Csónakorchidea, a Himalája királynője

2017.11.04. 07:10 - kapanyél

A Cymbidiumok (magyar nevükön: csónakorchideák) nemzetségéről kétezer évvel ezelőttről maradt fenn az első írásos forrás, amely bizonyítja, hogy már akkor is ismerték és termesztették a Távol-Keleten. Nemcsak cserepes, hanem vágott virágként is népszerűek voltak már az ókorban.  A hosszú virágszárak a sok nagy, színes és illatos virággal a vázákban is sokáig nyíltak, és nagy díszítő értékük miatt kedveltek voltak.

cymbi_rozsa.jpg

Hírnevüket bizonyítja egy középkori monda: A japán császár felesége hosszú idő óta meddőséggel küzdött. Egy napon a kertész néhány szál Cymbidium ensifoliumot tett a vázába, amely a császári pár hálószobájában állt. A császárné megcsodálta e szép növényt, mélyen beszippantotta finom illatát. Ettől a meddősége megszűnt, és 13 egészséges gyermeknek adott életet az évek során. 

Ez csak szép legenda, de az írásos források tanúskodnak arról, hogy a Cymbidiumot mint gyógynövényt már a középkorban is használták különféle betegségek gyógyítására. Ahogy általában minden orchideafaj - így a Cymbidiumok is –, az elmúlt korokban a nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői is voltak.

cymbidium_devonianum.jpg

A magyar növénykedvelő közönség először vágott virágként, átlátszó dobozkákban találkozhatott velük a ’80-as évek során, majd később megjelentek a virágpiacokon maguk a növények is hosszú leveleikkel, és még hosszabb virágszáraikkal. Kezdeti népszerűségüket beárnyékolta az a tulajdonságuk, hogy télen hűvös, világos helyet kedvelnek, amit a lakásokban többnyire nem lehet biztosítani nekik, így a virágzás a legtöbb esetben elmaradt. A nemesítők több évtizedes munkája eredményeként létrejöttek olyan új hibridek, amelyek hasonlóan szépek, illatosak és színesek, mint elődeik, de tartásuk lényegesen könnyebb.

A különleges orchideák kedvelőinek jó hír, hogy a Magyar Orchidea Társaság november 9. és 12. között ismét megrendezi nagy sikerű őszi Orchidea és Bromélia Kiállítását a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A négy napos kiállítás során a több száz virágzó, sokszínű, illatos orchidea mellett a Cymbidium nemzetséggel ismerkedhetnek meg közelebbről is a látogatók. Bemutatják távoli leszármazottait, a színes, nagyvirágú Cynbidium hibrideket, és olyan, Ázsiában őshonos, virágzó Cymbidium fajokat is, amelyeket itthon, a virágüzletek kínálatában ritkán lehet látni.

c_devonianum_01.jpgC. devonianum 

A kiállítás négy napja alatt szakmai segítségnyújtással, előadásokkal várja a látogatókat a Magyar Orchidea Társaság, valamint európai és tengeren-túli orchidea-kertészetek bőséges vásári kínálatával. 2017_oszi_plakat.jpg

Aki szeretné orchideára költeni a belépőjegy árát, egy egyszerű kérdés megválaszolásával páros belépőt nyerhet

Honnan származik a Cymbidium?

A.) Délkelet-Ázsia

B.) Közép-Amerika

C.) Észak-Amerika

A helyes válaszokat 2017. november 7. (kedd) 12 óráig várjuk a kapanyelinfo@gmail.com címre.

A kiállításról bővebb információ: www.orchideatarsasag.hu, www.orchideakiallitas.hu

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása