Kukorica és Búza Konferenciák

2016.12.08. 08:11 - kapanyél

A Magro.hu idén már harmadik alkalommal megrendezett mezőgazdasági konferenciasorozatának első, budapesti eseménye már lezajlott. A második eseményt Kaposváron december 15-én, a harmadikat Debrecenben január 18-án tartják. A szervezők arra keresik a választ, hogy miért termelnek nyugaton másfélszer annyi kukoricát vagy búzát hektáronként, mint itthon és hogy hogyan lehet elérni azt a hatékonyságot. Az előadások részletezik a legújabb tudnivalókat, a legfrissebb kutatások eredményeit a talajelőkészítéstől a betakarításig a precíziós gazdálkodás szemszögéből is.

Mintegy 2 millió hektáron hozzávetőlegesen 200 ezer gazda és agrárvállalkozás termeszt évről-évre kukoricát vagy búzát Magyarországon. Tapasztalatban nincs hiány, hiszen a szereplők zöme több évtizede végzi ezt a tevékenységet. A friss tudásra azonban igény mutatkozik, vagy kellene, hogy mutatkozzon, mivel jelenleg a hazai mezőgazdasági termelők mintegy 17 százalékának van csak mezőgazdasági végzettsége és évente számos innováció jelenik meg a területen. És az is tény, hogy itthon a termelés hatékonysága jelentősen elmarad az élen járó országokban tapasztaltaktól.

Mi a megoldás?

Jogos a kérdés, éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy a gabonatermesztéssel kapcsolatos tudás minél nagyobb teret kapjon és eljusson az érintettekhez. Ezért idén – a Magro.hu mezőgazdasági piactér szokásos éves konferenciasorozatán – ez lesz a téma. A Kukorica és Búza Konferenciasorozaton a két növény teljes termesztési ciklusát fogják bemutatni szakértők segítségével. Sok olyan hasznos újdonság és információ hangzik el az ország 3 különböző pontján, amit eddig a nagyközönség nem ismert.

Milyen kérdéseket feszegetnek a közelgő eseményeken?

  • - Hogyan kerüljük el a felesleges csodavárást, azaz milyen termelési maximumot érhetünk el a technológia helyes megválasztásával régiónként és megyénként?
  • - Mik azok a hibák, amiket tíz gazdából hét elkövet már a talaj előkészítésekor a talajoltás, talajbaktériumok, műtrágyázás terén?
  • - Hogyan válasszunk megfelelő vetőmagot a minőség, a mennyiség és a stressztűrő képesség figyelembe vételével?
  • - Milyen módon csökkenthető a vegyszerhasználat úgy, hogy az új és legveszélyesebb (kukoricamoly, csíkos mozaik, vetési bagolylepke, fuzáriózis) kihívásoknak is megfeleljen?
  • - Hogyan tudjuk a talaj tápanyagtartalmát költséghatékonyan feljavítani a 70-es évek szintjére, hogy ne éhezzenek tovább a növényeink?
  • - Mik a legújabb technológiák az új kórokozók és kártevők ellen, valamint a rezisztencia kezelésére?
  • - Hogyan használhatja ki a fiatal gazdáknak szóló pályázatot a gabonatermesztésben, és milyen öntözéses-gépes támogatások lesznek, és ezekre hogyan készüljön fel már most?
  • - Hogyan időzítsük a kukorica betakarítását úgy, hogy a szárítási költség ne vigye el a profitot, de még a búza elvetésére is legyen idő?
  • - Hogyan nyerjünk több százezer forintot csupán csak az értékesítés optimális időzítésével?

A konferenciasorozat részletes programja és jelentkezés az alábbi oldalon: http://www.magro.hu/konferencia

Szólj hozzá! Címkék: konferencia búza kukorica gabonatermesztés Magro.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása