Chilit minden irodába!

2016.03.08. 09:46 - kapanyél

A csípős és erős paprikák manapság egyre nagyobb divatnak örvendenek. Igaz, ez nem új keletű tendencia: a magyarság tradícióihoz hozzátartozik az erős paprika, tudjuk, egész régiók határozzák meg magukat a paprikatermesztésre alapozva. A dicső paprikatörténeti múlt emlegetésekor arról kevésbé esik szó, hogy a paprikatermesztéshez bizony előbb fel kellett fedezni Amerikát. Ahol még mindig jóval több fajta csípős termés elérhető, mint amit nálunk termesztenek.

Ezek a különlegeségek pedig csábítóak. Az internet megjelenése természetesen itt is sokat segített, ma már könnyen beszerezhetők a legkülönlegesebb vetőmagok is, és a növénykék sikeres neveléséhez szükséges tudást is elérjük. Nem véletlen hát, hogy a chilitermesztés afféle divatos hobbivá kezd válni.

chili chiliiroda palánta chilipaprika Konyhakert

 

Merthogy hobbi lett ez a javából. Évről évre többféle chilimagot árulnak a hagyományos vetőmagboltok is, és megjelentek speciális kereskedések is, ahol aztán a világ szinte összes torokpusztító erősségű paprikamagja elérhető. Ahogy az lenni szokott, a különböző, a titkokra és fogásokra rávezető weboldalak, blogok, és más internetes közösségek is megjelentek. Ha van egy zsebkendőnyi kertünk, vagy akárcsak néhány balkonládánk, rögtön nekiláthatunk a paprikatermesztésnek.

Vannak olyanok is, akiket az első sikerek után annyira magával ragadnak ezek a morcos termésű növények, hogy komolyabban nekiállnak a termesztésüknek. A mezőgazdaságtól jócskán távolabb eső területekről is jöhetnek a rajongó kertészek.

Így történt ez egy kecskeméti barátom családjánál is. A szóban forgó illető egy épületenergetikával foglalkozó mérnöki irodát vezet, a családi vállalkozásban dolgozik szintén mérnök fia is, barátaival.

Épp ez a mérnökifjúság vette a fejébe, hogy akkor innentől amolyan hobbiként elkezdenek chilit termelni. A csípőset szeretik, és azt gondolták, ez egy olyan hobbi, ami akár ki is nőheti magát. Igazuk is lett. Az irodának a parkoló sarkában van egy apró kertje is, az első növények ide kerültek kiültetésre.

Az alábbi képek a tavalyi, első próbálkozást mutatják.

chili chiliiroda palánta chilipaprika Konyhakert

chili chiliiroda palánta chilipaprika Konyhakert

chili chiliiroda palánta chilipaprika Konyhakert

chili chiliiroda palánta chilipaprika Konyhakert

Volt kitapasztalni és tanulnivaló, persze az internet tényleg sokat segített. Közben, ahogy híre ment a próbálkozásnak, egyre több személyes tanácsot is kaptak, a kerthez jobban értő barátoktól, ismerősöktől.

Elmondásuk szerint kezdetben tényleg csak kíváncsiságból vágtak bele, de ahogy egyre jobban beletanultak a paprikakertész szakmába, és ahogy jöttek a pozitív visszajelzések, alakult az elképzelés, hogy legyen egy saját facebook oldaluk, az egész kapjon kicsit komolyabb keretet, a termésből pedig készüljön valami különlegesebb, így kezdetek el szószokat és paprikás-csípős savanyúsagokat készíteni.

chili chiliiroda palánta chilipaprika Konyhakert


Az első, 'próbaszezon' végül meglehetős sikerrel zárult, a megtermett paprikákból készült különböző feldolgozott termékeket az ismerősök és barátok szinte azonnal szétkapkodták.

chili chiliiroda palánta chilipaprika Konyhakert

Az eredményeket látva idén már komolyabban álltak a kérdéshez, jóval több tő növényben gondolkodnak. Idén több mint 300 tő chilit szeretnének felnevelni, ez 25 különböző fajtából jön össze. Persze a kísérletezés még most is tart, hiszen a katalógusokból és személyes ajánlások segítségével kiválogatott fajták esetében mindig kérdéses, hogy vajon jól fogják érezni-e magukat a kecskeméti klímán és földben. De a fiúk bizakodóak, és a szükséges szaktudás is egyre jobban gyűlik.

Idén készült egy komolyabb csíráztató és palántanevelő alkotmány, ennek leírását testvérblogunkon, a Furdancs blogon lehet megtekinteni. Az iroda kis kertrésze persze ehhez már nem lesz elég, 'kölcsön' kellett kérjenek egy kertrészt egy közeli baráttól.

Akit érdekel a Chiliiroda további sorsa, az követheti a facebook oldalukat. Mostanában sokat olvasni arról, hogy bizony a földműveléstől és általában a kerttől teljesen elszakadni nem egészséges és nem fenntartható folyamat. Itt a blogon is sokszor írtunk már arról, hogyan lehet akár egész kis alapterületen is számottevő termést hozó kertecskét létrehozni. Persze ezeknél a kerteknél talán nem is a termés mennyisége a fontos, hanem a kerttel kapcsolatos tevékenység pihentető, kikapcsoló, ugyanakkor feltöltő volta.

Mint a Chiliiroda példáján is látjuk, ez az elmélet tényleg működik. Itt az idő, vágjunk bele mi is!

Szólj hozzá! Címkék: chili palánta chilipaprika chiliiroda Konyhakert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása