Zöldségtrófeák - fajtaajánló

2018.01.31. 06:00 - kkm.furdancs

image1_1.jpg

"Amit ma megvehetsz, ne halaszd februárra!" jelszó jegyében, a lassan aktuális vetőmagvásárlás előtt szeretnék bemutatni a kiskertemben évek óta termesztett és bevált zöldségfajtákból néhányat. Évekbe is beletelhet, mire a talajhoz és fényviszonyokhoz optimális, ízlelőbimbóinknak legjobban tetsző zöldségfajtát megtaláljuk, ezért kísérletezzünk bátran! A vetőmagok beszerzése lehet egy téli este elfoglaltsága, hiszen nagy a választék és a webáruházakban bóklászva gyorsan szalad az idő, ahogy  összehasonlítjuk jellemzőiket.

h-para3.jpg

Legnépszerűbb zöldségünk, a paradicsom hatalmasra növő, lédús változata a Kecskeméti jubileum. Bőtermő és ízében is markáns fajta. Paradicsomlének, lecsóalapanyagnak használom évek óta. A koktélparadicsom és közepes fajták (Marmande, Manó) keményebb húsúak, de személy szerint hiányolom azt a kicsit savanykás ízt, és éretten megpuhuló gyümölcshúst, melyek a nagy termésű fajtákat jellemzik. A kemény húsú paradicsomok inkább  lefagyasztva alkalmasak színt és töltőanyagot csempészni levestől a rakott krumpliig bármely ételbe. Fagyottan vágom szeletekre, amikor pizzafeltétet készítek. Másik tartósítási mód, amikor lecsóalapként befőttesüvegben tartósítva tesszük el szeletekre vágott paprikával együtt, lényegében gazdagított paradicsomléként.

brut.jpg

Ez évben kipróbálom a szinte már megalomán termetű Brutus-t. Leírása szerint "1 kg-os bogyókat nevelő paradicsomkülönlegesség. A termések mérete optimális tápanyag- és vízellátás mellett 15-20 cm átmérőjű is lehet. A bogyók alakja lapított gömb, erősen gerezdes. A húsa sok rekeszes, lédús, jóízű." Te is, fiam, Brutális?

image4_3.jpg

Babfajták közül mindenképp ajánlom kipróbálásra a Zalán karós babot. Négy évig szinte terméscsökkenés nélkül használtam az előző év terméseit vetőmagnak, akár 250 folyóméter mennyiségben. Két méteres magasságú  karókkal kialakított kordonon nagyszerűen megél, rengeteg lombot és hüvelyt hoz. A felfuttatás előnye többek között, hogy nem lesz sáros, illetve megfigyelésem szerint ellenállóbb a fertőzésekkel szemben. Négy év alatt egy tenyér nagyságú részen kellett levágnom a levéltetves részt, permetezést nem kapott. A babszemek százforintos méretűre duzzadnak beáztatva, szinte két kenyér közé lehetne tenni szendvicsnek. Nagy mérete dacára markáns íze van, csülkös bableveshez nem is tudnék mást elképzelni.

image6_1.jpg

Mivel a magok nagyméretűek, relatíve kisebb munkát jelent betakarításuk és pucolásuk, mint a kisebbeké. Bokorbabbal ellentétben kevésbé jellemző a magok korai kipergése, de ha erős napfényre tesszük a leszedett hüvelyeket, kiszáradásuk közben elkezdik pattogva kifejteni magukat. Kiválogatás után tegyük fagyasztóba pár napra a zsizsik ellen és vagy hagyjuk is ott, vagy befőttesüvegben, esetleg lefóliázva, és azt zárt edényben tároljuk.

image1_1.jpg

Szeretjük a karalábét, mert friss, ropogós és jó ízű, akár levesbe, akár nyersen, rágcsaként fogyasztjuk. Elégedett vagyok a Gigant (kései óriás) fajtával és ajánlom is önöknek, bár nem lehet ismeretlen, tasakja régi ismerősként köszön vissza a polcokról. Ez évben jó helyre palántáztam és megfelelően locsoltam, így még decemberben is - az enyhe fagyokat túlélte - szedtünk óriásira nőtt példányaiból, amelyek csodásképpen nem fásodtak meg. Testén melléktermések nőttek (gyanakvóbb természetűek Geiger-Müller számlálóval is megvizsgálhatják a mutáció okát), lombozata viszont nem burjánzott túl. Egyáltalán nem zavarta, hogy vetőmagos tasakjára "kései" feliratot nyomtattak, mert március elején vetett, lámpázott palántával már korán termést hozott.

image8.jpg

Végül a Kaliforniai paprikát említem. Valamit rosszul csinálok, mert ritkán érnek meg a fagyok előtt és ízük távol áll a piacon vásárolható termékektől. Tavaly viszont kipróbáltam üvegházban nevelni pár tövet. Elképesztő, 120 centiméteres magasságúra nőttek, köszönhetően a melegnek és a zárt tér víztartó klímájának. Ízük továbbra sem az igazi, bár bőségesen hoztak termést. Hozzá kell tenni, félidőben lebontottam fejük fölül az üvegházat, így hajléktalanok lettek sehova sem fejlődő szabadföldi társaikhoz, a kontrollcsoporthoz hasonlóan. Tehát itt a fólia/üvegház erényei kiemelendők inkább, mint a paprikafajta.

image2_3.jpg

Ez alkalommal termetes növényfajtákkal példálóztam, legközelebb különlegesebb, vagy ízviláguk miatt kipróbálásra ajánlott zöldségek következnek, mint a Black Japanese fekete paradicsom, különféle paprikák és a palántázott kukorica. Ha a kedves olvasó szeretné megmutatni saját kertjében termett trófeáját, szívesen bemutatjuk a Kapanyélen. Mindössze nagyobb méretű fotó és egy rövid leírás szükséges, amelyet Facebook-oldalunknak írt üzenetben küldjenek el. Köszönjük!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez 

Szólj hozzá! Címkék: trófea fajtaajánló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása