Park Life - A Mechwart liget

2011.07.04. 09:46 - sztroberri

Budapesti parkmustránk második állomása a II. kerületi Mechwart liget a Margit körút és a Keleti Károly utca találkozásánál, a 4-6-os villamos és a 11-es és 111-es buszok megállójánál.

Úgy 5 éve lehetett, hogy egy esküvőn voltunk a kerületi Önkormányzat épületében, amihez át kellett mennünk a parkon, mégsem emlékszem semmi különlegesre.
Ezért is lepődtem meg, amikor áprilisban először körülnéztem a ligetben. A bejáratnál a névadó, Mechwart András - a magyarországi villamosipar elindítója - mellszobra áll egynyári virágok gyűrűjében. Tavasszal még tulipánok, nárciszok, árvácskák nyíltak itt, most főként begóniák és pistikék díszítik a szobor környékét.

A parkot 2010-ben teljesen felújították: kicserélték a burkolatot, a szökőkutat, és a két játszótér is új külsőt kapott. Mindez a növényzetet sem hagyta érintetlenül, amit a lakosság akkoriban erősen nehezményezett. Több öreg fát kivágtak, valószínűleg egy száz évesnél idősebb császárfát is – legalábbis legutóbbi ott jártamkor nem láttam. Viszont telepítettek sok új facsemetét, cserjét, beültették a virágágyásokat.  

Azért jócskán maradt a régi fákból is. Akad itt tölgyfa, sárgaringlófa, hatalmas fehér és rózsaszín virágú vadgesztenyefák (Aesculus hippocastanum, A. x carnea) és hársak árnyékolják a játszótereket és a padokat. Összességében nem tűnik úgy, mintha óriási pusztítást hajtottak volna végre a felújítás során, sőt!

Az önkormányzat épületéhez vezető lépcsősor két oldalán a rézsűt teraszosan építették ki, ami nagyon kellemes mediterrán hangulatot áraszt. Ezt fokozza a rengeteg levendula, a sok sárga árnyalatú virág.

A liget teljesen nyitott, ami viszont egy kicsit zavaró (nekem), hogy a központi virágágyak köré kerítést húztak. A másik a dézsákba szuszakolt néhány facsemete. Ezt a módszert több helyen alkalmazzák a városban, nyilván gyors és látványos megoldás, hogy a betonrengetegben egy kis zöldhöz jussunk, de hosszú távon nem túl üdvözítő – legalábbis a növénynek.

Nem tudom, a tavalyi felújítás óta lenyugodtak-e a kedélyek az ott lakók körében, de kívülállóként nagyon vidám, színes, rendezett helynek tűnik. A pergolák tövében üldögélve szinte hihetetlen, hogy pár lépésre egy rendkívül forgalmas közlekedési csomópont van. Ha pedig egyszer mégis sor kerülne az innen két villamosmegállóra lévő új nevű tér felújítására, a Mechwart liget órája is jó találkahely lehet.  

13 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapogatott Kukorica 2011.07.04. 19:20:44

A kerites teljesen jogos, a szokokut igy keprol giccsesnek tunik, a dezsakba ultetett novenyek meg szegenyek. Jo ez a sorozat, varom a kovetkezo reszt!

kaaz 2011.07.04. 20:18:02

Sajnos nem lenne olyan jó az a találkozó, ha kettőnél többen mernnének el rá. A felújítás előtt ugyanis kiirtották a tér felső részén található sakkasztalokat. Így, ha már hárman vagytok, valaki kényelmetlenül érzi majd magát. Egyébként 1 milliárd forintból újították fel, és ebbe nem fért bele néhány asztal. Szerintem ez nem igazi park, csupán a mögötte meghúzódó II. kerületi önkormányzat "reprezentatív kaputérsége". Nem arra készült, hogy használd.

terszim 2011.07.04. 21:32:09

@kaaz: "Szerintem ez nem igazi park, csupán a mögötte meghúzódó II. kerületi önkormányzat "reprezentatív kaputérsége"."

Pont ezt gondoltam én is, mikor ott jártam, viszont emellett nagyon is használhatónak, szépnek, jól sikerültnek és kultúráltnak tartom. Nagyon örülök, hogy megcsinálták, és hogy ilyenre csinálták.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.07.04. 22:48:58

@kaaz:

Rengeteg hangulatos és fedett pad van a szökőkút körül, ahova le lehet ülni.
Egyébként engem is bosszantott a kiírás, hogy 1 milliárd forintnyi EU-s támogatásból újítják fel, de némi utánanézést követően úgy tűnik, hogy a projekt a Lövőház utcai átalakítással együtt került 1 milliárdba, ami azért már nem tűnik olyan csillagászati összegnek.
Amúgy kár, hogy öregebb fákat is kivágtak.:( (Persze lehet, hogy elkerülhetetlen volt, ezt nem tudom megítélni.) Illetve azt sem értem, hogy a pár éve már felújított játszótereket miért alakították át már megint. (A Polgármesteri Hivatal mögötti rész viszont ugyanolyan maradt, pedig a kutyafuttató és a focipálya sincs olyan mesés állapotban.:-/)

559 2011.07.04. 22:55:32

@kaaz: Sajnos egyet kell értenem veled.

boboo 2011.07.05. 00:10:50

@kaaz: mi ott lakunk, két (és fél) gyerekkel a környéken, és ha te is járnál arra, akkor tudnád hogy nagyon is és használják. Pont igazi parkként funkcionál lassan egy éve. A játszóterek mindig teli vannak, és a park reggeltől estig nyüzsög. Az 1 milliárd forint a lövőház utcával együtt annyi.

teng-leng 2011.07.05. 00:40:36

Szép lett, őrizzük meg ilyennek!

oolajtoo 2011.07.05. 07:20:12

a viacoloros burkolat, azért egy kicsit parasztosra sikerült, akármennyire is semmelrock. a legegyszerűbb kövekből van kirakva a tér, ráadásul az összes burkolat beton, leszámítva a mészkőlap burkolatú szökőkutat. azért ez kicsit olcsó hatású így.
ennek ellenére sokkal jobb mint volt.

hegyilany 2011.07.12. 12:12:44

Mi is gyakran járunk ki, nagyon klassz kis park és igen népszerű. Tavasszal gyönyörű tulipánágyásokat alakítottak ki a Margit krt. felőli bejáratnál. Ami még tetszik, hogy parkőr van, így úgy tűnik elkerülhető a rongálás és elszemetesedés (mondjuk azt utálom, amikor ránk szól, hogy ne igyuk meg a padon ülve a sörünket... :))).
süti beállítások módosítása