Vigyázzunk a fecskékre!

2017.05.04. 08:00 - kapanyél

Biztosan sokan emlékeznek gyerekkorukból az eresz alatt vagy az istállóban egymást érő fecskefészkekre, a sivítva tátogó éhes fiókafejecskékre. Talán az is feltűnt, hogy az utóbbi években nagyon ritka lett a hasonló élmény. Nem véletlen, hiszen a hazai felmérések a fecskeállomány drámai csökkenését jelzik.

fusti_fecske-csonkapeter_0830.jpg

 Füsti fecske (Fotó: Csonka Péter)

2015-re a magyarországi füsti- és molnárfecske-állomány a felére, a tiszai partifecskéké pedig alig 10%-ára(!) csökkent. Az okok sokrétűek: az állattartás visszaesése miatt kiüresedett istállókba már nem raknak fészket, a túlzott vegyszerezés és szúnyogirtás miatt pedig táplálékforrásaik is erősen megcsappantak. A klímaváltozás miatt egyre szárazabb tavaszi időszakban fészeképítéshez nem találnak sarat, ha pedig mégis jól éreznék valahol magukat, akkor jövünk mi, emberek…

Döbbenetes, de egyre többször olvashatunk olyan híreket, hogy a háztulajdonosokat zavarja a fészek (leginkább a belőle kipotyogó madárürülék), vagy a madarak „hangoskodása” (nem csak a fecskéké), ezért egyszerűen leverik a fészkeket.

 molnarfecske-csonkapeter_3396.jpg

Molnárfecske (Fotó: Csonka Péter)

Pedig nem kevés hasznot hoznak nekünk ezek az apró lények: nagy mennyiségben pusztítják az egyre többféle, egyre veszélyesebb szúnyogfajokat és más kártevő rovarokat, ezért mindnyájunk érdeke lenne, hogy segítsük a fecskéket (is).

A már korábban említett okok miatt mára már a városokba beköltözött fecskéknek segíthetünk, ha

  • védjük a meglévő fészkeiket,
  • műfészkeket rakunk ki nekik,
  • biztosítjuk nekik a fészeképítéshez szükséges sarat,
  • ún. fecskepelenkákkal megakadályozzuk, hogy bepiszkítsák a fészek környékét. Ez egy egyszerű fa-, fém- vagy műanyag lap, amelyet a fecskefészek alá kell felszerelni.

 fusti_fecske_mesterseges_feszek_orban_zoltan_0052_1.JPG

Műfészek fecskepelenkával  (Fotó:Orbán Zoltán)

Segítsünk ezeknek a hasznos madárkáknak, hogy még sokáig mondhassuk minden tavasszal: „Fecskét látok, szeplőt hányok!”

Forrás 

A magyarországi fecskefajokról korábban írtunk itt és itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

 

 

4 komment Címkék: fecskefészek füsti fecske molnárfecske

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NAR 2017.05.04. 12:10:54

30 évvel ezelőtt nálunk is voltak fecskék, de mostanában nincsenek. (Több) sarat nem szívesen csinálnék a kertben, mert a gyerekek meg a kutyák behozzák a lakásba. Műfészket lenne értelme kirakni? A gázóra dobozába már beköltözött valamilyen madár :-)

Szelid sunmalac 2017.05.04. 15:28:18

Mondok egy ennel sokkla egyszerubb okot: valamikor ugy kb. 7-8 evvel ezelott (is, akarcsak iden) kora tavasszal bekoszontott a joido es meleg. Jottek a fecskek, elkezdtek tojasokat rakni es kelteni. Majd egyszercsak hirtelen 0 fokok, kod, szitalo eso, ha jol emlekszem 2 heten at. Minden tele volt fecsketetemekkel, az 71-esen nem lehetett haladni toluk. AZOTA nincsenek fecskek.

kapanyél 2017.05.05. 20:34:09

@NAR: Műfészekkel mindenképpen érdemes próbálkozni.

kapanyél 2017.05.05. 20:37:28

@Szelid sunmalac: Igen, sajnos a klímaváltozásnak is jelentős szerepe van a fecskék (és más madarak) állományának tragikus méretű fogyatkozásában.
süti beállítások módosítása