Csicsókát a kertszegletbe!

2013.04.18. 10:15 - Czauner Péter

A csicsóka termése megtisztítva egyáltalán nem csúf. Ha sikerül néhány gumót szerezni, érdemes megkóstolni; nyersen harapva, reszelve, vékony szeletekre vágva salátákhoz adható, párolva, főzve szószok készülhetnek belőle, de darabjaiból más gyümölcsökkel ízesítve turmix is lehet. Ha a magyar recepteken kívül többféle felhasználási lehetőséget is keresünk, használjuk a francia megfelelőjét: le topinambour – és hamar kiderül, hogy a nálunk méltatlanul elfelejtett zöldség a konyhaművészet országában ünnepelt eledel. Olyan drága, különleges étkek mellett szerepel, mint a homár, libamáj, szarvasgomba, ritkán tálra kerülő tengeri csemegék körete.

Alapos tisztítást igényelnek a csicsóka gumók.JPGA gumók alapos tisztítást igényelnek

Nemcsak szinte minden étellel harmonizáló íze, sokoldalú elkészíthetősége, hanem jótékony hatása miatt is ajánlható. A burgonya ízére hasonlító édes csicsóka diabetikus ételek alapanyaga. A 20-28 százalék szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16 százalék inulint és polifruktozánokból keletkező fruktózt a cukorbetegek a vércukorszint emelkedése nélkül fogyaszthatják. 

A csicsóka fő hatóanyaga, az inulin, növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A mai tudomány szerint ez az egyik leggazdagabb inulinforrás. Az emberi táplálkozásban ballasztanyagként jön számításba az elhízottak és cukorbetegek diétájában.

100 gramm csicsóka tápanyagtartalma

 Energia 30 kcal  130 kJ

Szénhidrátok 12 1 g

- Cukrok 4,5 g

- Rost 7,6 g 

Zsír 0,4 g

Fehérje 2,4 g

Víz 79,0 g

A-vitamin 12 μg 1%

Tiamin (B1-vitamin) 0,2 mg 15%

Riboflavin (B2-vitamin) 0,06 mg 4%

Niacin (B3-vitamin) 1,3 mg 9%

C-vitamin 4,0 mg 7%

E-vitamin 0,2 mg 1%

Kalcium 10,0 mg 1%

Vas 0,6 mg 5%

Magnézium 20,0 mg 5%

Foszfor 78,0 mg 11%

Kálium  478,0 mg 10%

Nátrium 3,0 mg 0%

Cink 0,1 mg 1%

100 gramm burgonya tápanyagtartalma

Energia 80 kcal (320 kJ)

Szénhidrátok 19 g

- Keményítő 15 g

- Rost 2,2 g

Zsír 0,1 g

Fehérje 2 g

Víz 75 g

Tiamin (B1-vitamin) 0,08 mg 6%

Riboflavin (B2-vitamin) 0,03 mg 2%

Niacin (B3-vitamin) 1,1 mg 7%

B6-vitamin 0,25 mg 19%

C-vitamin 20 mg 33%

Kalcium 12 mg 1%

Vas 1,8 mg 14%

Magnézium 23 mg 6%

Foszfor 57 mg 8%

Kálium  421 mg  9%

Nátrium 6 mg 0%

Cink 0,26 mg

A százalékos értékek a javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.

ha már virágzik, nem téveszthető össze a burgonyával.jpgHa már virágzik, nem téveszthető össze a burgonyával

A csicsókát (Helianthus tuberosus) tévesen édesburgonyának is mondják, de nem az. Ha már szárba szökken, a hozzáértők könnyen felismerhetik az őszirózsafélét. Észak-Amerikából a 17. század elején érkezett Európába. Magot a Kárpát-medencében nem érlel, ezért a gumójával szaporítható. Bárhol megterem, de mint rokona, a napraforgó, leginkább a nyirkos, üde talajokat kedveli. A kertbe tavasszal olyan helyre kell telepíteni, ahol nem zavarja a többi növényt, mert szinte kiirthatatlan. A csicsóka kezdetben lassan nő, ezért a tövek környékét kapálni kell. Később a lombozata beárnyékolja a talajt és a konkurens gyomokat elnyomja. A kifejlett gumókat október elejétől lehet betakarítani, de egész télen szedhető.

Csicsókaleves-receptek kedvenc gasztroblogjainkon olvashatók, itt: Fűszer és Lélek és Két cica konyhája.

9 komment Címkék: cukorbetegség csicsóka czauner péter őszirózsafélék Helianthus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.04.18. 19:20:47

Szerintem kegyetlen szar az íze, de maga a növény jól néz ki.

humániákus 2013.04.18. 22:18:28

Biztosan van többféle fajtája is, mert amit én ismerek, az egyáltalán nem úgy néz ki, mint a képen szereplő...
Szerintem meg az íze sem rossz; behunyt szemmel simán összetéveszthető egy kevésbé édes sárgarépával (állagra, ropogásra is!)

Fék_Emil 2013.04.18. 22:25:36

Valamint durván szélhajtó, főleg nyersen.

mester48 2013.04.19. 12:12:18

@kolbászoszsömle: Ha már ettél szart akkor, a csicsóka sem lehet rosszabb.

mester48 2013.04.19. 12:14:59

@humániákus: A képen bemutatott csicsóka termesztett fajta, de a másik fajta pedig szabadon terem, Viszont mindkettő fajta hatása azonos.

mester48 2013.04.19. 12:21:59

A csicsóka ize édeskés és azért tévesztették össze az édes burgonyával.Egyébként ha lereszeled lehet fűszerezni is. De megsózva nemérzik annyira édesnek . Egyébként nyersen salátaként vagy lereszelve , vagy turmikszolva is fogyasztható. De sütve mint a burgonya is fogyasztható megsózva.De főzhatő levesbe burganya helyett,vagy főzelékként is fogyasztható.

mester48 2013.04.19. 12:29:10

Nyersen fogyasztva elég belőle egy kávés kanálnyi. Valóban van szélhajtó hatása, de csak nyersen fogyasztva. És naponta elék kétszer fogyasztani belőle.Cukorbetegek is bátran fogyasthatják.Én is cukros vagyok és hatásos, persze nem az első kanál után. Kb egy hét után már érezhatő a hatása.Sokat nem kell lereszelni mert sokáig nemtartható el . Egy idő után megcsiccsen.

teddybear01 2013.04.19. 22:30:10

Nekem nem jött be. Még nyersen, salátának csak enyhén pocsék, de főzve már ehetetlen.

Egészen más az édesburgonya. Az már jobb.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.04.20. 20:29:47

@mester48: A "kegyetlen szar" egy kifejezés. Ez nem azt jelenti, hogy olyan íze van, mint a szarnak, hanem azt, hogy rossz az íze.
süti beállítások módosítása