Árasztásos zöldtető családi házon

2019.07.03. 05:00 - kkm.furdancs

image2_25.jpg

Ma jelenik meg, és kb. két héten belül kerül a boltokba a Cser Kiadó legújabb könyve. Témája egy divatos, környezetebarát városkép-szépítési és komfortnövelési megoldás, a zöldtető. Zöldtetők. Tervezés - kivitelezés - gondozás. Célja a "zöldtetőérzés" és a "zöldtető-gondolkodás" lehetőség szerinti terjesztése. A könyv megvalósult zöldtetők és zöld tetőkertek fotóin túl komplett műszaki megoldásokat mutat be a tetőszigeteléstől a színpompás növényzetig, az önfenntartó zöldtetőktől a járható tetőkertekig. A példákból emeletem ki az árasztásos megoldást, mely tervezője szerint kiválthatja a légkondicionáló berendezést.

A zöldtetők világában egyre nagyobb teret hódít a minél nagyobb csapadékmennyiséget visszatartó, minél késleltetettebb vízlefolyást biztosító árasztásos zöldtető-rendszer, tekintettel arra, hogy a környezeti változások, a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadékvíz kezelése igényli ezt. 

image6_11.jpg

A szakma egyik szereplőjénél, a DIADEM® APP Kft.-nél a tesztelés fázisában van az árasztásos zöldtető-rendszer kifejlesztése. A cég 2014-ben telepített a tulajdonos családi házának tetejére egy ilyen rendszert. A tervezés fő kritériuma volt az épület által elvett zöld felület pótlása a tetőn, ill. légkondicionáló berendezés nélküli családi ház megépítése. A tervezőt dicséri, hogy a megfelelő műszaki megoldásokon túl egy nyugalmas oázis jött létre a tetőn.

image5_13.jpg

A zöldtetők tárolják a vizet, késleltetik a vízlefolyást és elpárologtatják a csapadékvizet. Ezen tulajdonságokra alapozva fejlesztettek ki egy olyan tetőkonstrukciót, amely nem enged semmilyen vízlefolyást a tetőről a csatornarendszerbe – amennyiben a víz nem lépi túl az előre beállított vízszint magasságát. A rendszer a csapadékvizet évszaktól függetlenül tárolja, így a növények fejlődését is szolgálja anélkül, hogy károsítaná a tetőszerkezetet. A növényesített, árasztásos intenzív zöldtetős épület klímája jobb, szükségtelenné válik a klímaberendezés alkalmazása. A legforróbb nyári napokon is kellemes a hőmérséklet a házban. A tetőre külső csigalépcső vezet fel. A tetőkerti gránitlapos úton a tető teljes felülete bejárható.

A családi ház tetején megvalósított közel 240 m2-es intenzív zöldtetőn különböző hangulatú és célú tartózkodási helyet alakítottak ki. A napozórész mellett, még egy szauna is helyett kapott, aminek köszönhetően egy valóban négy évszakos teraszról beszélhetünk. A terek intimitását az intenzív tetőkre jellemző növényzet mellett további örökzöld növényekkel sikerült kialakítani. A cég által gyártott és forgalmazott RD-szegélyelemcsaláddal helyszíni betonozás nélkül készült közösségi tér lehetőséget nyújt kerti partikhoz. A leesést dupla védelem akadályozza. Az idő előrehaladtával fejlődő növényzet egyre kellemesebbé teszi a zöldtetőn való tartózkodást. 

A könyv a kiadónál már 20% kedvezménnyel kapható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

 

Szólj hozzá! Címkék: könyv könyvajánló építés zöldtető

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása