Paradicsom és paprika fajtaajánló

2018.02.21. 05:00 - kkm.furdancs

image2_3.jpg

A lassan aktuális vetőmagvásárlás előtt szeretnék bemutatni néhány bevált zöldségfajtát. Legutóbb óriásira növő termések szerint válogattam, most az ízük miatt megkedvelt fajták kerülnek sorra. Természetesen szubjektív a megítélés, illetve felhasználásuk módja és a helyi (talaj-, hőmérsékleti) viszonyok határozzák meg alkalmazhatóságukat.

Vannak nagyon finom magyar paradicsomok, de a Black Trifele Japanese szinte függőséget okoz zamatával. Fekete-barna színe miatt figyeltem fel rá néhány éve (amely nem megszokott árnyalat hazánkban) és ajánlom a közepesen kemény, lédús, ízletes zöldséget.

image3_2.jpg

Vetőmagboltokban is beszerezhetjük - kifejezetten különleges magokat árusító kereskedők és magcserélő csoportok mellett - feketeparadicsom-magjainkat. A barátságos áron kapható Black Prince és a Nerondo F1 hibrid sötét, majdnem csokoládé színű paradicsom. A termés 80-100 g között mozog. Napigényes. Vethető februártól májusig. Betakarítás július-augusztus. A címlapon látható sárga banánparadicsomot fenntartásokkal ajánlom. Lényegében íztelen. Salátának ajánlják, de lássuk be, van annyira fontos minden étkezésünk, hogy bármely más, ízletes paradicsomot vagdossunk bele. A szín nem minden.

045-3.jpg

A paprikák ízre, alakra, erősségre, felhasználási formára és méretre tekintettel széles választékban kaphatók. Káposztával töltött almapaprika, a tavasz első gyilkos pillanata zöldpaprikával, roppanós vastag húsú TV-paprika, őrölt édesnemes, savanyúságnak eltett cseresznyepaprika a disznótoroshoz vagy a sunyi kis csili, amely nem szavakkal bánt. Most pusztán nevüket és fotójukat mutatom be az általam kedvelt fajtáknak.

image1_2.jpg

Rekord zöldpaprika

image2_4.jpg

Bácskai fehér és a Fehérözön

image4_4.jpg

 Óriás cseresznyepaprika

Végül egy számomra is meglepő siker, a palántázott kukorica esete. Darabszámra és hatékonyságra szerintem az egyik legdrágább vetőmag a csemegekukoricáé. Nem felejtem az ezer forintos gyári vetőmagos dobozt, melyben néhány szem kopogott csak és végül talán 10 darab kelt ki. Következő alkalommal a termésből fejtettem ki vetőmagot (őszinte érdektelenséggel, hogy ez most szerzői jogot sért vagy sem).

image3_3.jpg

Teleszórtam jó pár tejfölös dobozt magokkal, gondolva az alacsony kelési arányra. Szinte felrobbant a palántaföld a kikelő kis magoncoktól. Hagytam őket csoportban növekedni és mire aktuális lett a kinti hőmérséklet, kb. 10 centis magasságú palántaként dugdostam el őket. Egyenletes lett a növények távolsága, mindegyik életben maradt és nem költöttem ezreket vetőmagra. Ajánlom kipróbálásra önöknek is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

11 komment Címkék: paradicsom paprika vetőmag fajtaajánló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.02.21. 16:00:58

Koktelparadicsom mag hol kaphato?

kkm.furdancs 2018.02.21. 16:28:37

@Burgermeister: Üdv! Lényegében bárhol. ajták: Annaisa, Cherrola, Korall, Datlo, Kierano, stb.

Alexease 2018.02.21. 21:58:11

Ha minden kertesz elasna a kertjeben egy politikust, meg a kozjot is szolgalna:DDDD

]{udarauszkasz 2018.02.22. 08:10:28

Hat iden februarban nem nagyon fog senki vetni semmit, mert baromi zimanko lesz marcius kozepeig.

sZulamith 2018.02.22. 08:42:08

Nem tudom, hogy melyik a nagyobb kockázat, a saját termés magja, vagy a boltban vett? A saját, magával viszi a betegségét, a boltban vettnél, megtörténik, hogy a régi magot átdátumozzák. Újabban a boltira szavazok, mert a saját termésnél nagyon sok betegség lappang.Például, kalcium hiány a paradicsomnál:)

kkm.furdancs 2018.02.22. 09:09:33

@sZulamith: Nem annyira drága a vetőmag, hogy általános, elterjedt zöldségekfajtáknál gyűjtögessünk, viszont drága chili- és más egzotikus növényeknél - melyeket ráadásul nehéz minden évben beszerezni - szerintem megéri. Vagy lásd az említett kukoricát.
Nekem a bolti magnál is bepróbálkoznak a paradicsom betegségek, de rézzel megoldjuk, illetve talajjavítással.

opati666 2018.02.22. 11:51:50

@sZulamith: Kalcium hiány, mint lappangó betegség???

opati666 2018.02.22. 11:55:01

Aki szereti az erős paprikát, annak ajánlom a Blumen vetőmagjait. Elég drágák, hiszen egy csomag 800-1000 Ft-ba kerül és csak 10-15 (ritkán 20) szem van bennük, viszont az mind egytől egyig kikel. de a lényeg: az kel ki belőle, ami a csomagoláson van!! Néhány kilónyi Trinidad Moruga Scorpion-ért pedig nem nagy ár egy ezres...

kkm.furdancs 2018.02.23. 09:25:19

@opati666: Az tény, hogy a keresztbeporzás komolyan megváltoztatja a paprikákat és ezt öröklik a kifejtett magok is. Érdemes legalább az édes/erős paprikákat messzebb ültetni egymástól.

opati666 2018.02.23. 09:51:11

@kkm.furdancs: Így van. De ez igaz minden virágot hozó és magról szaporodó növényre is. (Így születnek a Jancsi paprika magjáról növő cseresznye paprikák)
Meg az is igaz, hogy a kórokozókkal szembeni érzékenység is öröklődik és nem feltétlenül jó irányban. Ezt próbálja kiküszöbölni a nemesítés.
De azért a kalciumhiányt (mert azon akadtam fenn) nem kellene öröklődő betegségnek titulálni...
süti beállítások módosítása