Bújj, bújj, medvehagyma!

2017.03.16. 10:17 - kapanyél

Szerencsére idén is elég korán kibújt az első nagy tavaszi vitaminbomba, a medvehagyma. Kedvelőinek tábora évről évre gyarapszik, ami nem csoda, hiszen a tél folyamán lepukkant szervezetünk már nagyon vágyik a feltöltődésre. A-, B1-, B2 és C-vitamin, valamint gazdag ásványianyag-tartalmának köszönhetően ilyentájt a legjobb forrás, hogy pótoljuk az elmúlt hónapokban kiürült anyagokat, rendbe rakjuk a gyomrunkat, és tavaszi nagytakarítást tartsunk a szervezetünkben.

medvehagyma_allium_ursinum06.jpg

A szemfüles medvehagyma-kedvelők egyre több helyen fedezik fel, mert gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében gyakori, de fő lelőhelyei továbbra is a Mecsek, a Bakony és a Gerecse. Bakonybélben és Orfűn áprilisban külön fesztivált is rendeznek a tiszteletére (a Bakonyban április 8 – 9., a Mecsekben április 15-17. a tervezett időpont).

Nagy népszerűségének elkerülhetetlen hozadéka, hogy egy ideje már törvény rendelkezik a nem védett területeken a medvehagyma (és egyébként a gomba és a gyógynövények) szedéséről: engedély nélkül csak a saját szükségletnek megfelelő mennyiség, max. 2 kg/fő/nap gyűjthető. Ennél nagyobb mennyiség csak az erdőgazdálkodó engedélyével szedhető. Védett területeken (pl. tájvédelmi körzet, nemzeti park) még a legkisebb mennyiséghez is a helyi természetvédelmi hatóság engedélye kell, különben szabálysértést követ el a gyűjtő. De nincs is szükség a szabálytalankodásra, hiszen 2 kg nagyon nagy mennyiség a pihekönnyű levelekből (bár nyilván más a helyzet az eladásra szedő, szedető gyűjtőkkel…).

17353274_10212295219360680_2212583663021100430_n.jpg

 A fokhagymaillatról tudhatjuk, hogy medvehagymával van dolgunk 

A medvehagyma gyűjtésénél nem lehet eléggé hangsúlyozni azt a veszélyforrást, hogy levele nagyon hasonlít a gyöngyvirágéra és az őszi kikericsére. Ha már virágzanak, könnyű őket megkülönböztetni, de ilyenkor kora tavasszal csak a levelekből indulhatunk ki.

baerlauch-etc.jpg

Medvehagyma - gyöngyvirág - őszi kikerics

Az őszi kikerics ugyan réteken, mezőkön nő, nem pedig erdőkben, de olvasóink elmondása szerint pl. a Lővérekben előfordul, hogy együtt zöldell a medvehagyma és a gyöngyvirág. A biztonság kedvéért egyrészt menjünk az orrunk után, hiszen az átható fokhagymaillat nem keverhető össze semmivel, másrészt a levelek formája is sokat segít. A fonákján fényes, sima, kerekded levél a gyöngyvirágé, míg a kicsit gyűröttebb, hosszabb, keskenyebb, matt felületű a medvehagymáé.

post_163180_20140307102635.jpg

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy medvehagymás közepén állunk, ügyeljünk a szedésre is: az egy csokorban sugárszerűen elhelyezkedő leveleknek lehetőleg csak a harmadát szedjük le, a fejlett, nagyobb példányokat törjük le, ne tépjük ki tövestül. A kicsi leveleket pedig hagyjuk még nőni, jó lesz másnak, vagy nekünk, ha később visszalátogatunk a lelőhelyre.

Kis túlzással mondhatjuk, hogy kora tavasszal a legjobb, amit magunkkal tehetünk, hogy medvehagymát eszünk medvehagymával, egyedül csak azoknak nem javallott, akik véralvadásgátló szereket szednek, mert azokkal együtt fogyasztva fokozza a vérzés kockázatát! Akinek a gyomra nem bírja a fokhagymát, a medvehagymával jó eséllyel nem lesz gondja.

Ha van kertünk, egy félreeső, árnyékos helyen, akár fenyőfa alatt is próbálkozhatunk az ültetésével. Manapság már kertészetekben is kapható palánta, de magról is vethetjük. Ez utóbbi esetben kb. 2 év kell a szép terméshez.

ramson-bears-garlic-baerlauch-allium-ursinum.jpg

Egyszóval, tankoljunk fel medvehagymából még azelőtt, hogy virágba borulna: együk frissen, fagyasszuk le, készítsünk pesztót, de akár száríthatunk is belőle, bár úgy már nem annyira aromás, viszont gyógyteának kiváló: 1-2 evőkanál levelet forrázzunk le 3-4 dL vízzel, lefedve hagyjuk állni 5–10 percig, szűrjük le és kortyolgassuk. Napi 2-3 csészényi vértisztító és vérrögképződést gátló hatású.

Egészségünkre!

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tavasz vitaminok medvehagyma ásványi anyagok gyöngyvirág

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása