Legyen megint magyar az Európai Év Fája!

2017.02.24. 09:12 - kapanyél

Véghajrájához közeledik az idén már 7. alkalommal megrendezett Európai Év Fája verseny, ahol a saját hazájukban legkülönlegesebbnek választott fák mérkőznek meg. Litvánia csatlakozásával már 16 ország vesz részt a megmérettetésen: Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia, és Wales.

 

mapa_europe_ety-2017.jpg

Az Év Fája verseny azzal a céllal indult, hogy felhívja a figyelmet a fák hétköznapjainkban, történelmünkben, kulturális örökségünkben betöltött szerepére. Ezért első körben országos versenyre nevezhet bárki – magánszemély, közösség – egy bármilyen okból helyi szinten fontos fát, majd az országos győztes megy tovább az európai versenyre. A helyezéseket szavazatokkal lehet elérni, így derül ki igazán, mennyire fontos egy adott településnek, majd később az országban élőknek egy-egy nevezett fa.

Nincs okunk panaszra, mert az elmúlt 6 évben háromszor került magyar fa a dobogó tetejére:

felsomo.jpg

2012-ben Felsőmocsolád öreg hársfája

egri.jpg

2013-ban az egri platán 

 bataszek_nov_14_024.jpg

2016-ban Bátaszék legöregebb fája, a molyhos tölgy lett az Európai Év Fája.

Az idei döntősök között megtalálható Európa egyik legöregebb fája, a litván Stelmužė tölgy, olyan fák, melyek együtt nőttek fel a körülöttük játszadozó gyermekekkel - ilyen a skót és a német döntős -, és a városi fejlesztések túlélői is, mint például a walesi Brimmon tölgy, amelynek megmentéséért inkább módosították az építendő út nyomvonalát.

Magyarországot a budapesti Jászai Mari tér legszebb platánja képviseli, amely 2016 novemberében 3545 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. Ez azért is különleges, mert budapesti fa még sohasem győzött itthon, ha pedig figyelembe vesszük a fővárosi fák sanyarú sorsát, még fontosabb lenne, hogy Európában is az év fája lehessen. A platánfa környezetét 1903-ban parkosították, árnyékában gyakran pihent meg Radnóti Miklós és felesége, Gyarmati Fanni.

plat.jpg

Idén először egy szavazó két fára is leadhatja voksát, így még inkább érdemes megismerkedni a többi fa történetével.

A szavazás február 28-ig tart, a jelenlegi állás már titkos, de nem álltunk túl jól, amikor még látszott a szavazatok száma. Innen szép győzni, úgyhogy aki még nem szavazott, ne habozzon, kattintson ide!

A végeredményt március 21-én, az Erdők Világnapján tudhatjuk meg a brüsszeli díjátadón.

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

1 komment Címkék: platán év fája

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2017.02.24. 13:46:49

Na mi van, nem jött be az origo? :)))))))
süti beállítások módosítása