Csodatölcsér

2012.09.19. 09:30 - thunbergia

Ősszel már egyre kevesebb virág nyílik, de egyikük, a csodatölcsér (Mirabilis jalapa) egészen az első fagyokig hozza tölcsér alakú, illatos virágait. A virág másik neve estike, mely azon különös tulajdonságára utal, hogy virágai délután nyílnak ki, és reggel újra összecsukódnak. (Az angol neve is ezen a furcsaságán alapul: four o’clock flower.)

csodatolcser4.jpg 

A csodatölcsér a trópusi Amerikából, valószínűleg Peruból származik, egynyáriként nevelik. 30–100 cm magas, bokros növekedésű növény, levelei lándzsás alakúak. Illatos, több színben is előforduló virágait a hajtás végein hozza. Ma már nagyon sok színváltozata van: láthatunk fehér, piros, sárga, rózsaszín, ciklámen színű, lazacrózsaszín virágokat, sőt lehetnek cirmosak is, pl. sárga alapon piros cirmos, fehér alapon rózsaszín cirmos stb. Érdekessége, hogy egyazon növényen is nyílhat többféle színű virág.

MirabilisJalapa090725b.jpgNapos, félárnyékos fekvést és tápanyagban gazdag talajt igényel. Közepes vízigényű növény, nagyon jó mutat kerítések mellett, fák tövében.

mirabilis-jalapa-small.jpg

A csodatölcsér magról könnyen szaporítható, a magokat meg is vásárolhatjuk, vagy a virágról magunk is összegyűjthetjük, akkor, amikor a magok felülete már száraz, fekete és rücskös lesz, majd száraz hűvös helyen tároljuk tavaszig.

mirabilis_jalapa_57.jpg

A magokat a fagyosszentek után vessük el, fészkenként 2-3-at, de ha nem gyűjtünk magot, akkor a növény magától is elszórja őket, és néhány év alatt meghódítja az egész kertet, ezért a gyakorlottabb kertészek minden tavasszal kihúzzák a zsenge növényeket.

mirabilis-jalapa-dondiego-de-noche.jpg

A növény át is teleltethető, ehhez arra van szükség, hogy ősszel felszedjük vastag, karószerű gumóját, amelyet száraz, hűvös helyen tároljunk, és tavasszal a fagyok elmúltával ültessük vissza a kertbe. A módszer előnye, hogy így hamarabb virágzik a növény.

8 komment Címkék: egynyári virágok estike csodatölcsér

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hacsaturján 2012.09.20. 05:04:22

az estike (matthiola bicolor) nem azonos a csodatölcsérrel (mirabilis jalapa).

jó kertészkedést!

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2012.09.20. 06:45:14

@hacsaturján: pontosan így van, semmi köze az estikéhez.
létezik szomorú e. is (Hesperis tristis)

Boogie66 · http://rotoma.blog.hu 2012.09.20. 08:11:15

Mindenki elmondott előttem mindent. Az estikének nagyon intenzív finom illata van (este).

jó arc a lóarc! (törölt) 2012.09.20. 08:35:05

Ez az, aki az estikét a csodatölcsérrel keveri, nem kertész, hanem csak egy kontár blogger.

nyubocs 2012.09.20. 09:05:39

Gyakran nevezik estikének, ezen felesleges kiakadni. Nemcsak blogokon, hanem szakmai anyagokban is. Meg a kertészek is.

Sajnos ez a magyar nevek köznyelvi használatának hátulütője.

Kb ugyanaz, hogy a Crassula ovata-t is mind többen kezdik majomfa helyett majomkenyérfának nevezni és ahogy elnézem, rajta is fog ragadni ez az elnevezés.
Holott ugye a majomkenyérfa az az Adansonia digitata.

HKai 2013.06.25. 16:34:45

Tavaly hagytam elterjedni, mert azt gondoltam, jól mutat, ma már ez a legundorítóbb, legagresszívebb gyom, amit el tudok képzelni a kertemben.
Magról, karógyökérről mindenhol megjelenik, és képtelenség tőle megszabadulni.

IamTwo 2019.09.06. 20:14:44

@nyubocs: Én is, a környezetem is, világ életemben így hívta. Akár az, akár nem :) A csodatölcsért soha nem hallottam, csak most szembesültem vele, mert ilyet szeretnék a kertbe a járda mellé.
süti beállítások módosítása