Virgonckodás a hó alatt

2013.01.31. 09:00 - Czauner Péter

Még legalább egy bő hónap hátravan a télből, de a fagyos talajban a legkorábbi hagymások már mozgolódnak. Elsők közt a hóvirág, a magyar kikerics és a téltemető nyílik. E fura szerzeteket az sem zavarja, ha a hó alól kell virágaiknak előküszködni magukat. Koraiságukkal a növényvilág csodáinak második vonalába tartoznak, mert az igazi harcosok olyanok, mint az örökké fagyos területeken élő havasi vérmoszat.

BIG_0003851689.jpg

Ők festik déltájban rubinvörösre az alpesi hómezőket, a melegben felélednek, de életük zömét jeges dermedtségben töltik. Vannak olyan moszatok is, amelyek vidáman élnek a 85 fokos gejzírek vizében, míg az aktív növényi élet számára hőmérsékleti küszöbnek számít a 0-55 fokon kívüli hőmérsékleti tartomány.

Ehhez képest egyfajta csodának számítanak a korán kelő hazaiak. Míg más növények csak hetek múlva ébredeznek, ezek már vígan élnek, meg sem kottyan nekik, hogy napközben a hőmérséklet néha a fagyos régióba csúszik. Trükkjük lényege: hihetetlen stressztűrésük belső nedveiknek köszönhető. Anélkül, hogy a részletekbe nagyon belemennénk, sejtjeikben fagyálló kering, ennek köszönhetően érzékeny membránrendszereik nem mennek tönkre a hidegben.

Csak néhány százezer létezik a magyar kikericsből (2)_1.jpg

A magyar kikericset (Colchicum hungaricum Janka) természetes élőhelyén kevesen láthatják, hiszen ez az elsőként védelmet kapott hazai növény kizárólag Szársomlyó-hegyen él. Gyakorta a hóvirágot is megelőzve, virágai és levelei együtt hajtanak ki. Az érdekes hagymás azért sokaknak lehet ismerős, hiszen virága éppen a mostanáig beváltható 2 forintos pénzérme hátlapját díszítette.

A  kétforintos kikericcsel_1.jpg

A Nyugat-Balkánról származó növény Kelet-Közép-Európában már csak két nagyobb foltban él. Ezek egyike a Szársomlyó-hegy, ahol Janka Viktor botanikus, a Magyar Nemzeti Múzeum növénytárának vezetője fedezte fel 1867. február 18-án. Azon a lejtőn állománya több mint százezer tövet számlál.

Janka Viktor (Bécs, 1837. december 24. - Budapest, 1890. augusztus 9.) botanikus, a Magyar Nemzeti Múzeum növénytárának vezetője..jpgJanka Viktor botanikus (1837-1890)

Általában február-márciusban nyílik, ám időnként már január elején, a hóvirágot is megelőzve virágot bont. A többi, tavasszal nyíló kikericsféléhez hasonlóan virágai és levelei együtt hajtanak ki. Termőhelyeit a Duna–Dráva Nemzeti Park szervezett Magyar kikerics túráin lehet felkeresni február első napjaiban. Eszmei értéke 100.000 forint.

A hétvégi szervezett túrákra előzetes bejelentkezés szükséges. Időpontok és további részletek itt.

Szólj hozzá! Címkék: magyar kikerics hóvirág téltemető czauner péter hagymás növények havasi vérmoszat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása