Miből lett a káposzta?

2019.01.02. 05:00 - kkm.furdancs

vadalma_az_idei_ev_faja_00.jpg

Éva almája (amit megevett) idealizált festményeken, idealizált formában látható, hiszen a mitológia szerint sem létezhettek tiszteletreméltóan kitartó és türelmes növénynemesítők, akiknek a számos méretű és alakú, de a vadalmánál mindenképp édesebb fajtákat köszönhetjük. Képünkön a vadalma látható, melybe beleharapni inkább a kíváncsiság (első alkalommal) és éhség diktálja, mint élvezet. A vadalma még mindig az ősére legjobban hasonlító gyümölcs/zöldség kedvenc növényeink közül. Habkönnyű válogatásunk ezek fennmaradt eredeti példányai közül szemezget.

9-11000 éves múltra tekint vissza az élelmiszer-növények válogatással történő nemesítése, melyeknek legértékesebb tulajdonságait fejlesztették évről-évre a korai kvázi-biológusok.

corn-anno.jpg

Először egy linket ajánlok figyelmükbe, mely a dinnye, kukorica, banán, barack és répa őseit
mutatják be háziasítás előtt és után.

mamam4_001_lhp.jpg

Ha túl szúrósnak találnák némely uborkafajta szőrzetét, vagy furán rücskösnek a Rajnai fürtöst, ismerkedjenek meg a vad uborkával, ami szinte csak szúrós tüske. Ismerjük el, kellett fantázia meglátni benne a mai változatos fajták kiindulópontját. A növény bemutatása, leírása itt található.

y1_1.jpg

Nem találkoztunk mi már valahol? - kérdezhetnénk a zöldséglevest, melyben más elnevezésű, de mégis nyomokban rokon növényekkel találkozunk. Nem véletlen a hasonlóság, hiszen a Brassicas (káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, karalábé és kelkáposzta) nagyszerű példája a mesterséges kiválasztásnak. E zöldségek mind-mind a vad mustárból származnak.

y2.jpg

Mikor Poirot keserű-mandula illatot érez, már tudja, hogy ciánnal tették el láb alól az áldozatot (valószínűleg a komornyik). Nem véletlen a hasonlóság a ciánhoz, hiszen a vadmandula - például a képen látható Hazel sterculia fajta - erősen toxikus, 10-15 szem halálos ciánmérgezéshez vezet. Háziasításon kívül (mely láthatólag előnyös hatással volt külsejére is) szerencsénk hogy hő hatására elveszti méreganyag tartalmát. "A magvak erős hatású cianogén glikozidot, az amigdalint, valamint a glukozidát bontó enzimet, az emulzint tartalmazzák" - olvashatják részletesen az érdeklődő szelleműek káros hatásait.

image8_4.jpg

Lehetne folytatni a sort, hiszen minden ma termesztett növényünk valami fura gazból vagy csak nyomokban hasonlító növényből nemesedett mai formájára. A vad földi eper legyen kivétel - ha keresnünk kell ilyet ellenpéldaként - mert levélformája és termése alapján könnyedén felismerhetjük.

z-stra-4909-a_h.jpg

Végül ne feledkezzünk meg a növénynemesítés hazai úttörőjéről. "Gazdasági növényeink nemesítésének megindítását 1864-től számítjuk, amikor Mokry Sámuel (1832-1920) Békés megyei birtokán elkezdte a búza nemesítését s folytatta azt szerényen, csendben és nálunk szokatlan kitartással” -írja egy hazai nemesítési múltra visszatekintő írás

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

 

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2019.01.02. 16:18:34

Amikor a fehérek Amerikába értek, a helyi kertészek már vagy 9000 éve nemesítették a kukoricát. Meg a krumplit. Meg a babot.

2019.01.02. 21:59:49

@David Bowman:
Nem is állītotta a posztoló, hogy a fehérek nemesítették a zőcccségeket a mai formájukra. Azt írta, hogy "9-11000 éves múltra tekint vissza az élelmiszer-növények válogatással történő nemesítése, melyeknek legértékesebb tulajdonságait fejlesztették évről-évre a korai kvázi-biológusok." Ebben pedig benne van az Emberiség, minden kontinens és minden ott élő.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.03. 08:10:45

Köszönet a posztban közölt infoért, most már tudom kiről nevezték el a Mokry lakótelepet.

Diétás 2019.01.03. 09:15:45

Jó, ha folyamatában látjuk a növények fejlődését(változását), nem csak a számítógépek változnak. A poszt tök jó.

kkm.furdancs 2019.01.03. 09:49:37

@Diétás: Köszi! Legközelebb az elmúlt pár év növényfejlesztéseiről lesz szó. Ez már nem is nemesítés, hanem géntervezés, ezért a kifejezés :)
süti beállítások módosítása