Szeder, te drága!

2019.06.05. 05:00 - kkm.furdancs

image2_51.jpg

Címlapon egyik nagyáruházunk reklámújságjából ollózott, három közkedvelt erdei gyümölcsöt hirdető árajánlat. Az áfonyának speciális talajigénye, a málna-szedernek pedig élőerőt követelő szüretelése miatt kerül felső kategóriás árkategóriába. Pedig egyszerű növények ezek, termesztésük a kerti meghonosodás után javarészt kimerül az intenzív elterjedés megakadályozása és betakarítás munkálataiban. A szeder és málna nyugodtan lefagyasztható, így nem jelent problémát részletekben szüretelni.

A lekvárnak teljesen mindegy, hogy fagyásból kiengedett állaga miatt "plötty" állagú, vagy mert keveréses főzés közben törjük össze az alapanyagot. Ebben rokon a földi eperrel, melyet keverhetünk a málnával lekvárfőzéskor, nem jelent problémát, hogy az őszi befőzésig néhány naponta begyűjtve, fagyasztva tároljuk az érett terméseket.

További előnye e három gyümölcsnek (szeder, málna, áfonya), hogy kevés kártevő falja fel előlünk. A szamócára inkább jellemző, hogy amit meghagytak a csigák, ezt megeszi a hangya. Telepítésük egyszerű és igazán sok fajta közül válogathatunk kertészetekben. Ha van idő kivárni, tavaszi sarjaikat kiássuk és áthelyezzük az ültetvény folytatásaként. Ásónyi gödröt készítünk, megtöltjük vízzel és a belehelyezett gyökeres növényt betakarjuk földdel. Nem túl bonyolult technológia. A fotók március közepén telepített, szabad gyökerű szedret és földlabdás áfonyát láthatják, melyek túléltek és növekedésnek indultak. Sőt, az áfonya már öt bogyót is termett első évben.

image6_9.jpg

Márciusi telepítés után...

image5_2.jpg

... a faipari mulcsból kikandikál az első termés

image7.jpg

A szeder is növekedésnek indult

Mi szükséges egy sikeres szederültetvényhez?
A szeder a védett, napos, zord szelektől megkímélt termő-helyet kedveli. A beérett vesszőkben a téli fagy csak a nagyon szigorú teleken tesz kárt.Talaj iránt meglehetősen érzékeny, amennyiben a tápdús, jó szerkezetű földben díszlik szépen, és terem bőségesen. Fontos, hogy a talajban egyenletesen és elégséges nedvesség legyen.

image4_1.jpg

Telepítés előtt a talajt 40-50 cm mélyen meg kell forgatni, de legalább ilyen mélységű és elég nagy gödröt kell ásni a részére. A gödörbe tegyünk érett istállótrágyát Vagy műtrágyával feljavított komposztot, hogy a szeder kezdeti fejlődését meggyorsítsuk. Később is bőséges tápanyag-ellátásban kell részesíteni. Törekedjünk arra (és ez érvényes Szinte minden kerti növényre), hogy a tápanyagok harmonikusan álljanak a növény rendelkezésére. Hiába adagolunk Ugyanis műtrágyák formájában nagy mennyiséget az egyik tápanyagból, ha a másikból a növény hiányt szenved. Ilyen esetben a termés mennyisége és minősége mindig a legkisebb mennyiségben jelenlevő tápanyaghoz igazodik.

image6_3.jpg

A szeder bosszú, 4-5 m-es indákat növeszt, ezért a töveket a sorban legalább 2,5 m távolságra kell ültetni. A hosszú és súlyos indáknak támasztékra van szükségük. Ezért már a telepítés évében ajánlatos támberendezést építeni, ami lehetővé teszi, hogy az indákat 2 m magasságig rögzíteni tudjuk. Az előnevelt növénykéket ősszel, de kora tavasszal is ültethetjük. Viszonylag kevés hajszálgyökeret fejleszt, ezért óvatosan, úgy kell ültetni, hogy a gyökerekre tapadt talaj szemcsék ne peregjenek le. Legjobb tenyészedényben (konténerben) előnevelt sarjakat vásárolni, mert ezek bármikor ültethetők, és sokkal biztonságosabban telepíthetők. Ültetés után mindenképpen alaposan tömöríteni kell a talajt, és a növényeket többször is szükséges beöntözni.
A kiültetett szedernövény szárait 20-25 cm-re vissza kell vágni. Az első évben csak 1-2 hosszú vesszőt hagyjunk meg, de ezeket máris kötözzük a támberendezéshez, hogy minél több napfényt kapjanak. A nyáron fejlődő hónaljhajtásokat július-augusztusban vissza kell vágni, hogy a hónaljrügyek megerősödjenek, mert ezekből indulnak ki a jövő évi termőhajtások.  

image8_1.jpg

A fenti képes fajtagyűjteményt és termesztési útmutatót a kiskert.com-ról ollóztam. A honlap felhívja a figyelmet, hogy a tavaszi ültetésről bizony már lekéstünk. Ha kedvet kaptak a majdnem 5000 forintos szederárat látva, érdemes helyet szorítani a kertben néhány tőnek. S nemcsak e három növény, de boltokban még ritkábban elérhető más cserjéket is találnak a kertészetekben. Válogatáshoz, a sok-sok különböző egészséges növényfajta eltérő igényeinek megismeréséhez, ültetvény tervezéshez és fenntartásához szerezzék be a Vadgyümölcsök a kertben és ültetvényekben című szakirodalmat, hálás olvasmány.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása