Madarak és fák napja 2017

2017.05.10. 07:30 - kapanyél

A jeles nap története a múlt század elejére nyúlik vissza, amikor 1902-ben, a hasznos madarak védelmében megszületett párizsi egyezmény alapján Chernel István, lelkes ornitológus szülővárosában, Kőszegen megszervezte az első Madarak és fák napját.

chernel_1.gif

Néhány évvel később hivatalos ünneppé vált, amikor Herman Ottó közbenjárására gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő, hogy minden iskola szervezze meg a Madarak és fák napját "természetvédő" és "erkölcsnemesítő" szellemben.

Az első világháborúval úgy tűnt, ez az ünnep is elveszett, de 1931-ben Klebelsberg Kunó rendelettel élesztette fel: előírta, hogy a tanító ezen a napon "szép, emelkedett és beható előadást tart a madarak életéről, a természet háztartásban való jelentőségéről, az ember gazdaságaiban, de lelkületében játszott szerepéről is". A fákkal kapcsolatban úgy rendelkezett, hogy minden gyermek ültessen egyet, mely fa "azután magával a gyermekkel növekszik, és így a gyermek lényéhez fűződik".

2088_70128_img_3193_n.jpg

E rendelet szellemében minden év május 10-én megtartják az oktatási intézményekben a Madarak és fák napját, és sok helyen tényleg ültetnek fát is. Vagy legalább megemlékeznek az Év fájáról, amely idén a vadalma (Malus sylvestris)...

vadalma.jpg

... és az Év madaráról, vagyis 2017-ben a tengelicről (Carduelis carduelis).

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: Madarak és fák napja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása