A paradicsom csúcsrothadása

2019.07.24. 05:00 - kkm.furdancs

image3_21.jpg

Minden esélyünk megvan, hogy érni készülő paradicsomjainkon, de akár az uborka, cukkini, tök és paprika termésein megjelenjenek vizenyős barna foltok, melyek valamilyen vírusos betegségre utalnak. Pedig a csúcsrothadás nem betegség, hanem élettani probléma, ami a növényekben kialakuló kalciumhiány miatt jön létre. Röviden pár mondat következik erről a kellemetlen tünetekkel járó reakcióról, megelőzéséről és a védekezésről.

Oka lehet ingadozó vízellátás, ilyenkora kalcium felvétele, illetve szállítása gátolt a növényben. A termések végén, tehát a gyökerektől legtávolabbi növényi részekben a sejtfalak összeomlanak. Amennyiben a helyes irányban megváltozik a vízellátottság, úgy a később növekedő termések újra egészségesek lesznek.
A csúcsrothadást a talaj nagy sótartalma, és túlzott nitrogénadagolás is okozhatja. Ezenkívül azon a növényen, amelyet palántakorban hideg talajba ültettünk, ugyancsak megjelenhet a csúcsrothadás tünete az első terméseken.
 neusrot.jpg

Jó szívvel ajánljuk tanulmányozásra a "Növényvédelem vegyszerek nélkül a kiskertekben" című, 2018-ban megjelent kötetet. Még nem késő ebben a szezonban bevezetni méregmentes növényvédelmi módszereit, akár a csúcsrothadás kezelésére, amire az alábbiakat ajánlja a kötet:

Ügyeljünk az egyenletes öntözésre. Fűnyesedékkel mulcsozzuk a talaj felszínét, így megállíthatjuk a párolgást és a nedvességtartalom ingadozását. Mészben szegény talajú területeken ősszel meszezzünk.

image1_23.jpg

Védekezés: A károsodott terméseket távolítsuk el. Szórjunk ki algaport vagy meszes kőlisztet. Sajnos ennél többet vegyszerekkel sem tehetünk e hiánybetegséggel szemben.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása