Kapanyél mindenízű vegetája

2018.09.12. 05:00 - kapanyél

Egy valódi őszi téma következik, amikor a túltermeléssel küzdő kertész nem akarja lefagyasztani a petrezselymet és répát, mert elveszti ízét és ropogósságát. Emellett akad még a kertben paprika, karalábé, karfiol. Szerencséseknek paradicsom, amely - a meleg időjárás miatt talán - sokkal korábban leérett ez évben, a maradékot pedig poloskák ritkították.

image12_1.jpg

Készítsünk tehát vegetát (és a melléktermékként képződő fűszerolajat), ami gyárilag is finom, de ha magunk készítjük, kihagyhatjuk belőle az adalékokat és vállalkozó kedvűek maguk határozhatják meg ízvilágát. Évekkel ezelőtt kipróbált (a fotók is akkor készültek) vegetareceptet ajánlunk szíves figyelmükbe. Egyetlen hiányossága van, ötször ennyit kellett volna készíteni, mert gyorsan elfogyott.

image6_6.jpg

Sajnos a "mindenízű" név (amely tagadhatatlanul rímel Bagoly Berti Mindenízű Drazséjára) nálam az "Inkább fokhagyma ízű" jellemzővel írható le. Kicsit megszaladt az aránya adagoláskor. Ettől a daráláskor kinyert  olaj - éveken keresztül - megőrizte azt a fokhagymásan csípős ízt, ami előszörre fura, de utóíze miatt még és még locsolunk a sült húsra. Nemhogy sült húst, de egy kirántott lábtörlőt is feledhetetlen gasztronómiai élménnyé varázsol. Ha ilyet szeretne, kövesse a fokhagyma-túladagolást (dupla adag).

Sajnos a recept eredete elveszett, elnézést közzétevőjétől!

 Hozzávalók:
- 0,5 kg sárgarépa megpucolva és feldarabolva;
- 0,5 kg fehérrépa megpucolva és feldarabolva;
- 1 db paradicsom kimagozva, megpucolva és feldarabolva;
- 1-1 csomag zeller - és petrezselyemzöld apróra vágva;
- 1 fej vöröshagyma megpucolva és feldarabolva;
- 1 db kisebb zsenge fej karalábé megpucolva és feldarabolva;
- 0,5 db paprika kockára vágva;
- 2-3 db kis karfiolrózsa apróra vágva;
- kb. 5-6 dkg zellergumó megpucolva és apróra vágva;
- 1 db nagyobb gerezd fokhagyma apróra vágva;
- só ízlés szerint - kb. kilónként 20 dkg.

Elkészítés:

image1_13.jpg

A hozzávalókat a sóval együtt aprító gépbe tesszük, s összeaprítjuk. A daráláskor kicsorgott olajos lé sótartalma miatt sokáig eláll, érdemes öntetként kipróbálni!

image3_12.jpg

Amikor kész, sütőpapírra fektetjük, és 60 fokon 2-3 órán keresztül szárítjuk 

image4_12.jpg

Ekkor kivesszük a sütőből, hagyjuk pár perc alatt kihűlni, s már tehetjük is az üvegekbe

Néhány egyéb fűszerkeveréket is el lehet készíteni házilag, ilyen például a sokak által kedvelt Provence-i fűszerkeverék, amit ajánlott szárított fűszerekből készíteni, mert csak összekeverjük az alapanyagokat, s már mehet is az üvegbe. Mennyiségtől függően, 1-2 ek kell az alábbi alapanyagokból hozzá: bazsalikom, zsálya, majoránna, kakukkfű, római kömény és rozmaring. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!     

3 komment Címkék: recept fűszernövény fűszersó vegeta fűszerolaj

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doktor Kotász 2018.09.12. 20:30:51

Bocs, de a vegeta és egyébb keverékek vákuumos szárítással készülnek. A lefagyasztott zöltséget felaprítják, majd vákkumban felmelegítik, így a víztartalmuk az olvadás után rögtön gázállapotra vált (abszorbál), és kipárolog a zöldségből. A darálással az olajtartalma is távozik a zöldségnek.

Pierr Kardán 2018.09.13. 11:15:35

Mi az összekevert és ledarált zöldségeket, fűszereket a saját levében tesszük el, sóval tartósítva. Így egyszerre van fűszer és fűszerolaj is.

inebhedj - szerintem 2018.09.13. 12:23:24

Ő...

A lestyán kimaradt, noha gyakorlatilag az a "vegetafűszer"....
süti beállítások módosítása