Konyhakerti tippek áprilisra

2019.04.10. 05:00 - kkm.furdancs

xc.jpg

Áprilisban sok kerti teendő vár ránk, miközben figyelnünk kell a szeszélyes hónap időjárására. Ez és bátorságunk (kockázatvállalásunk) függvénye, hogy merjünk-e palántákat kihelyezni, melegigényes növények magjait elvetni. A korai veteményezés jutalma, hogy kedvező körülmények között kezdődhet az első spenót és retek szedése. Vetésnaptár mellé szeretnénk ajánlani néhány hasznos apróságot, mint tökfélék előnevelése, vödrös burgonya, drazsírozott vetőmag házilag.

honapos-retek.jpg

Hónapos retek vetése magról

- Most vessük: Az ablakpárkányon uborka, tök, cukkini. Szabadföldbe borsó, karalábé, mángold, sárgarépa, cékla, rukkola (borsmustár), salátafélék, egynyári fűszernövények (pl. bazsalikom, kapor, koriander), burgonya (előhajtatott), karalábé, fejes saláta.
- Most szedjük: retek, rebarbara, spenót salátának, téli sarjadékhagyma.
- Ha a vetést fátyolfóliával vagy melegágytetővel védjük, meleg időben naponta kell szellőztetni az ágyást.
- Gyomláljunk! A veteménysorok között is egyre több zöld jelenik meg. A tápanyagokért és helyért harcba szálló gyomokat időben csipkedjük ki kézzel, vagy gyomlálókampóval távolítsuk el. Ezt hetente egyszer ismételjük meg.
- Növényvédelem: tartsuk távol a levéltetveket! A levéltetvek a leggyakoribb növénykártevők, és szinte bármilyen zöldségfélét megtámadnak, legyen az retek, bab vagy káposzta. A fiatal növényeket rendszeresen ellenőrizzük, a tetveket szedjük le, vagy erős vízsugárral mossuk le a levelekről, szárakról. Támogassuk a hasznos rovarokat, mint a katica vagy a fátyolka: készítsünk nekik rovarszállót, ahol az éjszakákat tölthetik.

ss.JPG

Tökfélék gyerekszobája
A tök, a cukkini és az uborka melegigényes, és a lakásban előnevelhető. A magokat földdel töltött vetőcserepekbe rakjuk egyesével, kb. 1,5 cm mélyre. A földet benedvesítjük, és a cserepeket mini melegházban az ablakpárkányra tesszük csírázni. A magok általában egy héten belül kihajtanak. Amint megjelennek a magoncok, a cserepeket világos, de hűvösebb (15 °C) helyre visszük. Ez azért fontos, nehogy a növények felnyurguljanak, azaz túl hosszú, vékony hajtásokat hozzanak, amelyek később nem tudnak megállni. Április elejétől a palántákat már elkezdhetjük a szabadban edzeni, mielőtt kiültetjük a magaságyba. 6 °C alatt vigyük vissza a cserepeket a házba.

Vödörben termesztett burgonya
A saját burgonya betakarítása kicsinek és nagynak egyaránt nagy móka. Ha nem akarunk a magaságyban helyet áldozni a viszonylag hosszú ideig nevelkedő burgonyának, termeszthetjük 20 L-es vödrökben vagy ültetőzsákokban is. A vödör aljára néhány lyukat fúrunk, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni. 10 cm-es rétegben komposztot vagy virágföldet töltünk bele, és erre rakunk három előhajtatott burgonyát. A gumókat 5 cm vastagon befedjük földdel. Amint a hajtások elérik a kb. 10 cm-t, jöhet a következő réteg föld. Ugyanezt ismételjük mindaddig, amíg a föld eléri vödör peremét. A betemetett hajtások további gyökereket eresztenek, amelyeken újabb burgonyaszemek fejlődnek. Rendszeresen öntözzük, és 14 naponta 2-3-szor tápoldatozzuk zöldségekhez való trágyával. A burgonyát akkor lehet felszedni, ha a levelei fonnyadni kezdenek.

m-7-1713kep-nagy.jpg

Drazsírozott vetőmag
Drazsírozás során a magokat agyagréteggel vonják be, amely nedvesség hatására megduzzad, és ellátja tápanyaggal és nedvességgel a magot, amíg az nem kapcsolódik a talajhoz. A drazsírozott vetőmag például vethető direkt a mulcsba, mert nagyon ellenálló a szárazsággal szemben. A bentonit – egyfajta agyag, amely por formábankapható a kertészeti árudákban – alkalmas bevonóanyagként. A magokat nedvesítsük meg egy tálkában, szórjunk rá száraz bentonitot, majd mozgassuk ide-oda. Ha a por nem tapadna, hintsük még meg vízzel. Készíthetünk magszalagot is, ezzel a módszerrel.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez    

2 komment Címkék: április veteményes vetés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2019.04.10. 20:59:12

"és erre rakunk három előhajtatott burgonyát (l. 38. old.)"

Ez a blogbejegyzés melyik könyvből lett schmittelve?

kkm.furdancs 2019.04.13. 10:08:32

Ok, benne maradt az oldalszám :)
Ez a blog a Cser kiadó tulajdona és az ő könyveinkből meritgetünk - értelemszerűen a kiadó engedélyével. Néha fel van tüntetve a könyv (ajánlóként), néha nem. Hát így történt :)
süti beállítások módosítása