Legyen a szívednek kedves fa az Év Fája!

2017.05.24. 06:30 - kapanyél

A korábbi évekhez hasonlóan az Ökotárs Alapítvány idén is elindította a Madarak és fák napján (május 10.) az Év Fája versenyt, amelyre bárki – egyén, család, iskolai osztály, lakó- vagy munkahelyi közösség, baráti társaság – nevezhet egy szívének kedves fát vagy facsoportot.

Ha tehát van a közelben egy érdekes történetű, a közösség életében fontos szerepet betöltő fa, nincs más feladat, mint a történetét megírni, fotókat is mellékelni, és az evfaja.okotars.hu oldalon regisztrálva, az ott található űrlap kitöltésével beadni. A nevezést kizárólag online lehet elküldeni.

jaszplat.jpg

2017-ben az Év Fája a Jászai Mari téri platán

A nevezett fák illetve facsoportok közül az Ökotárs négytagú szakmai zsűrije választja ki azt a 12-15 döntőst, amelyekre a közönség az ősz folyamán szavazhat - itt dől el, melyik fa nyeri el a címet ebben az évben. A sok szavazat azt bizonyítja, hogy a nevezett fa tényleg fontos a közösségnek. Az Év Fája egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap.

A hazai verseny győztese részt vesz az európai vetélkedőben is, ahol 16 ország legkedveltebb fái mérkőznek meg. A korábbi években már háromszor lett magyar fa az Európai Év Fája. Legutóbb 2016-ban a bátaszéki molyhos tölgy.

az_oreg_tolgy_nyaron.jpg

A zsűri ezenkívül minden évben megválasztja a Hős Fát is, amelynek élete vagy élőhelye veszélyben van, és megmentéséért a jelölők mindent elkövetnek. Sajnos az utóbbi évek Hős fái közül kettő már az „építsünk be minden területet” áldozatául esett. Különösen szomorú a győri gesztenyefa sorsa, amely már akkor is állt, amikor az azóta lebontott Ifjúsági Házat építették, és a tervezője direkt úgy készítette el a terveket, hogy a fa megmaradhatott. Az új koncepcióba ez már nem fért bele…

Az Év Fája viszont mindig különleges figyelmet kap, úgyhogy, ha van jelöltnek való a környéken, ne habozzatok benevezni. A határidő: 2017. június 10.

További részletek itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez! 

Szólj hozzá! Címkék: Év Fája Ökotárs Alapítvány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása