Negatív kalóriájú zöldségek, gyümölcsök

2018.12.14. 05:00 - kkm.furdancs

Áltudományosnak ható kifejezéssel indítunk, hiszen azt sugallja, hogy csak ülnünk kell és mohón falnunk a fogyáshoz. Pedig tény: A negatív kalóriájú élelmiszerek lebontásához, megemésztéséhez és felszívódásához több energiára van szükség, mint amennyi magukból az ételekből származik. A többlet energiaigény a szervezet zsírtartalékait égeti el. 

maxresdefault_4.jpg

Ezek fogyasztása napi másfél kilogramm súlycsökkenést okoz, szemben a böjtöléssel, ami napi fél kilót jelent. - írja egy fogyókúrás könyv. Ennek igazságtartalmában nem foglalnék állást, de felsorolom a hazánkban piacon is megvásárolható vagy otthon termelhető, negatív kalóriás képviselőiket. Mellé három egzotikus termény részletesebb bemutatása társul. Az okra, guava és licsi formájában és bizonyára ízében is különlegességnek számít, ismerjük meg őket!

Negatív kalóriájú élelmiszerek tehát:
Zöldségek: spárga, padlizsán, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, zeller, cikória, kínai kel, zsázsa, gyermekláncfű levele, endívia, ánizskapor, articsóka, zöldbab, fejes saláta, japán retek, gomba, hagyma, retek, tengeri hínár, spenót, karórépa, paradicsom, fehérrépa.
Gyümölcsök: alma, sárgabarack, banán, szeder, fekete ribizli, áfonya, málna, cseresznye, mandarin, vörös áfonya, damaszkuszi szilva, füge, egres, grapefruit, szőlő, ringlószilva, kivi, savanyú narancs, japán naspolya, mangó, dinnye, eper, nektarin, narancs, papaya, őszibarack, körte, datolyaszilva, ananász, szilva, gránátalma, kaktuszfüge, mazsola, csillaggyümölcs, eper, fehér ribizli
Diófélék: mandula, brazil dió, gesztenye, kókuszdió, mogyoró, földimogyoró, makadámdió, pisztácia, dió

Laikus és bizonyára téves gondolat, hogy ha lényegében minden növény e kategóriába tartozik, miért nem pusztultak ki a növényevők? Forrásmegjelölés okán elárulom az elmélet részletes kifejtésének lelőhelyét, ami Dr. Caroline M. Shreeve: "Zsírégető program" című kötete.

guava.jpg

A guava körtére vagy citromra emlékeztető alakú, vékony, sárga héjú, rózsaszínes, vöröses húsú savanykásan édes gyümölcs. Íze kellemes, édeskésen savanyú zamatú, körtéhez vagy szamócához hasonló; az éretlen, zöld termések savanyúak és gyakran összehúzó hatásúak. Dél-Amerikában, Mexikóban őshonos, és ezen kívül a trópusi és szubtrópusi területeken terem.

Érett terméseit friss gyümölcsként vagy (be-)főzve desszertként, a magokkal együtt fogyasztják. Ázsiában az éretlen, cukorral és fahéjjal meghintett termések is kedveltek. Zamatos zselét és ízletes gyümölcsleveket állítanak elő belőle. Az érett bogyók héját salátákhoz és pudingokhoz is felhasználják. A levével jégkrémet és más édességeket ízesítenek. Gyökerét, levelét, kérgét és éretlen termését hasmenés ellen alkalmazzák.
Az igénytelen növényt a trópusokon körülbelül 1500 m magasságig ültetik; néhány fajta eltűri a gyenge fagyot. Kedveli azokat a meleg szubtrópusi és trópusi klímájú helyeket, ahol száraz évszak uralkodik, amikor termése fejlődik. Magról szaporítják vagy dugványokat és oltványokat ültetnek - akár hazánkban is. A növények a klímától függően szezonálisan vagy csaknem egész évben teremnek. A termések virágzás után 3-4 hónap múlva érnek. Csak egészen megérve szedik le a guávát, amely így néhány napig tartható el, hűtve 2-3 hétig tárolható. - írja róla a Terebess lexikon

16936806_3f9ad4b3705812e632696099e337d6c3_wm.jpg

Rátérve az okra (bámia vagy gyombó néven is ismert) zöldségre, ez Bulgáriában és a volt Szovjetunió melegebb területein elterjedt apró, enyhe ízű, halványzöld, hüvelyes növény, kb. 5-8 cm hosszú, ropogós külső héjjal. Zsenge termését fűszerként, konzerválva vagy levesként fogyasztják. Így termeszd és edd!  - Okra gyorstalpaló.

Szaporítható palántáról vagy május közepén magvetéssel. Kiültetés előtt a kinti klímához fokozatosan kell hozzászoktatnunk, először sál-sapka-nagykabát, de ez sem életbiztosítás, mivel nem tűri jól az ültetéssel járó macerát. Valamivel nagyobb eséllyel éli túl a tavasz végi helyrevetést. Ami biztos, hogy 15°C alatt kómában van: nem csírázik és az alacsony hőmérséklet miatt a későbbi fejlődésben is megáll. Fény- és vízigényes, de néhány napos ínséget még elvisel. Július közepétől nyár végéig - már az elvirágzás után 4-5 nappal - szüretelhetjük a még zsenge terméseit. Nem érdemes tovább várni, mert a terméshéjban egyre több rost képződik, ez negatívan befolyásolja az élvezeti értékét: ragadósabb lesz, ami elég gusztustalan, de persze ízlés dolga.- további termesztési-elkészítési tudnivalók az Édenkertben.

istock_87082419_licsi.jpg

A licsi alakja a kiviéhez hasonlít, de bőrszerű, pikkelyes, vöröses héja van, betakarítás után gyorsan megbarnul. Alatta helyezkedik el az ehető, üvegesen fehér vagy vöröses, nagyon bő levű, édeskésen savanyú, zamatos magköpeny, amely egy fényes, fekete vagy sötétbarna, élvezhetetlen kőmagot vesz körül. Az érett termés ízletes húsát a könnyen felszakítható héj leválasztása után nyers gyümölcsként fogyasztják. Hámozott és kimagozott, cukorral megfőzött vagy eltett termését salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez használják.

licsi.jpg

Licsi a Gasztro-bakancslistán

Kelet-Ázsiában zselé, jégkrém és más édesség készül licsiből. Kínában és Indiában napon vagy kályhákban megszárítva megaszalják, teához eszegetik. A leve ízletes ital; licsibort is erjesztenek belőle, vagy likőrnek dolgozzák fel. A licsi virágját, termését, levelét, kérgét, gyökerét sokféle módon használják a gyógyászatban. Mivel a licsievés nagyon kevés kalóriát juttat szervezetünkbe, nincs benne telített zsír és koleszterin sem; rostban viszont gazdag, nagyon hasznos tehát a licsi azok számára, akik fogyni szeretnének. - erősíti meg a Napidoktor is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

Szólj hozzá! Címkék: fogyókúra gyógyhatás Egzotikus növények

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása