Jókor szól! - vitathatja Kedves Olvasó az elkésett aktualitású ötletet. Azonban most nyár végi összegző - tanulságokat levonó tanácsként szeretném figyelmükbe ajánlani ezt a csodás növényt, melynek immár nemcsak élettani és gasztronómiai hatásait ismerjük. Sajnos a tragikus állapotú ez évi kiskerti szezon egyetlen túlélőjeként tüntet egészséges állapotával például a paradicsommal szemben, melyet elleptek, gusztustalanra szívtak a poloskát és párhuzamosan el is rohadt. Nem a kalciumhiánytól (csúcsrothadás), ez valami újdonság számomra az eddig tapasztalt megbetegedések sorában.
Paradicsomot termeszteni nem nagy kihívás, de a gyakran váltakozó hideg-meleg-csapadékos-száraz időjárás nem kedvezett a korábban késő ősszel is szedhető növénynek. A paprikát csak most kezdték felfedezni a poloskák, viszont kemény héjának köszönhetően eddig nem okoztak szembetűnő károkat. Mivel megértek, a múlt héten javasolt tartósítási eljárásokra készen állnak.
Permetezés és különösebb öntözés nélkül is több fajta termett kertemben (melyek fotói szolgálnak illusztrációként). A legfinomabb savanyúság, a káposztával töltött almapaprika, a tavaszi zsenge zöldpaprika, a lecsóba / tölteni való TV, a bő húsú brutális Jalapeno (mely nem égeti annyira gyomrunkat, mint a macskapiros) és a még-még brutálisabb gombafej mellé a sötétes színű, legendás Kalocsai 622 édesnemes fűszerpaprika. Ezek termettek márciusi magvetéssel a kazánházban, majd ablakpárkányon töltött serdülő hetekkel és már költözhettek is végső helyükre.
Ez az ültetvény nagyrészt korábbi termések magjából származik, kelési arányuk nagyon jó és megtartották előnyös tulajdonságaikat. Savanyúságnak eltéve és lefagyasztva évekig alak- és íztartó fűszerei lesznek a leveseknek, pörköltnek. A friss zöldpaprika kivételével nem is kell minden évben vesződni velük. Hálás növény tehát, melynek terméshozamát csepegtető öntözéssel jelentősen növelhetjük.
A februári magbeszerzéshez és előkészítéshez van idő megtervezni a teendőket, utánaolvasni termesztési jellemzőinek. Ehhez találunk fajtánként és összességében is szakirodalmat. Most "mindentudó az összes paprikához" kötetet ajánlom figyelmükbe, ha kacérkodnának fűszerpaprika termesztésével. Saját tapasztalat, hogy nem boszorkányság és kis fáradsággal több kiló édes- és erős őrölt paprikával tehermentesíthetjük konyhai kiadásainkat, nem is beszélve a saját termesztésű őrlemény meglehetősen alacsony vegyszer / téglapor tartalmával. A könyv címe és elérhetősége: Étkezési és fűszerpaprika termesztése.
A szerzők - Zatykó Lajos, Márkus Ferenc - a világszerte ismert kalocsai és szegedi fűszerpaprika, valamint az étkezési paprika termesztésével, feldolgozásával kapcsolatos legújabb eredményeket összegzik. A könyv fő célja a mai, legkorszerűbb technológia elemeinek ismertetése. Ezért a termesztők, szaktanácsadók és a különböző területeken működő irányító szakemberek egyaránt jól hasznosíthatják. A szerzők a paprika biológiai igényét, a termesztés technológiáját – fajta, talaj-előkészítés, tápanyag-utánpótlás, szaporítás, öntözés, növényvédelem, hajtatás –, a technológiához és a fűszerpaprika feldolgozásához szükséges gépeket ismertetik. A művet a Paprika a konyhaművészetben című fejezet zárja.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!