A tűzifavágás (félprofi) gépei

2017.12.03. 05:00 - kkm.furdancs

Ismerik az akciófilmek sablonos jelenetét, amikor a hős elvonul az erdőbe, hogy intenzív favágással készítse fel izmait, és hetekig fejszével hasogat kugliba vágott fahalmokat. Az emberiség túlnyomó része inkább téli fűtésre készülve bányássza elő fafeldolgozó gépeit.

2558d09d.jpg

Azonban Van Damme is kevés lenne az esetenként 30-50 köbméteres tüzelőszükséglet konyhakészre aprításához és tízből kilenc szakorvos sem ajánlja gerincünk ennyire fokozott igénybevételét. Kisebb erdőtulajdonnal rendelkezők és fafeldolgozó kisvállalkozások problémája, mikor a drága gépi fűrésztelep túl sok, viszont a láncfűrész már kevés a hatékony munkához.

Maradnak tehát a gépek, nagy gépek. Az adott cég kínálatából némi megalomániával a legnagyobb  berendezéseket válogattam ki. Találnak olcsóbb, szerényebb teljesítményű példányokat is, hogy a valós igényekre lehessen hangolni a beszerzést.

Első dolgunk a szabványosan egy méteres hosszban szállított törzseket keresztben eldarabolni. A kereskedők 27-40 centiméteres méretben árulják a tűzifát, így kisebb kályhák és nagy kandallók számára egyaránt megválaszthatjuk az ideális méretet. Minél nagyobb hasábokat tegyünk rá, de be is kell férnie a tűztérbe.

hecht-845-elektricka-cirkularka-na-drevo-original.jpg

A szalagfűrészekkel szemben a körfűrész igénytelenebb és kevesebb hibalehetőséget-karbantartási feladatokat feltételez. Nem elhanyagolható a burkolat mögé rejtett vágóél biztonsága sem. A HECHT 845 nagy - 4500 W - teljesítményű elektromos hintafűrész. Működéséhez 400V/50 Hz feszültség szükséges. Maximum 23 cm átmérőjű rönköket lehet vele vágni, a fűrészkorong átmérője 70 cm is lehet. A gép teljes súlya 110 kg, viszont rászerelt kerekek könnyítik meg a mozgatását. 

401064864_hecht-670.jpg

Most következik a hasábokra hasítás. A hasítógép elektromos motorja egy hidraulikus dugattyú segítségével a gép végére ráerősített ékre nyomja a fadarabot. A HECHT670 Nagy teljesítményű elektromos rönkhasító, ami akár 7 tonnás nyomást is kifejt. Ennek köszönhetően könnyen elbánik akár a 250 mm átmérőjű, 520 mm hosszúságú rönkökkel. A gép súlya mindössze 46 kg, és szállító kerekkel, fogantyúval is rendelkezik, így bárhova könnyen áthelyezheti a kertben. Standard 230 V / 50 Hz hálózatról működtethető, teljesítménye 2000 W. 

hecht-6422-22-ton-petrol-log-splitter-original.jpg

Mobilizálható változata elektromos hálózat nélkül is használható, 22 tonna nyomóerőt fejt ki. 

image7.jpg

A sokszínű igényekhez alkalmazkodva kifejlesztették a hosszabb rönkök hasítására alkalmas HECHT 681 függőleges rönkhasítót. Nagy a teljesítménye ellenére működtetéséhez a standard 230V/50 Hz elektromos hálózat is elegendő. A gépet mozgató 3000 W teljesítményű elektromos motor kitűnő minőségű hidraulikus rendszert hoz mozgásba, aminél a kifejtett hasítóerő akár 8 tonna is lehet. Ez teszi lehetővé, hogy akár 580, 770 vagy 1060 mm hosszú rönkökkel is elbánjon (az asztal beállításától függően). A rönkök maximális átmérője akár 400 mm lehet. Munkaasztal magassága 3 pozícióban állítható. A rönkhasító minden biztonsági elemmel el van látva, mint a biztonsági főkapcsoló, vagy a két működtető karral történő biztonságos irányítás. Az ilyen nagy erőt csak a robusztus, masszív fém konstrukció tudja kordában tartani, a gép súlya 122 kg. Nagy kerekek és a fogantyú könnyíti meg a szállítását, áthelyezését.

hecht6208.jpg

Ahol fát vágnak, hullik a forgács faág, ezért jó szolgálatot tehet komposztáláshoz, aprított tüzelőanyag előállításához egy erős ágaprító. Elektromos változatával a ház körül, benzines meghajtással pedig akár a kitermelés helyén fel lehet dolgozni az ágakat. Jellemzői: motor HECHT OHV 389 cm3, teljesítmény 9,8 kW, tömeg 105 kg, aprítható ágak max. átmérője 5x5 cm. Egy „gyalukés“ az oldalsó lemezen az erősebb ágakhoz, tizenhat háromszög alakú fogazott kés (4 kés mind a négy oldalon), speciális fogazott kések a zöld ágakhoz.

image11.jpg

Végül az "erdészeti kezdőszett" legolcsóbb, de hasznos darabja a HECHT 900080 rönkmozgató. Acélból készült erdészeti rönkmozgató, állítható átforgatóval és csúszásmentes markolattal. Hosszúsága 80 cm. Az illusztrációk és információk a hazánkban újabban megjelent Hecht honlapjáról származik, mert megengedték. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

 

Szólj hozzá! Címkék: gépek favágó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása