Madárriasztás humánusan

2019.06.19. 05:00 - kkm.furdancs

Harkályok és fakopácsok kártételéről olvashattak legutóbb, melyek kikezdik a hőszigetelést. Orbán Zoltán "Madárbarátok nagykönyve"  című kötetéből merítünk néhány ötletet, hogy távol tartsuk őket. Rémzsinór, ragadozó madarak sziluettje vagy fotója és a ház növénytakaróba burkolása a menü. Ezek passzív védelmek, netes kereséskor az első szembejövő tematikus webáruház kínálatát bemutatva kürtök, ultrahangos riasztók sorakoznak. Nem egy szomszédbarát megoldás, próbálkozzunk először csendesebb kísérletekkel.

madar_ablaktamadas_remzsinor_orban_zoltan_0007.JPG

A következőkben bemutatott eszközök és módszerek elvileg hatásos madárriasztók, hatékonyságukat azonban nagyban befolyásolja a védendő falfelület mérete és a harkályok egyéni érzékenysége. Egyszintes családi házak esetén akár megfelelő védelmet is jelenthetnek, a többségében érintett többemeletes épületeknél azonban szinte biztosan hatástalanok.

A látványukkal riasztó „megoldások” klasszikus problémája (a felület nagysága mellett), hogy ezeket az épület minden falára ki kell helyezni, ellenkező esetben a harkályok egyszerűen a nem védett oldalon kezdenek rombolni. 

harkalyriaszto_pille_palack.JPG

Rémzsinór. Amennyiben az esztétikum nem szempont (sajnos az esetek többségében ennek éppen az ellenkezője igaz), erős zsinór és műanyag palackok felhasználásával gyorsan és olcsón készíthetünk harkályriasztót:
- az üres flakonokat zárjuk le, hogy ne menjen beléjük víz (könnyűek maradjanak);
- a nyakuknál fogva hurkoljuk rá a szükséges mennyiséget a zsinórra;
- az alulra felkötött palackot félig töltsük fel vízzel, hogy ennek tömege feszesen tartsa a felfüggesztett rémzsinórt;
- kihelyezésnél törekedjünk arra, hogy a riasztózsinórok a fal síkja előtt és egymástól 40…50 cm-re lógjanak, hogy a ferdén álló palackok a szélben forogni tudjanak. 

heja_sziluett_harkaly_problemahoz_orban_zoltan_0025_szemmel.JPG

Ragadozómadár-sziluettek. Az üvegre ragasztható árnykép matricák kemény, időjárásálló műanyagból készült, életnagyságú változatai elvileg a falaktól is távol tarthatják a harkályokat. A hatás fokozása érdekében ezek a fakopáncsok legerőteljesebb, legveszélyesebb természetes ellenségét, a (hímnél termetesebb) tojó héja sziluettjét vagy fotó minőségű röpképét mintázzák, és mindkét verzió készül a fajra jellemző sárga (rém)szemekkel kiegészítve is. A sziluettek fal elé függeszthető és falra ragasztható változatban is készülnek. Az utóbbi kihelyezése egyszerűbb, kültéri ragasztóval stabilan a védendő falfelületre rögzíthető, így bármilyen magas épületen alkalmazható.

Az első verzió telepítése jóval bonyolultabb, mivel a tartózsinóroknak a talaj és az épület teteje között, a fal előtt kell futniuk, ezért ez a típus inkább egy- és kétszintes házakon használható. A képeken látható héja sziluettek estében is előfordult, hogy az ugyan elriasztotta a megkezdett lyuktól a harkályt, két méterre ettől viszont a madár új helyen folytatta a rongálást. Erre a problémára elméletileg megoldást jelenthet, ha egy-egy falon is több sziluettet helyezünk ki, de a siker még ebben az esetben sem biztos. 

borostyan.jpg

Faltakaró kúszónövények. A nemkívánatos állatok távoltartásának egyik legbiztosabb módszercsoportját máig a fizikai elszigetelés jelenti. A fal elé feszített sűrű háló harkályügyben is jó választás lenne, ennek felszerelése és fenntartása azonban drága és a látványa sem túl esztétikus. A hálós védelem természetes változatát jelentheti a falra futtatott növényzet, ami nem csak díszíti és árnyékolja a falat, de a harkályokat is távol tartja, mert ezek a madarak csak nyílt, levelekkel nem fedett felületre szállnak le. Mivel a falrongálások egyik fő időszaka a levélmentes hónapokra esik, a fakopáncsok ellen az örökzöld borostyán jelentheti a jobb megoldást.

A futónövényes védekezés hátránya, hogy lassú, nagyobb falfelületek estén a választott növényfajtól függően akár évekre is szükség lehet a teljes fedettség eléréséhez. Panelházakon további problémát jelent, hogy a kúszónövényzeten az egerek (és a gyíkok) több emelet magasságba is feljutnak. Ezért a lakók egy idő után többnyire leszedetik a falra felfutó növényzetet, vagy öntevékenyen tőben elvágják a növény szárát, ami így elszárad.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: madarak harkály fakopáncs riasztók

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása