A fáradt ciklámen

2011.12.02. 08:00 - Czauner Péter

Klímánkon kevés a télen is hosszan virágzó szobanövény. E kevesek egyike a ciklámen. Ezekután nem csoda, hogy Magyarországon a cserepes növények között ő vezeti a vásárlási listát.

Az utcafronti ablakokban dúsan fejlődő, színes bokrocskákon megállapodik a szem. A hűvös, világos ablakokban igen jól érzik magukat. Pazar virágdísszel, mintás, feszes levelekkel hálálják meg a gondos ápolást. A melegebb, központi fűtéses lakásokban viszont szenvednek, és a leggondosabb ápolás dacára hamar abbahagyják a virágzást és gyorsan a szemétre kerülnek.

Egy átlagos lakásban nem könnyű megtalálni a ciklámen számára az ideális helyet, mivel a növény a fényt és a 15 foknál nem magasabb hőmérsékletet kedveli.
Az otthoni tartás legkényesebb pontja az öntözés. A levelet és a virágot óvni kell a közvetlen víztől, hosszú csőrű kannával kell a vizet a cserépbe, a virágkezdemények és a levelek alá beügyeskedni, de lehet az alátétbe kevés vizet önteni.

Fontos ápolási trükk az is, hogy az elhervadt virágokat és megsárgult leveleket alapjuknál megfogva tőből kell kitépni, s nem levágni. Annak, aki biztosítani tudja a ciklámennek az optimális életteret, a virágzás ideje alatt tápoldatoznia is kell. Ha a növény befejezte a virágzást, nem kell tőle megszabadulni. Később már nem lesz olyan szép, mint az újonnan vásárolt, de a kisebb hibákat feledteti a saját nevelés sikere.

Ha a következő szezonban teljes értékű saját növényre vágyunk, akkor fokozatosan csökkenteni kell az öntözést, ha már elvirágzott az utolsó bimbó is. Ekkor a lassan száradó növényből a használható táplálék a gumóba húzódik. Ha a cserépben lévő föld, s benne a gumó megszikkadt, az egészet nyár végéig száraz hűvös helyre kell dugni, olyan helyre, ahol néha nedvesség is éri. Augusztusban a gumót ügyesen ki kell szedni a földből, majd új talajba ültetni, úgy, hogy csak a gumó kétharmada legyen a föld alatt. A beültetés után rendszeresen kell öntözni, s előbb-utóbb a levelek, majd a virágok is kifejlődnek.

Tavasszal egy cikláment kísérletképpen cserepestől egy lonc alá, a legárnyékosabb helyre tettem, ahol egész nyáron megőrizte leveleit, s a fagyok előtt a télikertbe, számára ideális helyre került, kap tápoldatot, s rendszeresen vizet. Hozott már néhány virágot, levélzete elég csúnyácska. Mindez bizonyítja, elfáradt, és a nyári pihentetés nélkül nem érdemes cikláment tartani. 

Szólj hozzá! Címkék: ciklámen növényápolás czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása