Magaságy az Amazonason

2019.08.28. 05:00 - kkm.furdancs

image7_8.jpg

A majdnem 7000 kilométer hosszú Amazonas folyó áradáskor - akárcsak a tanulmányainkból ismerős Nílusnál - termékeny hordalékkal javítja fel árterületét. Mikor novemberben beköszönt a trópusi esős évszak, fél éven keresztül bőséges csapadék öntözi és formálja át a tájat. A folyó szélessége megnégyszereződik, vízszintje akár 10 métert is emelkedik. A folyóparti városok magas falat emeltek, viszont a külterületet elönti a víz.

image5_15.jpg

A cölöpökre nem csak házakat, de kerteket is emeltek a helyiek, mert enni addig is kell. Négy hónapig a helyi kertészek a víz fölé magasodó magaságyakban nevelik a zöldséget. Mikor pedig elvonul az ár, a megújult termőtalajon folytatódik a növénytermesztés. Ha kíváncsiak az Amazonas és a többi nagy folyó mentén élő mezőgazdaságra - életre és ezeknek a hatalmas víztömegeknek lírására, keressék a "Földünk nagy folyói" című sorozatot. Szárazföldi magaságyakról mindent pedig a többször is ajánlott - idézett kötetből tudhatnak meg építéstől művelésig. 

image6_13.jpg

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!      

Szólj hozzá! Címkék: ajánló magaságy

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása