Egy ágon az ellenséggel

2018.07.18. 05:00 - kkm.furdancs

00_1.jpg

Nem lennék ma levéltetű az őszibarackfámon, ahol össznépi tetűvacsorát rendeztek a ragadozóbb jellemű rovarok. Egész táplálkozási láncot figyelhettem meg, ahogy a levéltetű (Aphidina) eszi a levelet, rovarok pedig a tetűt, csak a hangyák figyelték lógó csáppal farmjuk ritkítását. E pillanatokról mutatunk egy bő galériát, illetve a levéltetvek elleni biológiai védekezés, a természetes ellenségek betelepítése a témánk. Megismerünk egy számot is, ami elég nagynak tűnik: 15 quadrilliárd, és a levéltetvek szaporaságára jellemző hatvány. 

Más rovarok is időztek a leveleken

"A levéltetvek a világon mindenütt előfordulnak, de leggyakoribbak a mérsékelt és trópusi éghajlaton. Testhosszuk általában 1,5 - 3 milliméter. Minden fajnak van szárnyas és szárnyatlan alakja is. Általában csoportokban élnek. Táplálékuk számos növény rügyeinek, friss hajtásainak, leveleinek édes nedve. Ürülékük, a nagy cukortartalmú mézharmat, ami sok apró állat kedvenc tápláléka. Egyes hangyák nemcsak összeszedik a mézharmatot, de meg is "fejik" a levéltetveket, mások pedig egyenesen szimbiózisra lépnek velük, őrzik, terjesztik őket." - olvashatjuk a Természettár oldalán.

Kártételüknek mindenekelőtt az intenzíven növekvő levelek és hajtások, akárcsak a túltrágyázott növények esnek áldozatul. A gyors növekedés következtében egészen hamar kialakulhatnak méretes kolóniák. A levelek göndörödnek, csavarodnak. - Ez már viszont a biológiai védekezések egész tárházát és a szükséges ismereteket bőven taglaló a "Növényvédelem vegyszerek nélkül a kiskertekben" kötetből származik, melyet gyakorlati felhasználására is melegen ajánlok.

02.jpg

Barátságban a hangyákkal A levéltetvek édes mézharmatot választanak ki szervezetükből, így jól látható, ragacsos bevonat képződik a növényeken. Ez ideális táptalaj a korompenésznek. Az édes ürülék a hangyáknak is ízlik, ezért örülnek a tetvek jelenlétének, sőt a mézharmatért cserébe védelmezik azokat ellenségeiktől. Ha a fán hangya van, akkor a tetvek sincsenek messze.

Sárgától a feketéig A tetvek neve a kedvelt tápnövényre, és az egyedek színére utal: fekete répalevéltetű, zöld őszibarack-levéltetű, zöld almalevéltetű, szürke almalevéltetű, nagy rózsalevéltetű és még sok más. Az egy tápnövényűség előnyös is lehet, hiszen például a nagy rózsalevéltetű nem támadja meg a szomszédos orgonát.

Megelőzés
- Egészséges növényeket kevésbé támadnak a tetvek.
- Segítsük a hasznos szervezeteket, ilyenek a katicabogarak, zöldfátyolkák, zengőlegyek,
fürkészdarazsak, ragadozó poloskák, fülbemászók, madarak, lódarazsak, darazsak.

Védekezés
- Távolítsuk el a tetveket, főként az ősanyákat (az első egyedek) nyomjuk össze tavasszal.
- A növényeket erős vízsugárral mossuk le.
- A fertőzött, harmattól nedves hajtásokat szórjuk meg kőliszttel, vagy algaporral.Jó tudni
- Fontos, hogy már tavasszal védekezzünk az első megjelenő egyedek ellen.

A tetű nősténye szűznemzéssel (hím nélkül) naponta hat egyedet hoz világra. Így egy tenyészidőszak alatt 15 quadrilliárd (15 000.000.000.000.000.000.000.000.000.) tetű származhat egy ősanyától. Először a tenyészidőszak végén jönnek létre ivaros alakok, amelyek szaporodnak. A lerakott tojások áttelelnek.

Biológiai növényvédő szerek
- Permetezzünk Neem-készítménnyel, káliszappan oldatával, vagy repceolaj-tartalmú szerrel.
- Alkalmazzunk gubacsszúnyogokat, fürkészdarazsakat, zöldfátyolkákat.

03.jpg

A kártevők biológiai szabályozása hasznos szervezetek bevetésével
Ezen azt értjük, hogy a kártevők természetes ellenségeit segítségül hívjuk. A hasznos szervezetek természetes elszaporodását támogatjuk, vagy őket célzottan betelepítjük. A hasznos szervezeteket erre specializálódott cégektől szerezhetjük be. A természetes ellenségek célzott elhelyezése nagyon sikeres. Például a megvásárolt zöldfátyolkák lárváit bevethetjük tetvek ellen. Megfelelő tanácsért forduljunk a cég tanácsadóihoz. A hasznos élőlények meghatározott körülmények között érzik csak jól magukat.

Megvásárolható rovarok
Egy sor hasznos rovart meg is vásárolhatunk: zöldfátyolkák lárváit, fürkészdarazsakat, katicabogarakat, ragadozó atkákat és fonálférgeket. Eredetileg az erre a célra tenyésztett hasznos szervezetek bevetésének gyakorlata a kertészetekből, elsősorban a melegházakból származik. Itt ellenőrzött körülmények között használják ezeket, és meg tudják akadályozni, hogy elvándoroljanak az állatok. A biológiai fegyverként használatos lárvák beszerzési lehetőségeit, alkalmazásukat és a hazánkban honos további kártevők, illetve természetes ellenségeik felsorolását a már említett kötetben találják illusztrációkkal, táblázatokkal. Tényleg érdekes és hasznos könyv.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló rovarok biogazdálkodás növényédelem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása