Élő faliképek

2019.07.10. 05:00 - kkm.furdancs

s2.jpg

Egyesek a móka kedvéért vannak oda érte, mások a gyakorlati előnyeiért kedvelik – így vagy úgy, de a növényből kirakott faliképek egyre népszerűbbek. Tulajdonképpen a kertkiállításokon bemutatott nagyszabású kompozíciók, a zöld épülethomlokzatok kicsinyített változatairól van szó.

Alighanem a kövirózsa az egyik legjobb választás, ha élőnövényes faliképben gondolkozunk. Könnyen gondozható, ráadásul napfény- és szárazságkedvelő A nagy felületű zöldhomlokzatok sikere is a közeg, a növények, valamint a fényviszonyok és az öntözés jól kiegyensúlyozott kölcsönhatásán múlik, és nincs ez másképpen a házikerti faliképekkel sem. Szerencsére nem feltétlenül kell az alapoktól kezdve mindent saját magunknak kikísérletezni, mivel leleményes gyártók már kész termékeket is kínálnak ebben a témakörben. Ma már egyre több, valóban használható modell van a piacon. Arra viszont számítsunk, hogy a legnagyobb gondosság mellett is ki kell majd cserélni egy-egy növényt, sőt, időnként akár a teljes kép felújítására is szükség lehet.

image14.jpg

Öntözés Minden faliképnek nagyjából ugyanaz az alapelve: a képkeretet flíz (tömőanyag) vagy fóliaréteg béleli, lényegében az tartja egyben a keretbe töltött speciális ültetőközeget. A flízen - fólián bemetszések vannak és ezeken át lehet beültetni a kívánt növényeket. Jó begyökeresedésük érdekében ültetés előtt alaposan öntözzük be mindegyiket, illetve a képkeretben található közeget is nedvesítsük át. Érdemes beültetés után elfektetve tartani egy ideig a képet, és csak két-három hét múlva felakasztani, amikor a növények már biztonsággal megeredtek, begyökeresedtek. Így elejét vehetjük, hogy kiszóródjon a föld, vagy akár teljes növények essenek ki. Minél naposabb helyre szánjuk a képet, annál gyakoribb öntözésre készülhetünk fel. Legjobb, ha automata csepegtetőrendszert tudunk felszerelni. Némi kézügyességgel magunk is készíthetünk faliképkeretet pár lécből, egy darab flízből, és a hátlapul szolgáló deszkából.

image8.jpg

Így készül egy falikép
Az élőnövényes faliképhez jó alap lehet a Quadrat Karoo® néven forgalmazott, bel- és kültéri használatra egyaránt alkalmas keret. Szemrevaló, nemesen letisztult formavilágú, a fenntartása is egyszerű. Ha sikerült készen beszerezni, először távolítsuk el a védőfóliát a keretről. Ha magunk készítjük el, a rekeszekre osztott doboz alját béleljük ki fóliával, a rekeszeket töltsük fel ültetőközeggel, és fedjük beflízszövettel. A keret majdani tetejére fúrjunk vízadagoló nyílást. A késztermék szövetét a gyártáskor minden rekesznél kereszt alakban bemetszik, óvatosan nyissuk szét ezeknél a bemetszéseknél. Alatta található a speciális összetételű ültetőközeg.

erg.jpg

A 9 cm átmérőjű cserépben nevelt növénykéknek – ahogy a képen látható madárfészek-páfránynak (Asplenium nidus) is – kellően kicsi a földlabdájuk ahhoz, hogy könnyedén beültethessük őket a mini rekeszekbe. A keretet ezután pontosan úgy szereljük fel a falra, ahogy bármely más, hagyományos képet akasztanánk fel. Vízmértékkel állítsuk be, majd a csavarok helyét jelöljük ki.

A beültetett keretet akasszuk fel, és a felső részén kialakított öntözőnyíláson keresztül lássuk el vízzel. Igény szerint speciális öntözőrendszert is vehetünk hozzá. A beültetett tövek végül harmonikus képpé állnak össze. A dísznövények helyett természetesen zöldségnövényeket, fűszereket vagy pozsgásokat (például kövirózsát) is használhatunk.

image10_1.jpg

Ha többet szeretne olvasni a függőleges kertekről, kreatív kert-, terasz- és erkélyzöldítési tippekről, ajánlom a Cser Kiadó gondozásában megjelent "Függőleges kertek. Ötletek kertbe, teraszra, erkélyre" kötetet. Bevezetőtől az alapokig lépésről-lépésre vezet végig egy függőleges kert építésén és gondozásán és számos ötletet dolgoz fel, mint ahogy az élő falikép készítését is. 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: dekoráció pozsgás függőleges kert élő falikép

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása