Illegális növénynemesítés?

2019.01.30. 05:00 - kkm.furdancs

Érdekes cikkre leltem, mely alapvetően kevés vízigényű paradicsomok házi nemesítéséről szól, de két figyelemre méltó tény is elhangzik benne vetőmagok szabadalmáról és mesterségesen íztelenített zöldségfajtákról. Mindkettőre van magyarázat, de ettől még egyáltalán nem fest szebb jövőt kertészeknek és fogyasztóknak. Google-fordítós verziója itt olvasható

poot52-728x485.jpg

Összefoglalva: Pascal Poot egy francia gazdálkodó, Franciaország déli részén él és 20 éve foglalkozik vetőmagtermékek ökológiai megközelítésű előállításával. Olyan módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi paradicsom termesztését növényvédő szerek használata és öntözés nélkül. Több mint 3 hektáron sikeresen termeszt paradicsomot és zöldségeket Hérault régióban, ahol az időjárás nagyon száraz, és a terep is sziklás.

Poot úr felfigyelt a gyomok ellenálló képességére, csekély vízigényére és kereskedelemben kapható magokból kezdte nemesíteni a fajtákat, immár a túlélést segítő tulajdonságokat mutató példányokat termesztve tovább. Először 2-3, évek múlva már 12 kilogrammos hozamot ért el tövenként, mindezt egy aszályos területen, ahol akár 9 hónapig nem esik eső. Lényegében visszafelé haladva jutott el egy paradicsomevolúciós fokra, ahonnan más tulajdonságokra koncentrálva "fejlesztette" növényeit. De miért nem az agromultik teszik mindezt, akiknek minden erőforrás rendelkezésükre áll?

Elemzések bizonyítják, hogy a jelenleg kapható vetőmagokból kikelt zöldségek akár 40-szer kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint 50 évvel ezelőtt! Nem érzékcsalódás tehát az idősebbek emlékei az ízesebb paradicsomról. A jelenlegi "nemesítés" céljai egyforma, tökéletes alakú, villámgyorsan termést hozó fajtákról szólnak, és ez kapcsolódik ahhoz a - szerintem beteges és pazarló - koncepcióhoz, melynek eredményeképp szabálytalan alakú burgonyákat már fel sem szednek a termőföldről, illetve az elhíresült EU-s uborkagörbületi szabályozásról, melynek célja, hogy minél több (egyenes) uborka férjen el a szabványládában. E kereskedelmi célzatú erények mellett a terméstömeget csökkentő, hosszabb fejlődési időt kívánó tápanyagtartalom és ízletesség háttérbe szorult. Sőt, a termelő állítása szerint "Vetőmagom 20-szor több vitamint, antioxidánst és biszfenolt (rákellenes molekulákat) eredményezett. ”Például a C-vitamin esetében 30 és 38 mg/kg paradicsom volt, de a magommal 580 mg."

poot4-800x600.jpg

Másik baljós tény: "Vetőmagjainak egy részét illegálisan értékesítik, mivel nem szerepelnek a Zöldségfajták Hivatalos Katalógusában. Poot úr elmagyarázza, hogy a törvény megtiltja a magvak legalizálását, mivel az összes magot, vagy szinte mindegyiküket a növényvédő szereket és műtrágyákat létrehozó multinacionális cégek vásárolták, érdekeltek abban, hogy a növényeknek szükségük van ezekre a kezelésekre termékeik eladására”.

Ha jogászként vezetjük végig a tényt, hogy illegális a saját magot (kereskedelmi célzattal) nemesíteni, szabadalmi szempontból helytálló. Valaha valakik megvásárolták (?) az évszázados kísérletezés eredményét képező vetőmagok szabadalmi jogát, majd saját laboratóriumaikban továbbfejlesztették (irónia) és ennek köszönhetően azt kapjuk a vetőmagboltban, amit a mezőgazdasági multik helyesnek tartanak, hogy kapjunk. Ellenőrizhetetlen és teljességgel életszerűtlen lenne hobbikertészeken számon kérni saját magjaik újrafelhasználását, de egy mezőgazdasági vállalkozónak (hazánkban is) kötelező fémzárolt szaporítóanyaggal dolgoznia.

poot3-728x546.jpg

A szavatolt minőségű vetőmag garanciája a fertőzésmentes, szabványoknak megfelelő kultúrnövény-populációnak, hiszen senkinek sem hiányzik egy fél megyét végigfertőző ültetvény. Ha egyáltalán kikel - mesélhetnének a kéz alól vásárolt zsáknyi hamis mag felett búslakodó gazdák. Másrészt viszont látjuk a kizárólag tömegtermelési - hatékonysági célból elsorvasztott ízű egyenzöldségeket, és a nyíltan globális cégek kezére és kedvére játszó, tiltó jogszabályokat. Egy "Zöldségfajták Hivatalos Katalógusába" való bekerülés vélhetően nagyon költséges, évekig tartó folyamat, míg elölről-hátulról megvizsgálják a fajtát, és igyekeznek rábukkanni a potenciális veszélyforrásokra. Nos, hallottunk már történeteket multinacionális cégek érdekérvényesítő képességéről és nem lepődnénk meg, ha...

Továbbiakban Kedves Olvasó tiszte megítélni, hogy melyik szereplőnek milyen mértékben van igaza. A néha szélsőséges véleményeket megfogalmazó biokertész-önellátó csoportok tényekkel alátámasztott aggályai és jogszabályokkal háttérbe szorított hobbi kutatómunka, vagy azoké a multiké, akik komoly összegeket és kutatómunkát fektettek ma kapható vetőmagjainkba, viszont kigyomlálva némely (a konyhaasztalon pedig legfontosabb) előnyös tulajdonságaikat. Tisztelettel várjuk véleményüket.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

12 komment Címkék: vetőmag nemesítés maggyűjtés agromulti

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szarazinda 2019.01.30. 23:52:44

Ezt az EU szabályozza az uborka meg a banán görbületét mítoszt felejtsük már el!

Kopasz Szuzukis 2019.01.31. 01:10:11

Az igazi baromság az, hogy a multi-vetőmag/vegyszergyártók "minőségbiztosítása" tenyészti ki a mindennek ellenálló kórokozókat.

doomguard 2019.01.31. 07:41:48

A profi vetőmag nehéz kérdés. Sok esetben kerül a köztermesztésbe a nagy gyártóktól is problémás mag. A fűszerpaprikások szerintem tudják miről beszélek, de konzervuborkában, és petrezselyemben is találkoztam már komolyan problémás tételekkel.
Mindenesetre ez még mindig jobb, mint amikor "szedett" magból nevelik a palántát, és hívnak hogy gond van. Mikor közlöm, hogy ez bizony nem fajtaazonos, ráadásul még vírusos is, akkor jön a sápítozás, meg a multi szidása.
A profi termelők nem engedhetik meg maguknak azt, hogy a terméküknek csak 70-75%-a legyen első osztályú. 95-98% a cél. Lehet háborogni, de egy komoly termelő igenis a nagy mennyiségű egalizált terméket adó fajtát fogja választani. A mezőgazdaságban ma már komoly technológiai sort kell betartani, hogy a termelés sikeres legyen, és ennek a fajta is része. Ami erre nem alkalmas, lehet bio, vagy bármi, annak nem lesz helye.
A leközölt sárga paradicsomos kép nem tudom, honnan való, de az biztos, hogy gomba, illetve vírusfertőzött a tő, és komoly tápanyaghiányt is mutat. Erre én nem lennék büszke. A 9 hónapos öntözésnélküliséget szintén fenntartással fogadom. Kitenném egy fasza jászsági homokra kíváncsi lennék meddig bírja.

csakférfi 2019.01.31. 08:33:37

A poszt "nyitott kapukat dönget".

"Napjainkban egyre nagyobb figyelem fordul az élővilág sokféleségének megőrzésére és fenntartható hasznosítására (Biodiverzitás Egyezmény, 1992; FAO Globális Akcióterv, 1996; FAO Egyezmény (ITPGRFA, 2001) a mezőgazdasági és élelmezési célú növényi genetikai erőforrásokról; 870/2004 (EC) rendelet). A növénytermesztés és nemesítés sikereinek fényében első pillantásra nem könnyű megérteni, miért fontos a sokszor túlhaladottnak, kevésbé értékesnek tartott hagyományos fajták, tájfajták, ökotípusok, kultúrnövény rokon vadfajok és az általuk képviselt genetikai változatosság feltárása és megőrzése.

A modern fajták gyors elterjedése következtében számos kedvezőtlen változást is megfigyelhetünk a kultúrnövények körében (pl. genetikai sebezhetőség növekedése, az összegződő (additív) genetikai variancia és szelekciós haladás csökkenése gazdasági tulajdonságok esetében, a potenciális termőképesség és a realizált termés közötti növekvő különbség, a növények által bioenergetikai szempontból kevésbé hatékonyan előállított tápanyagok és szekundér anyagcseretermékek (biológiailag aktív anyagok, pl. vitaminok, esszenciális aminosavak és zsírsavak, íz és zamatanyagok) arányának csökkenése, a genetikai sokféleség és termésstabilitás csökkenése).

www.nodik.org/biodiverzitas/
Innen lehet mintàkat kérni sajàt termesztésre és szaporítàsra legàlisan.
A "gonosz multik"....versus NÖDIK
Ez egy téveszme a posztolòtòl.
Ezek a nödik-es magok nem hibridek.
A multik àltal kifejlesztett fajtàk igen.
:)

csakférfi 2019.01.31. 09:02:03

@doomguard:
Onnantòl hogy a "fémzàrolt" vetömagtasakot felnyitottad.....tiéd minden felelösség.
Nehéz termelöként bizonyítanod hogy nem te...vagy én követtünk el termesztéstechnològiai hibàt.
Sokszor a "fogott mag" jobban csíraképesebb mint a bolti tasakos.
Maceràs ez.
A jàszsàgi homokon két hetet nem bírna a pari.
A "jàsz esö" meg végképp tönkretenné.
:)

doomguard 2019.01.31. 16:00:38

@csakférfi:
Tudom. Sok köröm volt már a vetőmagosokkal. A vicc az, hogy ilyenkor együtt tartunk előadást, utána mikor bajom van, eltűnnek, mint szürke szamár a ködben....
A fogott mag csíraképessége sokkal jobb, mint a tasakos, mivel a termelő általában megvárja a biológiai érést, és utána "fogja" a magot. A zöldség vetőmagtermesztés ipari változatánál meg sokszor csak ledeszikkálják az egészet, és aki bújt bújt, aki nem, az nem. A petrezselyem, és hagymamagok csíraképessége különösen botrányos, de fűszerpaprikánál is voltak komoly gondok.
A vírusmentesség és a fajtaazonosság az, amiben a fémzárolt magok jobban állnak, kivéve a fűszerpaprikát, és a pritamint. (egy bizonyos vetőmagcég termékei) Azokkal többször olyan CMV fertőzést hoztunk, hogy már a palántázás után (mikor kidobta a tünetet) 25%-os minusszal indult a termelés. A kérdés mindig, hogy bizonyos fajták terén monopolhelyzetben lévő, de hulladék minőséget áruló, vagy egy kevésbé ismert,nem "piacos" fajtát válasszunk. Mindkét esetben hatalmasat lehet bukni.

csakférfi 2019.01.31. 16:37:09

@doomguard:
Na igen!
:)
Azért egy 200 ft-os szemenkénti paradicsomtòl elvàrnànk a profi minöséget pl.-ul.
Nem egyszerü a termelö helyzete.
Egyfelöl a vevö..
-egyöntetü
-pultàllò
-szàllítàs àllò
-nagy "osztàlyos"
- hibàtlan (kàrtevö és szermentes)
- olcsò
A cégek ezt jòl kiaknàzzàk....minden évben ujat kell venni.
Anno a hatvani erös...bogyesz...bàcskai paprika magokat fogtuk a 70 -es években.
Ma màr......"kökor".
Gyanítom ujfent zsàkutca ez a termelöi vagy vevöi séma.
Lényegtelen hogy bio..vagy integràlt termelési mòd.
Mindenki jòl keres.
Vetömagos....mütràgyàs...fòliagyàrtò...eszköz és gépgyàrtò...a növényvédöszeres...az àllam.
A termelö meg "megörül".
Hülye egy rendszer.....
Szerintem a "természet" meg jòt röhög a "markàba".....na mit agyalt ki megint màr a homo sapiens....
:) :)

doomguard 2019.01.31. 17:23:32

Az egyik termelőm 69 óta fogja a bácskai magot. Izolált termesztésben, direkt magra mindig hagy egy területet. A többit pedig rendes árutermelésre használja. Minden évben szoktam kapni tőle egy zsák bácskait. (többet nincs pofám elfogadni)A termelő szerint meg vannak veszve érte az éttermesek, és a savanyítósok. Ha pultra kiteszik, akkor ott csak fanyalognak a vevők. A hatvani hegyessel ugyanez lenne a helyzet, a bogyiszlói anno a 80-as években szinte minden lecsóban benne volt, most sehol sincs.
A vásárló elvárja azokat amiket leírtál. Csak azt nem tudja hogy az egyik követelmény kizárja a másikat. Ezek a fajták intenzív növényvédelem, és tápanyagpótlás nélkül életképtelenek.
Az internetes "ismeretterjesztés", szenzációhajhász clickbait cikkek (pl: 10 dolog amit ne egyél, 5 dolog ami serkenti a hormonrendszered...stb)meg adja a fogyasztó alá a lovat.Biológiai és kémiai tudás nélkül fröcsögik tele a netet marhasággal. Agyfa**t tudok kapni ettől.
A természet pedig....persze hogy röhög. Az evolúció nem áll meg, szelektál szépen. Természetesen a panelzöldek, akik évente kétszer végigcsörtetik az erdőt, verik magukat, hogy mekkora az ökológiai kár, meg ilyesmi, aztán meg rínak, ha jönnek a poloskák. A vadász az mészáros (a vadkár számukra nem létezik), a növényvédős meg gyilkos multibérenc, aki halálba akarja taszítani az emberiséget.
Mindezt mondják azok az emberek, akik csak az állatkertben meg a vadasparkban látnak vadat, és csak a szupermarketben zöldségfélét.

kkm.furdancs 2019.01.31. 17:24:46

@doomguard: A paradicsomos fotó az eredeti cikkből való. Én magam sem ezzel a képpel reklámoznám a termékemet, de hát így látta jónak a cikk szerzője :)

doomguard 2019.01.31. 17:31:22

@kkm.furdancs:
Ha paradicsomos képre van szükség, akkor majd nyáron küldök a saját extenzív paradicsomomról. Azt ki lehet tenni nyugodtan. :)

csakférfi 2019.01.31. 17:32:39

@doomguard:
Anno....2004-ben 3200 m2 -en fòliàztam plusz 1 hold szabadföldi paprika.
Ebböl 1800m2 vegetàciòs fütessel.Gàzzal és karborobotokkal.Szàmlaképesen.
10 éve abbahagytam.
Ma màr nosztalgiàzok a cnc eszterga mellett 3 müszakban.
Basszus.......igaz amit írsz.
@gyfasz.
Nejemtöl hallom néha...mikor hazajön a nemzetközi pénztàrosi munkahelyéröl.
Azt àllítja...."egyre hülyébb utasok vannak"....30 éve melòzik jegykiadòként.
:) :)

csakférfi 2019.01.31. 17:36:20

@kkm.furdancs:
Egyszer egy vetömagos kerte "ne szedjük le a paprikàt 3 hétig".
Jönne fényképezni a katalògusba.
:)
süti beállítások módosítása