Palántafarm LED-világítással

2017.11.29. 05:00 - kkm.furdancs

Azt hiszem el, amit látok - tartja a mondás. A kvantummechanika persze kivétel, de például 10000 paprikapalánta felnevelése előtt érdemes kísérletet végezni kisebb tételben. Salátafarmos írásunk folytatásaként szeretném megosztani önökkel az idén január végén vetett és LED-megvilágításban nevelt palánták történetét.

palantacikk10.jpg

Elődeink sikerrel nemesítettek ki hazai klímához szokott, tengerentúlról származó növényfajtákat. Hála nekik, paprikát és paradicsomot kiskertben és balkonon is nevelhetünk. Azonban néhány paprikafajta - persze a legfinomabbak - DNS-e Mexikóban szocializálódott, hol zeng a gitár, tüzesek a lányok és hosszú, forró nyarak érlelik a kénsavval vetekedően maró fűszereket.

palantalamp05.jpg

A hosszú növekedési idejű termést csak akkor takaríthatjuk be a fagyok előtt, ha már kifejlett palántákat telepítünk tavasszal. Ehhez idejekorán vetnünk kell és egy jó meleg (30-35 fokos), párás helyen (például fóliával letakarva a cserepeket) megvárni a magoncok kikelését. Fűtött üvegház hiányában ablakpárkányon húzzák ki palántázásig. A korai hónapok viszont nem adnak annyi fényt, amitől rendesen nőnének, így elnyurgult, világos levélzetű palántákat kapunk.

A mesterséges megvilágítást - lámpázást - régóta ismeri a szakirodalom (és a ruhásszekrény aljában érdekes növényeket termesztő laikusok), viszont e célra drága, a növények ideális színhőmérséklet-igényét kielégítő fénycsöveket ajánlanak. Tettem egy próbát, hogy a hagyományos LED fényforrások mennyire használhatóak a napfény pótlására. Ha nem akar tovább olvasni, most mondom: teljes sikerrel.

palantalamp10.jpg

A fotó január 26-án készült. A kontroll csoport zöldjei (melyek már egy hetet az ablakban töltöttek) és az épp kikelni készülő csírák csoportképe látható. Készítettem egy fadobozt, tetejére pedig kiszolgált fémtálca tükör került, melybe a foglalatot erősítettem. Csak az Önök kedvéért lett lefestve fekete vizes bázisú zománccal.

palantalamp06.jpg

A világítótest 12W teljesítményű LED. Izzószálas rokonához képest jóval nagyobb hatásfokú, így 80-100 wattnak felel meg a sugárzott fénymennyiség. A méretezéskor a tényből indultam ki, miszerint teljesen derült időben, délben a bolygó négyzetméterenként 1000W erejű fénysugárzást kap a naptól. Ilyenkor már takarni kell az üvegházat, nehogy megégjenek a palánták, tehát kevesebb is elég. A kb 0.1 m2-es doboznak bőven elég a 12W fogyasztású megvilágítás.

palantalamp02.jpg

Ahogy a palánták kibújtak, csökkenteni kell a páratartalmat, így nem barkácsoltam rá lámpabúrát. Vállalom a villanyszerelők kritikáját, hogy a foglalatba szivárgó pára miatt zárlat keletkezhet, szerintem esélye sincs. Egyébként is a sikeres teszt után elkészítem nagyobb (párabiztosabb) változatát, hiszen a palántákat szét kell ültetni (tűzdelni) később és akkor nagyobb helyet foglalnak.

palantalamp11.jpg

Eltelt egy nap és az élet jelei mutatkoztak a miniszántóföldön. Már most látszik, hogy az intenzív fényre reagálnak a növénykék, hiszen a lámpa alatti középpont felé hajolnak össze. Kör közepén állok - énekli a legmázlistább paprika.

palantalamp04.jpg

Hiába forgatom vagy cserélem a cserepeket, azok az utolsó 14 óra alatt megtapasztalt irányba merednek. Abban az időszakban világítok, mikor a kazánházban csökken a hőmérséklet. Olvasmányaim 17-20 fokot ajánlanak a már fejlődő palántáknak.

palantalamp12.jpg

Megdöbbentő, de a szűk helyen is csak 4 fokkal emeli a hőmérsékletet az alig melegedő lámpa, ennyire jó a hatásfoka. Ennek kapcsán hevenyészett költségvetés: egy hónap alatt 5 kWh a végszámla, azaz kb. 250 Ft.

palantalamp08.jpg

A lámpát egy igazán egyszerű, mechanikus kapcsolóóra szabályozza. Ahol lenyomott pöcköt talál, abban az időszakban feszültséget ad a dugaszolóaljzatra.

palantalamp03.jpg

Öt nappal az első levélke kibújása után már ekkora, egészségesnek tűnő ültetvény nőtt ki. Tehát a módszer sikeres és olcsó, még ráérnek január végéig elkészíteni a dobozt, hogy időben üvegházba vagy szabad földbe kerüljenek a palánták.

palantalamp09.jpg

palantalamp01.jpg

Ha nem akarunk dobozt szögelni és fémlemezt szabni, egy könnyített elkészítésű palántalámpázót mutatok be kartondoboz felhasználásával (mivel látjuk, hogy tűzveszély nem fenyeget).

palantacikk08.jpg

Lássuk tehát, hogyan készíthetünk gyorsan lámpázó dobozt, ha épp kitörni készülnek a helyhiányban szenvedő, 3 hét alatt 10 centisre, sűrűn nőtt növényeink. Végy egy kartondobozt, tapétázd ki alufóliával (hogy lehetőleg minden oldalról kapjon fényt, ellenkező esetben limbóversenyt rendeznek a lámpa felé dőlve). Ha szükségesnek látjuk, beletehetjük egy műanyag ládába, könnyebb lesz rakosgatni. Tetejére készítsünk egy lapos, fényvisszaverő tetőt, melybe az izzófoglalatot erősítjük.

palantacikk09.jpg

Igen, ez egy mosógép hátfal, amiről levágtam a felesleges részeket. Én újrahasznosítással védem a környezetet. Kapott egy alufólia réteget. A fényforrás immár megduplázott teljesítménnyel két darab 12 wattos LED.

palantacikk11.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

Szólj hozzá! Címkék: palánta melegház DIY LED

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása