A vakondcsata mindig kétesélyes

2011.11.16. 10:00 - Czauner Péter

A vakond védett, hasznos és ravasz állat, ezért csak űzni szabad, vagy ha sikerül csapdába ejteni, akkor szabadon kell engedni. A kertben azonban hasznos tevékenységének melléktermékei miatt kellemetlen, és sok bosszúságot okozó vendég.

Hatalmas étvágyának köszönhetően a vakond egyetlen nap alatt akár a saját testsúlyának megfelelő táplálékot is képes elfogyasztani. Étrendjén lárvák, földigiliszta, bogarak és különféle férgek szerepelnek, ezért az irtás helyett inkább az együttélést kell gyakorolni.

A tücsök ez egyik legnagyobb csemege

Egy nagyobb kertben a vakondűző növények, a talajtömörítés és némi zaj segítségével is kordában tartható. A rovarpusztításon túl a vakond a talajszellőztetéssel és a túrással is hasznot hajt. A vakondtúrás anyaga ugyanis a legjobb, morzsalékos kerti föld. Lapáttal hamar összegyűjthető, s nyoma kevéske gereblyézéssel, söprögetéssel gyorsan eltüntethető.

A Kapanyél olvasói közül többen is kértek vakondvédelmi tanácsot. Mint több szívós vakondcsata vesztese elöljáróban elmondhatom, aki humánus, pontosabban állatbarát eszközökkel veszi fel vele a harcot, csak időlegesen tarthatja távol, a csata eleve kudarcra van ítélve.

Először a vakondról: a tél mindkét fél számára a nyári csatára történő felkészüléssel telik. (Most is küzdök két Szabadság-hegyi vakondcsaláddal.) A vakond ilyenkor a ház vagy a kerítés napos oldala alatt lévő üregben tölti ideje nagy részét. Ám a kertek réme télen nem alszik. Kényelmes földalatti éléskamrájában, a mozdulatlanra harapdált gilisztadarabjain él, a fagymentes időben körbe is vizitálja járatait, de ha nem muszáj, új túrást nem „készít”.

A másik kedvenc: a drótféreg

Aki már nyomozott a láthatatlan kertromboló szokásai után, tapasztalhatta, hogy fő járatainak fala kemény, s rendkívül sima. Az ilyen helyen hihetetlen sebességgel halad, ezért a legrutinosabb vakondfogó sem képes arra, hogy ásóval elvágja a menekülés útját. Ilyesmire a macskák, s a gyakorlottabb kutyák képesek.
Csak az képes felvenni a versenyt az alig tízdekás vakonddal, aki ismeri szokásait és életmódját. Teli has, laza talaj, csend és tiszta bunda – nagyjából így foglalható össze mindaz, amire egy vakond vágyódik. A trágyázott talaj bő eleséget rejt, vagyis aki nem akar vakonddal társbérletben élni, csak csínján használja a szerves trágyát, ezzel ugyanis rovarok lárvái, petéi is érkeznek a kertbe.

A vakond kis fáradsággal gyorsan ás, s az útjában lévő földből szép szabályos – 5-6 kilós – kupacokat készít. Ha lehetőség van a téli fagyok után a kert, gyep tömörítésére, akkor a hengerezéssel csökkenthető a vakond ásókedve. Pontosabban: ha a szomszéd kertje morzsalékosabb, akkor az állatka költözik. Van, aki üvegszilánkot, tégladarabokat ás a földbe. Nem sok sikert ígérhetek, ugyanis a vakond érzékeny orra földalatti teleszkópként mutatja a veszélyes helyeket.

