A torma nem olyan népszerű és gyakori kiskertekben, mint más zöldségek, így a többség jó eséllyel csak üveges formában, legyengített hatóanyagával találkozik. Pedig van helye a gasztronómiai bakancslistán, mint minden eredeti íz kipróbálásának. Szorítsanak neki egy talpalatnyi helyet a kertben, mert igénytelen és intenzív ízű. Minél kevesebb vizet kap, annál erősebb-csípősebb.
Gyógyhatásairól és igényeiről, valamint csípősségének okáról egy régebbi írásunkból tájékozódhatnak. Tormát októbertől februárig szedjünk, mert akkor legfinomabb. Évelő, így joggal feltételezhetjük fagytűrő képességét, s valóban, minden tavasszal kibújnak fel nem szedett gyökereiből az új levelek. Európa tormaigényének felét mi exportáljuk, tehát igazi hungaricum és elmondhatjuk: sokan sírnak miattunk.
Az oldalgyökerekből nyert dugványokat az ültetési időszakban árusítják a kertészeti áruházak, de valószínűleg a kedves szomszéd sem fog nemet mondani, ha néhány gyökérhajtást kérünk tőle a kertjében termő tormáról. Arra azonban ügyeljünk, hogy a rizóma legyen kb. 1-2 cm vastag és 20-25 cm hosszú.- ad tanácsokat szaporításához a Hobbikert magazin.
Mit kell tennünk, hogy hatalmas levelei zöldbe borítsák kertünket? A saját szaporító anyagot felhasználó termelők a dugványnak való talpgyökereket begyűjthetik az őszi felszedés alkalmával, vagy a tavaszi mélyszántást követően, tehát ezekben a hetekben ráérősen tavasszal. A szükséges talaj előkészítés és alaptrágyázás utáni dugvány-ültetés mikéntjéről az őstermelő gazdálkodók lapjában olvashatnak.
Az "egyszerű növény, egyszerű termesztése" elv megdől, mivel júniusban az elültetett oldalgyökerekből sarjadt hajtásokat ki kell válogatni, „fejelni”, hogy a legerősebb tudjon tovább fejlődni. Ezenkívül a dugvány körül szükséges a talaj kibontása, hogy a 8-15 cm mélységben előtörő gyökereket is eltávolítsuk. A termesztők nyakgyökerezésnek hívják e munkát. Erőfeszítéseink eredménye a friss húsvéti torma. Elkészítését lássuk ebben a videóban:
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!