A dolgozó méhek élete

2019.10.02. 05:00 - kkm.furdancs

image1_2.jpg

A méhek munkásosztálya a dolgozó. Életük rövid és küzdelmes, szemben a herék vagy hős katonák kellemes vagy veszélyes foglalkozásával. Meddig élnek és mit csinálnak? Erre kerestem és találtam választ a "Méhek, mézek nagykönyve" című kötetből. Illusztrációként az évelő őszirózsákon tucatjával szorgoskodó méhek szolgálnak. Múlt héten még kihasználták az épp virágzó növények nyújtotta lehetőséget, hogy feltöltsék téli készleteiket.

image7_3.jpg

A dolgozók életciklusa és feladataik:

1–3. nap: A kaptár takarítása. A dolgozók első feladata a frissen kikelt példányok lépsejtjeinek, köztük a sajátjuk kitakarítása. 

4–12. nap: Dajkamunka. A dajkák táplálják és gondozzák a fejlődő lárvákat. A dajkák a kaptár összes lárváját percenként ellenőrzik! Az idősebb dajkák a méhanyát is gondozzák: méhpempővel táplálják, és ha szükséges, eltávolítják az anyagcseretermékeit is. 

12–18. nap: A nektár begyűjtése. A kaptár belső munkálatait ellátó méhek átveszik a mezőkről és virágokról visszatérő táplálkozó egyedektől a pollent és a nektárt. Ezeket méhsejtekbe töltik, érlelik, majd a nektárt mézzé alakítják, a pollenből pedig méhkenyeret készítenek.
Hőmérséklet-szabályozás. A kaptár belsejében és a bejáratnál a szárnyukkal legyezve a dolgozók gondosan szabályozzák a kaptár páratartalmát és hőmérsékletét. A fészekben, ahol a méhlárvák (fi asítás) cseperedik, állandóan 32–35 °C hőmérsékletet tartanak a leghidegebb téli hónapokban is.
Méhviaszgyártás. 12 napos koruktól a dolgozók már képesek viaszt kiválasztani, ebből épül fel a kaptár belsejében a méhsejtes lép. A viaszt apró viaszpelyhek formájában választják ki a dolgozók a potrohukon található mirigyekből. 

mehek.jpg

Keresd a méhet! Hány darabot talál a (kinagyítható) képen? A fotóba belógó fél méhek is számítanak. Megfejtés a poszt végén. 

18–21. nap: Őrködés. A méhek elenyésző hányada őrködik. Ezek a dolgozók a kaptár bejáratánál állnak, és szemmel tartják a betolakodókat. Az ismeretlen feromont (ez határozza meg a rovarok szagát) kibocsátó méheket és a más fajhoz tartozó élőlényeket az őrök nem engedik be a kaptárba. 

image6_6.jpg

22–42. nap: Kaptáron kívüli élelemkeresés. Életük második felében a dolgozók kimerészkednek a kaptárból a külvilágba. Először rövid felderítő repülésekre indulnak a kaptár közvetlen környezetében, majd fokozatosan egyre hosszabb utakra vállalkoznak. A kaptár lakóinak nektárt, virágport és vizet keresve akár több kilométerre levő virágokat is meglátogatnak. A méhkaptárban az egyedek többsége kis méretű nőstény dolgozó méh. Élettartamuk nyáron 3–6 hét, míg a kisebb megterheléssel járó téli időszakban 3 vagy akár 6 hónapig is élhetnek.

A dolgozók csapatjátékosok, egyesült erővel látják el a kaptár fenntartásához szükséges tevékenységeket. Ahogy korosodnak, feladataik folyamatosan változnak.

Méhkereső megfejtés (14 db):

megfejtes.jpg

Egy irodalmi klasszikust idézek fel a végére, melyből megtudhatjuk a méhkirálynő élve töltött időtartamát, de jelentőséget kapnak a kaptár, élet, virágpor szavak is. Ideillő ismeretterjesztő anyag:

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez    

3 komment Címkék: könyvajánló méh méhlegelő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.10.02. 20:59:49

Ez érdekes élet a kaptárról és a virágporról. Biztos jó volt az író, ja nem, a riporter.

2019.10.03. 11:57:00

AKkor itt kevés esélye lenne a liberalizmusnak.
süti beállítások módosítása