A vakond a zajt sem kedveli. Ezért alkalmi sikereket lehet elérni a vakondjáratba ferdén ásott üvegpalackkal, amelyet a szél időnként fütyültet. Ennek turbó változata, ha az üveg nyakára tekert, magasba nyúló drótra kötött madzagra erősített vasszög, vagy nagyobb anyacsavar – a szél hatására –, ha jól mértük ki a spárgát, a fütyülés mellett még cseng-bong is. A fóliás kertészek a sátrukban hangosra állított rádióval is próbálkoznak.
Hatékonyabb módszer a betolakodó elűzésére a bundabüdösítés, amelynek vannak környezetbarát, s kevésbé kulturált változatai. A már vakondmentes terület viszonylag jól védhető a betolakodótól a különböző díszricinusokkal vagy a sárfűvel (Euphorbia lathyris), melyeket a kerítés mentén érdemes egy-két méterenként ültetni. Másik nevén a hasindító kutyatej (kép lent) sok olyan kertészkedő barátja, akinek meggyűlt a baja a vakonddal. Magjait messzire elszórja, ezért csak egyszer kell elvetni. Már középkori füvészkönyvekben is szerepel, mint hasznos szegélynövény, ugyanis erősen aromás gyökérzete révén a talajlakó csúszó-mászókat távol tartja. Így a vakond is elköltözik, ugyanis a hasindító kutyatej környékén feleslegesen ássa járatait, felkopik az álla. Az angol növényelnevezők egyébként a kutyatej e nemes tulajdonságát nevében is megörökítették - Mole plant. A hasindító nemcsak borzalmas ízével hajt hasznot, hőmérőként is szolgál, mert levélörvei mínusz 10 fok alatt lecsukódnak.

De a ricinus magja a friss járatokba is helyezhető, általában elkerüli ezt a járatot a vakond. A gyalogbodza (Sambucus ebulus) is hatékony. A levágott szárát kell a vakond járataiba bedugni.

A durvább büdösítés olajos, petróleumos rongyok, vatták, fokhagymadarabok járatba dugdosásával elérhető, de kapható egy fermentált dohánylevélből készülő vakondriasztó is. Ebbe a körbe tartoznak a különböző füstölőpatronok és a karbid is. A riasztás csúcstechnológiáját az elektromos készülékek jelentik. A több ezer forintos szerkezetek különböző frekvenciájú rezgésükkel teszik elviselhetetlenné a földalatti életet. Próbálkozni lehet a PB-gáz-palackból a járatba folyatott gázzal is – ám ez már inkább krimibe illő természetkárosításnak felel meg. 

Végül egy videó csak erős idegzetűeknek!

25 komment Címkék: vakond védett állat ricinus czauner péter sárfű gyalogbodza

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öreg Sam 2011.11.16. 11:47:21

Ne bántsátok a vakondot!!!
Ha megjelenik a kis kertetekben,az annak a jele,hogy valamit emulasztottatok :)Persze,bosszantó,ha a szép pázsitot szétturják,de azért nem ő a hibás!

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.11.16. 11:52:02

@Öreg Sam: nettó baromság. ha megjelenik a kertben az azt jelenti, hogy még nincs agyonszennyezve és képes elviselni a kertiek vegzálását.

Öreg Sam 2011.11.16. 12:04:09

@Almaleves:
Egyet értünk,csak másképp! :)
Ha a vakond egy kertben megjelenik,az azt jelenti,hogy ott megfelelő táplálékot talál.
Ha emlékezetem nem csal,én semmilyen vegyszerről nem tettem emlitést.Deellenben/habár/meghát ha csillió forintokért épitsz egy igazi kertet,akkor igencsak a holdra küldöd a vakondot,ha szétturja.
Nekem 6000 nm-en okoztak gondot,és feltaláltam a meleg vizet :)
Pázsitot vetni csakis földfelszin alatt leteritett geo-ráccsal érddemes!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.11.16. 12:09:48

ASCOT ALATT

Mélyteremben Wakond Wendel
Épp giliszta steak-et rendel,
Melyhez csigavér shake járna,
Ha nem omlana a tárna.

Wendel pincért kérdi: „Why are
Not you working as a vájár?
Átjutna konyhába shake-ér’!”
Pincér beszól: „Maga még kér?!”

Ütik egymást, járat omol…
Furább ez, mint a Komszomol!
Fejük fölött döbög lóver-
-seny és élén Dose-ék Over-

-kéje salad.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/04/ascot-alatt.html
:)

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.11.16. 12:43:52

@Öreg Sam:
Hát mondjuk úgy, hogy 25 év barátság és egy fél hektoliter legurított pálinka után készek lennénk elvágni egymás gigáját.
Ugyanis számomra a gyep ősellenség, mely zsarnoksága ellen minden erőmmel megpróbálok küzdeni.

Az ember és a vakond küzdelmében, minden esetben a vakondnak drukkolok...

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.11.16. 12:46:54

@Öreg Sam: de természetesen tiszteletben tartom az ön véleményét is :)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.11.16. 12:54:30

apám azt a tippet hallotta valahol, hogy a piszoárba való mentolos tablettát ki nem állhatják, azt is lehet a lukakba dugdosni.

Infomaker 2011.11.16. 13:14:50

Többszáz tipp van, de aki végigolvassa a vakondos fórumot az indexen több, mint 1600 hozzászólással, leszűrheti a lényeget.

Két tuti módszer létezik:
-Vakondháló
-"Baumaxos" réz vagy horganyzott drótcsapda.

Ezen kívül semmi sem tuti. Még a gázosítás sem, mert a vakond zsilipel a föld alatt.

ZON 2011.11.16. 13:24:07

@Infomaker: azért ott lehet sikereket elérni.Mondjuk olyan cuccal,mint ami egy pár napja tűnt el Debrecenből, és amit igen keresnek.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.11.16. 14:06:34

Nagyon erős ám a vakond harapása:

DURRDEFEKT

Elakadt a turbó-eke,
Kilukadt a vaskereke,
Vakond-hordák átharapták
S cövekként áll a’la hapták.

Szegény ekém durrdefektet
Kapott! E tény földre fektet
Vaskereket cserélendő
S nincs alattam babos kendő.

Babtalan e kiskeszkenő,
Házi-áldásos, mi menő,
Ruhámat a földtől védi,
S gerlemintás: olyan édi!

Hej, lapos a pótvaskerék!
Belesajdul térd és derék,
Mire én ezt felpumpálom,
E munka nem leányálom.

Pótvaskerék, körben küllő
(Mint Pest körül Vecsés, Üllő,
Szigetszentmiklós és Ócsa),
Alatta meg rozsdatócsa.

Míg pumpálok, rozsda pereg,
S közben Szabolcs-Szatmár-Bereg
És Zala közt minden megye
Azt figyeli, tönkremegy-e?

Arrébb gurul (remek egy csel!),
Ám hirtelen fémes reccsel
Durran s fejem viszi messze…
Következő versszak lesz-e?

Lesz, mert kacag Szentpétervár,
S Menny-kapuban Szent Péter vár,
Hasát fogja s rezgő zajt ad:
Még az Úr is röhög rajtad!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2010/03/durrdefekt.html
:)

Öreg Sam 2011.11.16. 14:12:04

@Almaleves:
Hehee,bármilyen kicsi ez a világ,remélem elférünk benne mindketten :)

Öreg Sam 2011.11.16. 14:17:19

@Frady Endre:
Ezen a durrdefekten rendre kiakadok,bááár,lehet senki sem tudja rajtam kivül,hogy ez a német "durchdefect" szóból adódik.Tehát semmi hangutánzó "durr",hanem inkább a teljes defekt a megfelelője a dolognak.
Csak szólok,én egy ittfelejtett szaurusz vagyok :)

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.11.16. 14:22:12

@Öreg Sam: ebben magam is biztos vagyok, próbálok olyan kis helyre zömülni ami még nem okoz fájdalmat.
:)

Kicsi Kacsa 2011.11.16. 14:58:22

Legjobb ellenszer a kutyám. Szépen kifekteti a vakondot a teraszra napozni. Hármat már megnapoztatott, több nincs a kertben, legalábbis földkupacot nem látok. Nyestet is hozott már napozni. Örültem neki....

