Telepítsünk áfonyát!

2019.03.13. 05:00 - kkm.furdancs

Édes vagy savanykás lekvárt szeretjük jobban, ízlés kérdése. Viszont biztos, hogy egyes (rántott) sajtfajták szinte elképzelhetetlenek a markáns ízű áfonyalekvár nélkül. Élettanilag is értékes növény, ezért érdemes helyet szorítani a kert sarkában vagy dézsában számára. Egy bokor akár nyolc kilónyi terméssel is megörvendezteti gazdáját, ami komoly tétel, ha boltban kellene megvásárolni.

Sajnos viszonylagos ritkasága és ára nem véletlen, némileg speciális körülményeket, savanyú talajt igényel. Már lehet rendelni kertészetekben és megfogadva a lenti néhány tanácsot, nemsokára bő áfonyatermést szüretelhet otthon. Illusztrációink egy tegnapi ültetés alkalmával készültek, hogy ne csak prédikáljuk áfonyatelepítést...

image2_20.jpg

A kertészeti - gazdaboltok kínálatában megtaláljuk a speciálisan egy adott növény optimális igényeihez fejlesztett termőföld keverékeket. Ilyen a fenyőföld is.

Az áfonya fajtáit, termesztésének sajátosságait már bemutattuk korábban. Kertészetekben széles kínálatból, 850-4000 Ft áron vásárolhatjuk meg tövenként. Konténeres kiszerelésben igényeinek - egy darabig - megfelelő talajjal kapjuk kézhez. Feladatunk ezt a savanykás környezetet némileg kiterjeszteni és fenntartani.

Konténeres áfonyacsemeték

Üde, tápanyagban mérsékelten gazdag, savanyú kémhatású (pH = 4…5,5), laza, levegős, tőzeg-, homoktalajok növényei. Gyökereiken mikorrhizagombák élnek, amelyek csak nedves, savanyú kémhatású talajban tudnak fennmaradni. Segítségükkel hatékonyabb lesz a növény víz- és tápanyagfelvétele, megfelelő növekedése, termőképessége. A mikorrhiza-kapcsolat tápanyagszegény talajokon különösen jelentős. Elősegíti a növények talajban élő kórokozókkal szembeni jobb ellenálló képességét, valamint szárazságtűrését is. Meszes vagy levegőtlen talajok kedvezőtlenek, ilyenkor gyakran megfigyelhető a levelek sárgulása, amely rossz tápanyag-ellátottságuk miatt alakul ki.

image3_16.jpg

A szakirodalom ajánlja geotextillel elszigetelni az áfonya által kedvelt, savanyú kémhatású termőtalajt az esetleg eltérő környezettől. Olcsó, sokoldalúan használható mezőgazdasági szövetfajta. Az ültetőgödörben fenyőfölddel 10-15 cm mélyen megágyaztam a földlabdának.

Gyökérzetük sekélyen helyezkedik el. A talajt ültetés előtt 40 cm-es mélységben kell fellazítanunk, tápanyaggal feltöltenünk. A kis pH-érték mellett fontos a talaj megfelelő tápanyag-ellátása és nedvességtartalmának megőrzése, ezért a szerves trágya mellett tőzeget, fűrészport vagy fakérget, esetleg forgácsot kell a talajba keverni. Kedvező hatása van a műtrágyák (kénsavas káli, szuperfoszfát, ammóniumszulfát) talajba történő bedolgozásának. Fontos, hogy mind a telepítésnél, mind a későbbi tápanyag utánpótlásnál savas kémhatású műtrágyákat használjunk.

Kedvezőtlen talajadottságok esetén ültethetjük a növényeket termesztőedénybe is

Meszes talajú területeken célszerű a növényeket savas kémhatású talajjal (savanyú tőzeggel, vagy rhododendron földdel) töltött virágcserepekben, dézsákban nevelni. Ez esetben is adjunk talajunkhoz érett szerves trágyát, fenyőkérget és savas kémhatású műtrágyákat.

image4_13.jpg

Konténeres szaporítóanyag kora tavaszi telepítése javasolt. Telepítés után a növényeket ne metsszük vissza. Érdemes a növény tövét mulccsal takarni, hogy nedvesen és hűvösen tartsuk a talajt. A mulcsot 5…10 cm vastagságban kell a növények alá teríteni, és ajánlott 3…6 évente megújítani. A talajtakarás kedvező hatását kísérletek igazolták, akár 40 %-kal több gyümölcs szüretelhető a takart területekről.

image5_8.jpg

Ültetvényekben fekete fólia, kiskertekben fűrészpor, szalma, faforgács javasolható takaróanyagként. A termesztőedény földbe is süllyeszthető, ekkor azonban ügyeljünk arra, hogy annak pereme legalább 5 cm-re a talajszint fölött legyen. 

image6_9.jpg

A geotextilt visszahajtva és földdel súlyozva kitart a védelem, míg megérkezik a mulcs anyag

Ha sikerült felcsigázni érdeklődésüket és megfontolják néhány tő beszerzését, még számos kérdés merül fel a telepítésről, gondozásról, növényvédelemről és betakarításról. Sajnos terjedelmi és szerzői jogi keretekbe nem fér egy kötetnyi információ, ezért jó szívvel ajánljuk Kovács Szilvia: Vadgyümölcsök a kertben és ültetvényekben című 144 oldalas könyvét, mely teljeskörűen feldolgozza a vadgyümölcsök - köztük az áfonya - termesztésének ismereteit.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhe

Szólj hozzá! Címkék: áfonya cserje

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása