Április elején időszerű nagy kedvencem, a mángold vetése. A répafélék családjába tartozik, levele a cukorrépáéhoz hasonló, de jóval nagyobb. Gyökérzete gumós, de lombjához képest jelentéktelen. Levele jelentős mennyiségű A- és C-vitamint tartalmaz. Magját ilyentájt jól megmunkált, trágyázott talajba, 40-50 cm-es sortávolságra vetem. 3 cm-es mély árkot húzok, és a magokat 4-5 cm-re teszem egymástól. A magok felett az árkot földdel befedem és tömörítem.
Kikelés után erősen ritkítom, 30-35 cm-es távolságban hagyok meg egy-egy tövet. Fejlődésének kezdeti szakaszában igényli a kapálást, mert erősen gyomosodik. A levelek sok vizet párologtatnak, ezért hetente egyszer jól meglocsolom. Ahogy elérik a tenyérnyi nagyságot, már szedhetők. Sokféleképpen felhasználható, de erről majd akkor írok, amikor elkezdem betakarítani munkám gyümölcsét.
kicsimanó 2011.04.07. 15:49:46
És még egy kérés: a másik ilyen, sajnos nem eléggé elismert növényről, a rebarbaráról is adj termesztési és felhasználási tanácsokat. Kevés növényből, gyümölcsből készül finomabb kompót, mint a rebarbarából.
Előre is köszönöm!
Ágimama 2011.04.08. 12:13:25
Köszönöm az észrevételedet a rebarbarával kapcsolatban: tényleg megér egy-két bejegyzést!:)
kicsimanó 2011.04.08. 16:58:28
Mióta a medvehagyma szóba került, érdekes módon tengernyi felhasználási módot találtam hozzá, főleg azért, mert manapság egyre népszerűbb.
Reméljük, hogy a mángold (és a rebarbara is) hasonló "sorsra jut", és ezeket is ilyen dömpingben népszerűsítik majd a neten!
nemsissi 2011.05.23. 19:51:27
mivel, hogyan?
teljesen kezdő vagyok, vetettem pár palántát idén, de minden tudnivaló érdekelne gyakorlott kertészektől
köszi előre is
Ágimama 2011.05.24. 10:34:25
nemsissi 2011.05.24. 17:31:31