Angelo_ 2011.11.16. 15:59:30

Türelemmel el lehet kapni, de csak akkor amikor éppen aktív és látszik a túráson hogy mozog a föld. Ilyenkor nem is kell sokat várni, ha 20-30 percen belül nincs mozgás, akkor máskor kell megpróbálni. Vagy két hónapja kaptam el egyet fényes nappal. Alá kell szúrni a lapáttal és kifordítani a földből. Visítani fog és iszonyú gyorsan elkezdi visszaásni magát (a felszínen is nagyon gyorsan tud mozogni), ilyenkor újra alá kell nyúlni a lapáttal, amíg nem sikerül beterelni az erre a célra odakészített dobozba. Gyorsnak kell lenni, mert ha meglóg akkor sokáig nem fog újra ásni.

A gyerekek nagyon élvezték, hogy elkaptuk a "kisvakondot", meg lehet mutatni az ásólábát, meg az egyéb jellegzetességeit, persze kézzel nem kell piszkálni mert haraphat. Aztán kivittük a szomszédos rétre, pár száz méterre a háztól, onnan már nem fog visszajönni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.11.16. 16:46:31

@Öreg Sam: Kösszy szépen a szakszerű magyarázatot!
Sajnos az a baj, hogy a WORD helyesírás ellenőrzője a durrdefektet preferálja, a durdefektet viszont piros hullámvonallal aláhúzza, mint most is, ahogy épp gépelem ide...

Kárpótlásul egy reklámversike:

Goodyear-be, ha befektet,
Sosem kap durchdefect-et!

:)))

Öreg Sam 2011.11.16. 17:02:39

@Frady Endre:
Ha ultizni tudsz,akkor megbecsült alkesz lehetsz a kocsmahivatalban :)
Nem tudom aláhuzza-é a mindenható gép a durkmars nevű licitet,de bizony az is hely
esen durchmars=mindent visz(a durchdefect analógiája)Hiába no,labanc őseink voltak... :)))
Nekem Pirelli abroncsaim vannak,erre faragj valami rémes rimet! :D

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.11.16. 17:55:42

@Öreg Sam:

Ha egy torta áll az úton,
S verdán Pirelli az abroncs,
Féksurlódás sok száz newton.
Megállsz s torta nem lesz hab-roncs.

:)))

AzHofi 2011.11.16. 19:04:46

"a tücsök az egyik legnagyobb csemege"

Erre beteszitek egy lótetű képét.

AzHofi 2011.11.16. 19:06:06

Oké oké, lótücsöknek is hívják. Előbb lőttem aztán céloztam. :-)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.11.17. 09:17:25

Fűben áll a tücsök,
Talpa csupa rücsök.
;-)

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.11.19. 17:48:40

Unalmas, hogy nálunk minden állat védett az EUra hivatkozva, amit nyugaton szemrebbenés nélkül kiirtottak.
A vakond vadászterületén akár 100 méternél is hosszabb járatokat készít - egy ilyen alakulattal reménytelen harcolni:) Ebből eredően felvettem őket földgyártónak: lapát, veder és felszedem a vakondtúrásokat, a föld megy a virágágyásba.
Kemény telet érezhetnek, mert a járatos 10-15 bucka helyett, talán száz is van a kertben.
A kert úgy igazi, ha magad csinálod :) www.youtube.com/watch?v=wENdZneWDYs&feature=related
A nyelvtannyilasoknak meg www.youtube.com/watch?v=oT4CKxZWpeg
www.youtube.com/watch?v=PT29zJXRNlU&feature=related

marguerite.c 2011.11.20. 14:54:45

mivel én egy nagyon agyagos, amúgy meg nagyrészt építési törmelékkel feltöltött földdarabbal bajlódok, azt kell mondjam, irigylem a problémát :)

de mivel az írás egyébként is úgy vezeti fel, hogy ez az egyébként is védett állat tkp milyen hasznos (megeszi a férgeket, lazítja a talajt stb), kicsit értetlen vagyok.
süti beállítások módosítása