Mit csináljunk a hétvégén?

2011.07.09. 08:09 - pitypalang

- Ezen a hétvégén is úgy tűnik, legfőbb dolgunk a locsolás és a gyümölcsszedés lesz. Még érik a málna, meggy, már van szilva, kajszi- és őszibarack is, kinek mi terem a kertjében. És ribiszke vagy ribizli, piros, fekete vagy fehér; mindegy, mert mindegyik nagyon egészséges!

 

Sok C-vitamint tartalmaz, ezért régen skorbut ellen alkalmazták. Emellett B1-, B2-, B6- és E-vitamin van benne. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönhető tumorellenes hatású.
Fontos ásványi anyagai a kálium, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas. A ribizliolaj ápolja és nyugtatja a száraz, érzékeny bőrt. Különböző gyümölcs- és egyéb savainak köszönhetően jót tesz az emésztésnek is.

Nagyon finom a belőle készült lekvár és szörp. A ribizlibor is megtartja a gyümölcs vitamintartalmának jelentős részét. Fülledt nyári estéken a legjobb üdítőital: ribizlibor és -szörp tetszőleges arányban, jéghideg szódával feleresztve. Nagyanyám a család férfitagjainak mindig egyujjnyi bor, háromujjnyi szörp, a többi szóda arányban keverte, de mindig volt a közelben jólelkű asszony- vagy gyereknép, aki a kamrában titokban javított az összetételen.

Szép hétvégét! 

1 komment Címkék: ribiszke mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy_vélemény 2011.07.09. 13:26:05

Jó napot Kívánok!
Mostanság szüretelem én is a ribiszkebokraink.
Csinálok belőle piskótát, vegyesgyümölcslevesbe is beteszem. Fagylaltnak is kiváló. Télire úgy tettem most el, mint a kompótot szokás, gőzölve, csak kisebb üvegekben. Kicsit összeszottyant a bogyója, de télen kellemessé teszi a bólét, szinesíti a hosszú, borongós napokat.
A legjobb szomjoltó. Régebben a mezőn dolgozók vízzel csak szájukat kiöblítették, aztán kipökték. Biztos észrevette már magán mindenki, hogy a nagy szomjúság érzete ellen az első korty nemigazán jól esik. Túl sűrű a nyál még olyankor, ezt kell kipökni.
Ha volt, márpedig volt elég bokor a határmezsgyéken, hiszen ezért ültették, ribiszkéből csípkedtek frissülésnek. Aránylag sokáig megmarad a termése, ha nem koppasztják a bokrokat teljesen le.
süti beállítások módosítása