le. Nagyon fontos, hogy a talaj felszíne mindig legyen egyenletesen nedves.
• Akár sorba vetünk a veteményágyba, akár cserépbe, rögtön tűzzünk bele az adott zöldség vagy fajta nevével ellátott jelölőt. A veteményt mindig apró lyukú öntözőrózsával permetezzük, nehogy a túl erős vízsugárral kimossuk a magokat a földből.

image22.jpg

A burgonyát csíráztassuk elő Ha burgonyát szeretnénk ültetni, előcsíráztathatjuk a gumókat, hogy hamarabb teremjenek. A burgonyaszemeket tegyük üres tojástartókban világos, enyhén meleg helyre és naponta nedvesítsük be. A talaj hőmérséklete legalább 7 °C legyen, amikor a gumókat kiültetjük. A kihajtó leveleket ne érje fagy.

További ötletekért látogassanak el tavalyi válogatásunkhoz, a palántanevelés néhány fortélya is terítékre került korábban, illetve a kizárólag LED-lámpák fényében nevelt növények növekedését kísérhették figyelemmel.

image30.jpg

Ez utóbbi olyan jól sikerült, hogy április ötödikén ültettem ki, már 2-3 centiméteres terméssel és igazán sokáig termett nagy méretű, egészséges paradicsomokat. Javaslom kipróbálni a korai palántázású, mesterséges fényben tartott növénytermesztést!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

 

Szólj hozzá! Címkék: tavasz magvetés palánta palántázás magaságy

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása