Diómagonc vagy oltvány?

2013.11.07. 10:00 - Czauner Péter

Különböző kertekben három diófám is van, de termésüket csak ebünk ropogtatja elégedetten, és a madarak csipegetik télen. Anyósom, családunk legnagyobb diófelhasználója elégedetlen, pedig mindent megteszek, hogy a kedvében járjak. Fogalmam sincs, milyen fajtájúak, mert az egyik bő termő ugyan, de a termés apró. Ha már sikerül az acélkeménységű héjat feltörni, kiderül, az íze is finom. De a törés… Ám e fa további előnye, hogy terjedelmes lombkoronája nyáron kiváló árnyékot ad, és ami szintén mellette szól: nem kell permetezni.

A világ legvastagabb diófája.jpgA világ legvastagabb törzsű diófája - nem az enyém

A másik fa, amolyan állatorvosi ló, tavasszal szépen kihajt, de a lemosó permetezés kevés neki, mert mindenféle baj gyötri; életét csak a lustaságom hosszabbítja, mert valami miatt minden télen kegyelmet kap. A harmadik diófa a büszkeségem. Harminc éves lehet. A telken ahol egy nyári konyha mellett él, az elmúlt években kivirult, tisztes koronát, vastag törzset növesztett. Amíg birtokba nem kerültünk, szomorú sorsa lehetett, mert az előző tulajdonos naponta többször is a tövébe öntötte a mosogatólevet, ráadásul a szemét is ott landolt, jó, ha évente egyszer kialmozták szegényt. De ez a múlt.

A dió óvatos metszésének ideje a nyár vége.JPGEz az enyém

Három év alatt sikerült derűs óriássá nevelni. Az idén végre egészségesnek tűnő, bő terméssel hálálta meg a metszést, fűrészelést, permetezést, trágyázást. Abban bízva, hogy a téli diós sütemények végre saját termésből készülhetnek, büszkén hoztam a kóstolót. De e szemre már pompás, könnyen törhető dió is megbukott a vizsgán, keserűnek találtatott. Ellenben kaptam anyósomtól egy zacskónyi - tényleg minden dióálmot kielégítő - diót, amit barátnője fia szedett a Dunakanyarban valahol.

A jó dió konnyen adja a belsejét.jpgA jó dió könnyen adja a belsejét

"Kertész vagy, biztos el tudod ültetni" -  kaptam a javallatot, mondtam is a feleségemnek a nyolcadik x-et meghaladó mamáról, hogy életkedvét illetően nem kell aggódnunk, mert legalább tízéves projektben gondolkodik. A diómagonc jó, ha a kihajtást követő tizedik évben hoz annyi termést, amennyiért a darálót érdemes előszedni. Azzal persze nem terheltem a társalgást, hogy a technológiai kockázaton túl a dió magról történő szaporítása mekkora genetikai kockázatot rejt. Magát a diót egyébként nem nagy kunszt hajtatni, késő ősszel hűvös, száraz védett helyen ládában, homokba kell rétegezni. Télen néha meg kell öntözni, s tavaszra, ha minden jól sikerül, akkor ki is hajt. Ezt már csak a megfelelő helyre kell ültetni és várni tíz évet. Ám ekkor jön a meglepetés, mert messze nem biztos, hogy a termésnek finom dió ugyanolyan utódokat hoz.

dio_magonc_1460581_7315.JPGMagonc

Hosszan kellene magyarázni, mi történt, de a lényeg: biztosabb eredményt hoz a vegetatív szaporítás. A két-hároméves csemetéket a kertészkedők maguk is beolthatják tavasszal, méghozzá a találó elnevezésű "négyfüles, héj alá oltással”. Erről, majd időben írunk, most inkább csak a hajtatásra kellene koncentrálni. Persze mindezt megússza, aki a faiskolában vásárolt nemes dióoltványt ültet.

A témáról még sok érdekesség itt.

10 komment Címkék: dió faültetés oltvány czauner péter magonc dióbél

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2013.11.07. 19:25:24

Ha szabad amatőrként hozzászólni: én a magoncra szavaznék.
Régi álmom volt - még nagyanyámnál megélt kisgyerekkori élményeimtől vezéreltetve -, hogy legyen majd egy diófám, ami alá a kerti bútort betehetem.
Harminc évvel később, amikor az első házamat megépítettem, a volt szomszédomtól kaptam egy diómagoncot. 4 méteres karó volt nagyjából, egy kis bojttal a két végén. Elültettem, novemberben. Mondták sokan, hogy jajj, az unokádnak ülteted, mert lassan nő. Nem érdekelt.
Következő év május végén kezdett rügyezni. Még abban az évben 13 szem diót termett. Közben ültettem más, oltott gyümölcsfákat is, barackot, meggyet, körtét, szilvát, de mind közül a dió magonc nőtt a leggyorsabban. 7 év után már alá lehetett tenni a kerti bútort, túl szárnyalta valamennyi más, oltott fákat. És termett, mint az állat.
Szóval, én javaslom a magoncot. Egy teendő van, mind az ültetésnél, mind később: szárított marhatrágyát tenni a gödör aljára, illetve azzal meghinteni az ágyát őszönként, vigyázva, hogy ne érjen hozzá se a gyökérhez ültetéskor, se a fához a későbbiekben.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2013.11.07. 22:00:46

Nekem 2 diófa hajtott ki magától a kertben pár éve. Az egyik alatt van a komposztáló kupac évek óta. Az a fa hatalmasra nőt már és egy neczsáknyi diót adott idén, pedig nincs több 6-7 évesnél. A másik fa is terem már de kb fele annyit, mert az homokos talajban van.

Cpt. Flint 2013.11.07. 22:13:44

@Mr. Waszabi: 4 méteres diót átültettél, és megmaradt? Gratulálok, szerintem próbáld ki gyorsan a lottózást is! :D
Így nyilván nem akkora csoda, ha egy év múlva már termett. A cikkben említett 8-10 év arra kell a magoncnak, hogy elérje azt a 4 m-t, ami nálad indulóra megvolt.
Az enyém nemes oltvány (milotai), 6 éve ültettem (akkor volt kb. 1,5 m-es "karó") és most kezd igazán szép lenni. Tavaly 7 szem volt rajta, az idén csak egy (virágzáskor nem volt jó idő).
Amúgy nemes dió magonca is lehet "nemes" némi szerencsével; ha mondjuk nincs a közelben másik dió, vagy legalább nem egy időben virágoznak, akkor az önbeporzással nagyobb esély van a jó tulajdonságokat megőrző magoncokra.

Circus 2013.11.07. 22:49:37

Sikerült 4 db diómagoncot sikerült bementenünk a szomszédos kiserdőből, részben a vadonból, részben a karítés majdnem közvetlen szomszédságából - szerintetek lesz belőlük valami? Van még néhány, most gondolkodunk a hátsókert erdősítésén hosszútávú befektetés jelleggel :)
Részben homokos, részben jó fekete földben vannak, de úgy tűnik, úgy kell tegyünk, ahogy @kgl: illetve @Mr. Waszabi: tette - alaposan betrágyázzuk.
Kitartást mindenkinek, majd értekezzünk évente :)

Mr. Waszabi 2013.11.07. 22:50:11

@Cpt. Flint: hát, már ott tartottam a következő május elején, hogy ennek annyi, ki kell dobni, de még vártam egy picit. Elvégre, ha döglött, akkor mindegy, mikor szedem ki:) És 3 hét múlva kirügyezett.
Azt gondolom, hogy a növények meghálálják a rájuk fordított gondolkodást, ezt a többi fámról is el tudom mondani. Gondolom, az is besegített a diónak, hogy a régi szomszéd, amelyik nem kivágta, hanem kiásta szakértelemmel a 4 éves magoncot számomra, ő is szeretettel tette. Megérte.

Mr. Waszabi 2013.11.07. 22:56:33

@Circus: ahogy láttam, egy origin magoncnak van annyi előnye egy oltvánnyal szemben, hogy az erdti faj ereje dolgozik benne. Mással nem tudom magyarázni. Én szinte színtiszta agyagba ültettem, úgy kellett földet tenni bele, meg trágyát. Tehát nem mondhatni, hogy ideális körülmények közé került, inkább kihívás volt a környezet. És megküzdött vele. Mivel 7 év alatt az összes többi fánál nagyobbra nőtt, azonos körülmények közt, azért gondolom ezeket a magoncról. De honnan is tudhatná az ember? Már 20 évvel ezelőtt is csak oltványokat lehetett venni a faiskolákban, mert számukra az volt gazdaságos. Én azt vontam le ebből, hogy nem feltétlenül az az igazán jó, amit a kereskedelem állít bármiről. Szóval, drukkolok a magoncoknak:)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.08. 00:36:53

@Mr. Waszabi: drukkolhatsz, orulni fognak neki :)))

a dio mindenkeppen mas fajta lesz
nemcsak a termes mennyisege, nagysaga, hanem az eres idopontja is valtozik, az meg ha ultetvenyben gondolkoznak, akkor elegge kellemetlen tud lenni, elvegre permetezni egyszerre szoktak

en csak azt nem ertem hogy miert nem gyokereztetik vagy bujtjak a gesztenyevel egyutt, elvegre vegetativnak az is vegetativ, csak akkor nem tudnak a dioert 4e -t es a gesztenyeert 8e -t elkerni...
a legjobb most volt amugy vettem egy mogyoro oltvanyt :)))

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2013.11.11. 14:05:35

@Circus: Mindenképpen ki kell próbálni őket, ha nem sikerül - mármint nem lesz jó a termés, még mindig lehet oltani. Ami nem is olyan nehéz, csak kevéske gyorsaságra lesz szükség.

Circus 2013.11.11. 15:05:30

@Czauner Péter: ha csak 5-10 évesen kezdd teremni, nem késő az az oltáshoz?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.17. 00:05:12

@Circus: aki kepes atlag 8 evet varni hogy egy fa az terem vagy nem, annak az embernek lesz ideje atoltogatni az agakat :)
süti beállítások módosítása