Vetés közvetlenül a mulcsba

2019.04.17. 05:00 - kkm.furdancs

gardenplants.jpg

A mulcsozás előnyeiről és mikéntjéről már többször írtunk. Kiváló talajtakaró, megőrzi a nedvességet és a többi erénye is nyilvánvaló. Most rövid kis szösszenetben szeretnénk felvetni a puszta lehetőséget, hogy közvetlenül a mulcsba vessünk egyes magokat. Burgonya vetéséhez és a tavalyi mulcsozás felújításához is adunk ötleteket. Ha kimaradt maga a mulcs, mulcsozás fogalma, olvassák el itt vagy korábbi posztjainkból a tudnivalókat. 

Az olyan durva, nagy magvakat, amelyek hamar kikelnek (bab és borsó), vethetjük közvetlenül a mulcsrétegbe: a mulcsot húzzuk egy kicsit félre, a magokat vessük bele a fészekbe vagy barázdába, és takarjuk be finom mulccsal, hogy ne száradjanak ki. Mivel a borsónak kis hőmérsékletre van szüksége a csírázáshoz, a babot pedig csak májusban vetjük, ezeknek a növényeknek a talaj nem lesz túl hideg a mulcs alatt. mint a felületi komposztálás
során. Az előkezelt és korhadt anyagot ezt követően az év során el tudjuk osztani az ágyásokon.

97d4b4f43a23f20b2d0f6a706700c89d.jpg

Az apróbb magok vetése előtt az áttelelt mulcstakarót ajánlatos eltávolítani. Helyette humuszos komposztföld, avarföld (korhadt avar) vagy komposztált gyeptégla alkalmas mulcsként. Szórjunk szét az előkészített ágyásokon egy vékony réteget ebből az értékes mulcsanyagból, de a nagyobb darabokat szedegessük ki. Ezt követően közvetlenül ebbe a mulcsrétegbe vagy valamivel alá vethetünk. Ha csak kevés van a mulcsanyagból, akkor kiszitálva csak a barázdákban használjunk belőle. Ez a nemes mulcs trágyáz és megakadályozza a magok kiszáradását.

Júniustól, amikor a növények már nagyobbak, a sorok között is lehet mulcsozni. Ehhez ne használjunk szalmát. A veteményeskert számára a fű, a félig érett komposzt, a kapával levágott zöldtrágyanövények vagy a fekete nadálytő levelei felelnek meg mulcsanyagként. Figyelem! Gyomnövényeket csak nagyon korlátozottan használjunk fel a mulcsozáshoz, mivel gyakran magokat tartalmaznak és ennek következtében hatalmas méreteket ölthet a gyomosodás.

pomme1.jpg

Mulcsrecept a burgonyához Tíz rész szalmát keverjünk össze két rész marhatrágyával. Ha a keverék túl száraz lenne, öntözzük meg csalánlével; az ültetést követően vigyünk fel egy 5 cm vastag réteget ebből a keverékből az ágyásra; később a sorok között növeljük a vastagságát 10…20 cm-re. Miután a burgonya megnőtt, a keverékhez adjunk torma-levelet – a torma, a hagyma és a zsurló segítenek megelőzni a burgonyavészt.

kg10ho1715-69.jpg

A zöldtrágyanövények közül a csillagfürtöt vagy a gabonaféléket vethetjük a félig elkorhadt mulcstakaró talajba dolgozásával egy időben: miközben a félig lebomlott mulcstakarót kapával vagy talajmaróval sekélyen a talajba dolgozzuk, és összekeverjük a földdel, bedolgozzuk a magokat is. A finomabb magú zöldtrágyanövényeket szórjuk, és gereblyével dolgozzuk be. Ez a módszer felületre vetésnél alkalmazható.  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez    

Szólj hozzá! Címkék: veteményes vetés mulcs mulcsozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása