A torma őszi szaporítása és feldolgozása

2018.11.03. 05:00 - kkm.furdancs

A torma nem olyan népszerű és gyakori kiskertekben, mint más zöldségek, így a többség jó eséllyel csak üveges formában, legyengített hatóanyagával találkozik. Pedig van helye a gasztronómiai bakancslistán, mint minden eredeti íz kipróbálásának. Szorítsanak neki egy talpalatnyi helyet a kertben, mert igénytelen és intenzív ízű. Minél kevesebb vizet kap, annál erősebb-csípősebb.

image1_15.jpg

Gyógyhatásairól és igényeiről, valamint csípősségének okáról egy régebbi írásunkból tájékozódhatnak. Tormát októbertől  februárig szedjünk, mert akkor legfinomabb. Évelő, így joggal feltételezhetjük fagytűrő képességét, s valóban, minden tavasszal kibújnak fel nem szedett gyökereiből az új levelek. Európa tormaigényének felét mi exportáljuk, tehát igazi hungaricum és elmondhatjuk: sokan sírnak miattunk.

Az oldalgyökerekből nyert dugványokat az ültetési időszakban árusítják a kertészeti áruházak, de valószínűleg a kedves szomszéd sem fog nemet mondani, ha néhány gyökérhajtást kérünk tőle a kertjében termő tormáról. Arra azonban ügyeljünk, hogy a rizóma legyen kb. 1-2 cm vastag és 20-25 cm hosszú.- ad tanácsokat szaporításához a Hobbikert magazin.

Mit kell tennünk, hogy hatalmas levelei zöldbe borítsák kertünket? A saját szaporító anyagot felhasználó termelők a dugványnak való talpgyökereket begyűjthetik az őszi felszedés alkalmával, vagy a tavaszi mélyszántást követően, tehát ezekben a hetekben ráérősen tavasszal. A szükséges talaj előkészítés és alaptrágyázás utáni dugvány-ültetés mikéntjéről az őstermelő gazdálkodók lapjában olvashatnak.

torma_1.jpg

Iskolakert program

Az "egyszerű növény, egyszerű termesztése" elv megdől, mivel júniusban az elültetett oldalgyökerekből sarjadt hajtásokat ki kell válogatni, „fejelni”, hogy a legerősebb tudjon tovább fejlődni. Ezenkívül a dugvány körül szükséges a talaj kibontása, hogy a 8-15 cm mélységben előtörő gyökereket is eltávolítsuk. A termesztők nyakgyökerezésnek hívják  e munkát. Erőfeszítéseink eredménye a friss húsvéti torma. Elkészítését lássuk ebben a videóban: 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

Szólj hozzá! Címkék: fűszernövény szaporítás torma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása