A csicsóka termése megtisztítva egyáltalán nem csúf. Ha sikerül néhány gumót szerezni, érdemes megkóstolni; nyersen harapva, reszelve, vékony szeletekre vágva salátákhoz adható, párolva, főzve szószok készülhetnek belőle, de darabjaiból más gyümölcsökkel ízesítve turmix is lehet. Ha a magyar recepteken kívül többféle felhasználási lehetőséget is keresünk, használjuk a francia megfelelőjét: le topinambour – és hamar kiderül, hogy a nálunk méltatlanul elfelejtett zöldség a konyhaművészet országában ünnepelt eledel. Olyan drága, különleges étkek mellett szerepel, mint a homár, libamáj, szarvasgomba, ritkán tálra kerülő tengeri csemegék körete.
A gumók alapos tisztítást igényelnek
Nemcsak szinte minden étellel harmonizáló íze, sokoldalú elkészíthetősége, hanem jótékony hatása miatt is ajánlható. A burgonya ízére hasonlító édes csicsóka diabetikus ételek alapanyaga. A 20-28 százalék szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16 százalék inulint és polifruktozánokból keletkező fruktózt a cukorbetegek a vércukorszint emelkedése nélkül fogyaszthatják.
A csicsóka fő hatóanyaga, az inulin, növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A mai tudomány szerint ez az egyik leggazdagabb inulinforrás. Az emberi táplálkozásban ballasztanyagként jön számításba az elhízottak és cukorbetegek diétájában.
100 gramm csicsóka tápanyagtartalma Energia 30 kcal 130 kJ Szénhidrátok 12 1 g - Cukrok 4,5 g - Rost 7,6 g Zsír 0,4 g Fehérje 2,4 g Víz 79,0 g A-vitamin 12 μg 1% Tiamin (B1-vitamin) 0,2 mg 15% Riboflavin (B2-vitamin) 0,06 mg 4% Niacin (B3-vitamin) 1,3 mg 9% C-vitamin 4,0 mg 7% E-vitamin 0,2 mg 1% Kalcium 10,0 mg 1% Vas 0,6 mg 5% Magnézium 20,0 mg 5% Foszfor 78,0 mg 11% Kálium 478,0 mg 10% Nátrium 3,0 mg 0% Cink 0,1 mg 1% |
100 gramm burgonya tápanyagtartalma Energia 80 kcal (320 kJ) Szénhidrátok 19 g - Keményítő 15 g - Rost 2,2 g Zsír 0,1 g Fehérje 2 g Víz 75 g Tiamin (B1-vitamin) 0,08 mg 6% Riboflavin (B2-vitamin) 0,03 mg 2% Niacin (B3-vitamin) 1,1 mg 7% B6-vitamin 0,25 mg 19% C-vitamin 20 mg 33% Kalcium 12 mg 1% Vas 1,8 mg 14% Magnézium 23 mg 6% Foszfor 57 mg 8% Kálium 421 mg 9% Nátrium 6 mg 0% Cink 0,26 mg |
A százalékos értékek a javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Ha már virágzik, nem téveszthető össze a burgonyával
A csicsókát (Helianthus tuberosus) tévesen édesburgonyának is mondják, de nem az. Ha már szárba szökken, a hozzáértők könnyen felismerhetik az őszirózsafélét. Észak-Amerikából a 17. század elején érkezett Európába. Magot a Kárpát-medencében nem érlel, ezért a gumójával szaporítható. Bárhol megterem, de mint rokona, a napraforgó, leginkább a nyirkos, üde talajokat kedveli. A kertbe tavasszal olyan helyre kell telepíteni, ahol nem zavarja a többi növényt, mert szinte kiirthatatlan. A csicsóka kezdetben lassan nő, ezért a tövek környékét kapálni kell. Később a lombozata beárnyékolja a talajt és a konkurens gyomokat elnyomja. A kifejlett gumókat október elejétől lehet betakarítani, de egész télen szedhető.
Csicsókaleves-receptek kedvenc gasztroblogjainkon olvashatók, itt: Fűszer és Lélek és Két cica konyhája.
kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.04.18. 19:20:47
humániákus 2013.04.18. 22:18:28
Szerintem meg az íze sem rossz; behunyt szemmel simán összetéveszthető egy kevésbé édes sárgarépával (állagra, ropogásra is!)
Fék_Emil 2013.04.18. 22:25:36
mester48 2013.04.19. 12:12:18
mester48 2013.04.19. 12:14:59
mester48 2013.04.19. 12:21:59
mester48 2013.04.19. 12:29:10
teddybear01 2013.04.19. 22:30:10
Egészen más az édesburgonya. Az már jobb.
kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.04.20. 20:29:47