Farsang farka végén, ha süt a nap…

2017.02.28. 09:43 - kapanyél

A húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd, azaz húshagyó kedd van ma, amely egyben a farsangi időszak zárónapja is. Nevét a latin carnem levare = „húst elhagyni” kifejezésből eredeztetik. Ma még lehet húst enni, de hamvazószerdával kezdődik a böjt, ezért a világ sok országában ilyenkor még nagy mulatságokat, karneválokat tartanak.

02farsang-bojt.jpg

id. Peter Bruegel: A farsang és a böjt harca

Nálunk a mohácsi busójárás a legismertebb téltemető, tavaszváró farsangi mulatság, amely szintén húshagyó kedd este ér véget egy hatalmas bulival, a telet jelképező szalmabábu elégetésével.

busojaras-mohacs.jpg

Zalában maskurázásnak hívják az e napi szokást, amikor a gyerekek napközben jelmezbe öltöznek, házról házra járnak, és ha szerencséjük van, édességet vagy akár pénzt is kapnak.  Este pedig ugyanezt csinálják a felnőttek, de ők az alkoholos ajándékoknak jobban örülnek…

beolvasas0011v2.jpg

Húshagyó kedd napja nem sok jóval kecsegtet az eladósorba került leányoknak: aki eddig nem kelt el, annak már ebben a szezonban nincs esélye, ráadásul ki is csúfolják őket.

A farsang farkának nevezett utolsó három napban nem szokás dolgozni, nehogy az elkövetkező tavaszi munkák előtt megbetegedjenek. Ilyenkor csak mulatozni lehet, és meghalni sem érdemes, mert a hiedelem szerint a mennyország is zárva van.

Viszont a gazdák, ha dolgozni nem is, a következő időszak időjárására megpróbáltak következtetni: ha ezen a napon süt a nap, az bő esztendőt hoz, ha pedig csillagos az ég, egész évben sok lesz a tojás, mert lelkesen tojnak a tyúkok.

7713992_f520.jpg

Úgyhogy mindenkinek jó mulatást mára, holnaptól jön a böjt és remélhetőleg a tavasz!

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tavasz farsang időjárás böjt húshagyó kedd

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása