Sírok téli karbantartása

2019.10.30. 05:00 - kkm.furdancs

image10_20.jpg

A sírok növényekkel, virágokkal való díszítése az elhunyt emlékének egyik legszebb ápolása. Tiszteletre méltó dolog, ha valaki elhunyt hozzátartozójának sírját rendszeresen ápolja, és növényekkel ülteti tele. Ritkább látogatások esetén (például a közelgő Halottak napján) még fontosabb a kármegelőző gyomirtás és a túlburjánzott fásszárúak metszése. Erről szól mai írásunk.

Burkolatok gyomirtása
A szilárd elemes burkolatnál nagyon fontos feladat a rendszeres gyomirtás. A fugákban, a szegélykövek között gyakran csíráznak ki a gyomnövények. Elsősorban a taposást és a szárazságot jól tűrő, alacsony fajok veszélyesek. Gyakran fordulnak elő a tarackoló fajok, legfőképpen a burkoló elemek között, szegélyek réseiben. Legjobb vegyszeres kezeléssel, totális hatású gyomirtóval fellépni. Permetezés helyett alkalmazható az ecseteléses, festőhengeres megoldás is. Kis területen legegyszerűbb és legjobb megoldás a kézi gyomlálás.

image7_25.jpg

Szórt burkolatba tartoznak a kavics-, kőzúzalék és fenyőkéreg burkolatú járófelületek. Fenntartásuk nehézkes, ezért drága. A gyomnövények komoly jelentőséget nyernek itt, sokszor egészen nagy borítást is elérnek. A gyomirtás itt az egyik legköltségesebb lépés. A gyomok el-len vegyszeres kezelést, sekély saraboló kapálást, ezt követően a felújulás megakadályozására granulátum formájú Casoront (csírázásgátló gyomirtó) használhatunk. A gyomirtás rendszeres, gyakori feladat, akár évente három-négy kezelésre is szükség lehet.

Gyephézagos burkolat
Itt a szárazságtűrő kétszikű gyomnövények okozhatnak nagy károkat. Ellenük vegyszeres úton, szelektív, csak a kétszikűeket irtó gyomirtó szerekkel védekezhetünk.

image9_11.jpg

Sövények nyírása
A növények kialakítása, sövény vagy más geometrikus elem megformálása kizárólag mértani síremlékeknél mutat jól. Elsősorban alacsony sövényeket, keretezési céllal alakíthatunk ki (pl. örökzöld puszpáng, levendula). Az egyes sírhelyek esetében a nyírást többnyire ollóval, kézi erővel kell elvégezni, mert a gépi munka alkalmazása költséges. A sírmezőket elválasztó sövények nyírása azonban központilag, gépi erővel történik. A sövény keresztmetszete nyújtott trapéz alakú legyen. A felfelé szélesedő sövény alja felkopaszodik a túlzott beárnyékolás miatt.

A nyírott, virágos sövényt csak egyszer nyírjuk, ebben az esetben kevésbé szabályos formát, de gazdagabb virágzást kapunk. A lomblevelű örökzöldek kezdeti nyírása felesleges, mert anélkül is jól bokrosodnak. Amikor a kívánt szélességet és magasságot elérték, a kilógó vesszőket visszakurtítva fokozatosan kezdjük meg a sövény kialakítását. Tű- és pikkelylevelű örökzöldekből létesített sövényeknek csak a tetejét metsszük, az oldalsó mezőt hatékonyan csak azután tudjuk vágni, hogy összenőttek és megnőttek a növények. Évente kétszer, késő tavasszal és kora ősszel nyírjuk.

image8_28.jpg

Fasorok fenntartási munkái
Általában csak az utak mentén, a parcellák szélén fut fasor. Gyakran a ravatalozó környéke is park jellegű. Általában kevés a fa és a cserje, amivel a sírkövek merevségét enyhíteni lehetne. A temető területét ajánlatos többsoros növénykiültetéssel elhatárolni a város zajától. A díszfák főképpen természetes habitusukkal díszítenek, ezért csak a szükséges mértékben metsszük őket. A metszés lehet alakító, fenntartó, ifjító és kényszermetszés. Telepítést követően a fák körül ki kell alakítani a fatányért, hogy a csapadék a gyökerekhez jusson, fontos feladat a tányér gyommentesen tartása és lazítása évente két-három alkalommal. Ajánlott a tányért fenyőmulccsal takarni, ezzel részben megoldható a tápanyag-utánpótlás is. A nyár folyamán legalább egy-két alkalommal nagyadagú vízmennyiséggel, tövenként legalább 50...60 liter vízzel célszerű a sorfák beöntözése.

Talán nem tűnik túl ízlésesnek ilyen alkalomból könyvet reklámozni, de a Sírok gondozása című kötet pont erről szól, a sírhelyek beültetésében, ápolásában és fenntartásában nyújt segítséget.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

Szólj hozzá! Címkék: karbantartás könyvajánló gyomirtás sírkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása